Thursday, 13 February 2014 13:25

“Restart”: Οι μαθητές κάνουν αντιρατσιστικό σινεμά Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)
Πριν λίγες μέρες, η αντιρατσιστική ταινία RESTART, του 1ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας, βραβεύτηκε στο 6ο Φεστιβάλ 'Πάμε Σινεμά'. Η Γεωργία Κόφφα, καθηγήτρια στο 1ο ΓΕΛ Ν.Φιλαδέλφειας, μίλησε στο Στέλιο Μιχαηλίδη και την Εργατική Αλληλεγγύη, για το Restart, την αντιφασιστική κι αντιρατσιστική δράση στα σχολεία, την εμπλοκή της ΔΤ και τις 22 Μάρτη.
- Αρχικά πες μας τι είναι το 'Πάμε Σινεμά' και πως φτιάχτηκε η ταινία;
To 'Πάμε Σινεμά' είναι ένα πρόγραμμα που κυλάει σε πολλά σχολεία. Στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά γράφουν ένα δικό τους σενάριο και με τη βοήθεια σκηνοθέτη και τεχνικών, γυρίζουν μια κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους πάνω σε μια δικιά τους ιδέα. Ο σκηνοθέτης αναμιγνύεται μόνο σε λεπτομέρειες, αλλά η γενική ιδέα είναι των παιδιών.
Το σημαντικό είναι ότι το σενάριο που έφτιαξαν τα παιδιά έχει καθαρό αντιρατσιστικό χαρακτήρα κι αυτό ήταν και το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που κάναμε τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με το ρατσισμό και το φασισμό. Η ταινία φτιάχτηκε στα πλαίσια της περσινής καμπάνιας για αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία στις 21 Μάρτη. Ήταν μεσα στη σχολική καθημερινότητα η διεξαγωγή εκδηλώσεων και συζητήσεων σχετικά με το ρατσισμό και είναι σημαντικό ότι τα παιδιά από μόνα τους έφτιαξαν μια τέτοια ταινία και μάλιστα σε μια περίοδο που είχαμε ανοίξει πολύ έντονα το ζήτημα της Ιθαγένειας για όλα τα παιδιά.
 - Ποιά είναι η υπόθεση της ταινίας;
Η υπόθεση έχει να κάνει με τη Φανή, μια μαθήτρια που έχει ρατσιστικές αντιλήψεις και τη σχέση της με μια συμμαθήτριά της από την Αλβανία, τη Βάσω. Μια εχθρική σχέση αρχικά. Οι ρατσιστικές αντιλήψεις τη Φανής όμως αλλάζουν, όταν αυτή έρχεται πιο κοντά με τη συμμαθήτριά της. Για αυτό λέγεται Restart, δηλαδή Επανεκίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ταινία τελειώνει με μια ολόκληρη αντιρατσιστική διαδήλωση, την οποία οργανώνει η Φανή που αρχικά είχε τις ρατσιστικές ιδέες. Η ταινία αυτή λοιπόν πήρε το βραβείο 'καλύτερης ταινίας Γυμνασίων – Λυκείων'.
- Πόσα παιδιά συμμετείχαν στην πραγματοποίηση της ταινίας;
Σχεδόν όλο το σχολείο. Υπήρχε μια ομάδα παιδιών που ήταν οι κύριοι συντελεστές, οι ηθοποιοί κλπ, αλλά στην πραγματικότητα συμμετείχε όλο το σχολείο. Το καλό ήταν ότι όλο αυτό γινόταν και με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που χρηματοδότησε κιόλας ένα μέρος των εξόδων.
- Η υπόθεση της ΕΡΤ πως εμπλέκεται στην ταινία σας;
Η ταινία είχε γυριστεί πολύ πριν την 11η Ιούνη, το 'μαύρο' στην ΕΡΤ και την κατάληψή της από τους εργαζόμενους. Εμείς γνωρίζαμε ότι το φεστιβάλ 'Πάμε Σινεμά', θα είχε την κάλυψη της ΕΡΤ. Η τελετή της βράβευσης όμως είχε την κάλυψη της ΔΤ. Εμείς πριν την τελετή είχαμε ανοίξει το ζήτημα κατά πόσο θα επιμείνουμε στη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ, λόγω της ΔΤ.
Είχαμε σκεφτεί να στείλουμε την ταινία σε άλλο φεστιβάλ ή να την αναρτήσουμε στο διαδίκτυο. Για διάφορους λόγους τελικά, η ταινία πήγε στο φεστιβάλ. Τη βραδιά της βράβευσης έγινε παρέμβαση από διαθέσιμους εκπαιδευτικούς που ήρθαν με το πανό τους, πήραν το λόγο για αρκετή ώρα και παρουσίασαν το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Επίσης έγινε παρέμβαση από μαθητές των ΕΠΑΛ, που μίλησαν για τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης.
Αν ήμασταν λίγο καλύτερα συντονισμένοι, θα μπορούσε να υπάρχει και παρέμβαση από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που θα ξεμπρόστιαζαν την απάτη της ΔΤ. Η παρουσία της ΔΤ μας δυσαρέστησε όλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρα από το site του φεστιβάλ, που από κει το είδαμε κι εμείς, δεν φαινόταν πουθενά η κάλυψη της ΔΤ, προφανώς για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Υπάρχουν οι σκέψεις, να δώσουμε στην ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ και να καταγγείλουμε τη ΔΤ. Όπως και να χει, τώρα έχουμε την εμπειρία και υπάρχει ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται στο να αναδείξουμε και να στηρίξουμε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι εργαζομένων.
- Εκτός από την ταινία τι άλλες δράσεις ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό έχετε αναπτύξει στο σχολείο και ποιό είναι το αποτέλεσμά τους;
Στο σχολείο δεν είχαμε κρούσματα φασιστικών επιθέσεων, ωστόσο αντιλαμβανώσουν ότι υπήρχαν επιρροές της Χρυσής Αυγής. Βλέπαμε συνθήματα τα οποία προφανώς σβήναμε, αλλά δεν είχαμε φασίστες να εκδηλώνονται ανοικτά, γιατί ήδη υπήρχε ένα κλίμα αντιφασιστικό. Φροντίζαμε πάντοτε να κρατάμε ανοικτή αυτή τη συζήτηση με διάφορους τρόπους.
Φέτος π.χ ανάμεσα στα πρότζεκτ που τρέχουν στο σχολείο υπήρξε κι ένα με θέμα “Δουλειά ή δουλεία” κι ένα μεγάλο μέρος του ήταν αφιερωμένο στους εργάτες της Μανωλάδας. Πέρσι στις 21 Μάρτη, διοργανώσαμε ένα μικρό αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο σχολείο, με τη συνεργασία μαθητών, καθηγητών και γονέων, που περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας, θεατρική παράσταση, την προβολή του Restart και συναυλία. Πέρα από τη δράση στο 1ο ΓΕΛ, είχαμε ξεκινήσει μια Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καθηγητών στη Ν.Φιλ/φεια, η οποία προέκυψε όταν δεχτήκαμε μηνύματα για κρούσματα ρατσιστικής βίας σε σχολεία της περιοχής.
Στην πρωτοβουλία είχαμε και τη συμμετοχή γονιών. Η πρωτοβουλία αυτή έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Κάναμε συσκέψεις και συζητήσεις μέσα στο χώρο του σχολείου, βάζοντας διάφορα προγράμματα δράσης, γύρες στα σχολεία, διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετείχαμε στις “19 Γενάρη – Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική” κλπ. Το σημαντικό ήταν ότι με αυτό τον τρόπο ανοίξαμε και το χαρτί του αντιρατσισμού κι όχι μόνο του αντιφασισμού και διαμορφώθηκε αντιρατσιστική αντίληψη μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.
- Τι προγραμματίζετε για τη συνέχεια;
Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις έχουν προχωρήσει και μεσολάβησε κι ένας Σεπτέμβρης με τον αντιφασιστικό ξεσηκωμό μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα και τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις να στηρίζονται από τους γονείς και τους μαθητές, οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πολύ περισσότερες. Και ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο, που η Χρυσή Αυγή κάνει τον προεκλογικό της αγώνα με τον πλέον εγκληματικό και δολοφονικό τρόπο. Άρα ό,τι οργανώσουμε φέτος θα είναι προσαρμοσμένο στη νέα συγκυρία.
Έχει προηγηθεί μια σύσκεψη στην περιοχή με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ, στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Γονέων. Αποφασίσαμε από κοινού να κάνουμε μια μεγάλη αντιφασιστική - αντιρατσιστική εκδήλωση κατά τις 26/2, με κάλεσμα στη Γ' ΕΛΜΕ, αλλά και σε όλους τους φορείς και σωματεία της περιοχής. Βάζουμε επίσης ένα ολόκληρο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μέχρι τις 21/3, έχοντας την επίγνωση ότι αυτό δεν θα είναι η κορύφωση, αλλά η αρχή του αντιφασιστικού κι αντιρατσιστικού αγώνα.
Φυσικά θα συμμετέχουμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι την αντιρατσιστική κι αντιφασιστική μας δράση δεν μπορούμε να την κλείσουμε στους τέσσερεις τοίχους ενός σχολείου, αλλά αφορά τους πάντες και στα πλαίσια μιας παγκόσμιας ημέρας δράσης θα πρέπει να δώσουμε κι εμείς το μήνυμα όλοι μαζί.
• Μπορείτε να δείτε τη μικρού μήκους αντιρατσιστική ταινία RESTART, στο Youtube, πληκτρολογώντας: http://tinyurl.com/qx5zxha
 
Αναρτήθηκε από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη
http://ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9380:i1109&Itemid=62

 

Read 4568 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ