papadakisΜε αγανάκτηση και μόνο παρακολουθούν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας στην δίκη της Χρυσής Αυγής, το αντιφασιστικό κίνημα και η δημοκρατική κοινωνία τις εξελίξεις σχετικά με την τρίτη κατά σειρά τροπολογία ανακοπής της προσπάθειας του ναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη να συμμετάσχει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Δημοσιεύθηκε σήμερα ο ν. 5043/2023 (ΦΕΚ Α 91/13.4.2023), το άρθρο 35 του οποίου υλοποιεί τη γνωστή τροπολογία.
Η φράση που άλλαξε στην ισχύουσα διάταξη του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 102 του ν. 5019/2023 διάταξη έχει ως εξής (με έμφαση οι αλλαγές) :
«Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές.»

Παρά τα όσα είχαμε έγκαιρα επισημάνει τόσο για την πρώτη τροπολογία (άρθρο 92 ν. 4808/2021) όσο κυρίως για τη δεύτερη (άρθρο 102 ν. 5019/2023) σε προηγούμενη αρθρογραφία, η κυβέρνηση αφενός επέλεξε την θέσπιση μιας διάταξης ευρύτερου αποκλεισμού και αφετέρου παρείχε στο Α1΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου την υπερεξουσία να κρίνει αν ένα κόμμα που επιθυμεί να συμμετέχει στις εκλογές εξυπηρετεί ή όχι με την δράση του την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και ποια είναι η πραγματική του ηγεσία. Αλλά ακόμα και σε αυτόν της τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση φάνηκε να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τους δικαστές του Αρείου Πάγου και, όταν το συνειδητοποίησε, επινόησε μια τροπολογία πανικού με την οποία μεταβάλλει τη σύνθεση του σώματος του Α1΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές, προκαλώντας την θυμηδία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του δημοκρατικού κόσμου, την αντίδραση και παραίτηση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερρίκου και, ακόμα χειρότερα,  τη συσπείρωση και ηρωοποίηση του κόμματος του Κασιδιάρη και του αχυρανθρώπου που ανέλαβε να παραστήσει τον ηγέτη του. Και κατορθώνοντας να τον καταστήσει πρώτο θέμα συζήτησης αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και ενισχύοντας το αφήγημά του περί πολιτικής του δίωξης.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Το φίμωτρο επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά της ΕΡΤopen

Είναι κατάντια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πάτησε πάνω στον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ κόντρα στους Σαμαροβενιζέλους, να επιχειρεί να φιμώσει την ΕΡΤopen, την ανεξάρτητη φωνή των εργαζόμενων, που έδωσε με συνέπεια την μάχη για την ανατροπή των μνημονίων.

Ο εμβληματικός αγώνας των εργαζόμενων της ΕΡΤ που επέβαλε την επαναλειτουργία της είχε το δικό της όργανο αγώνα, την ΕΡΤ open και η συνέχιση της λειτουργίας του ήταν απόφαση συνέχισης του αγώνα για πλήρη δικαίωση του αγώνα.

Η επιχείρηση κατάσχεσης των μηχανημάτων της ΕΡΤopen είναι μια επαίσχυντη ενέργεια καταστολής μιας κυβέρνησης που προχωράει στα μέτρα σφαγή του τρίτου μνημονίου και ενοχλείται από την κριτική και την στήριξη στο κίνημα της αντίστασης των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Καλούμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σεβαστεί την δράση των εργαζόμενων και των συνδικάτων τους, την προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν με δικά τους μέσα ελεύθερη ενημέρωση. Να σταματήσει εδώ και τώρα τις διώξεις κατά της EΡΤopen.

Ευχαριστούμε την ΕΡΤ open για την παραχώρηση ώρας για την ΚΕΕΡΦΑ κάθε Δευτέρα στις 9μμ-10μμ.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Τηλ.6932828964, 2103232871

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ  ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 5Ης ΙΟΥΛΗ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ.

ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

 Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των εκβιαστών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ χρειάζεται να στηριχτεί από όλους, όσους δίνουμε μάχες ενάντια στην αδικία, το ρατσισμό και το φασισμό.

            Έχουμε συγκρουστεί με τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων των Τροϊκανών χρόνια ολόκληρα στο πλευρό των εργατικών αγώνων, διότι έσπειραν την φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση και με τις πολιτικές του ρατσισμού, που πήγαν μαζί τους χέρι-χέρι και άνοιξαν το δρόμο στους φασίστες σε όλη την Ευρώπη, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τη Μαριν Λεπέν.

            Η ρατσιστική Ευρώπη- φρούριο και η ισλαμοφοβία οδήγησαν σε πνιγμούς χιλιάδων προσφύγων στα νερά της Μεσογείου. Οι Σαμαροβενιζέλοι ξεδίπλωσαν ρατσιστικές εκστρατείες και η Αστυνομία στα χρόνια των δικών τους κυβερνήσεων  έκανε πλάτες στους ναζί της Χρυσής Αυγής για να επιτίθονται με τάγματα εφόδου στις γειτονιές μας. Η ρατσιστική τους κληρονομιά δεν έχει ξηλωθεί ακόμη!

            Με τους θεσμούς εντός Ελλάδος και ΕΕ έχουμε να συγκρουστούμε και όχι να συμβιβαστούμε! Οι συμβιβασμοί δυναμώνουν τους εκβιασμούς και οδηγούν στη ενίσχυση της λιτότητας και του ρατσισμού, ανοίγοντας παραπέρα το δρόμο στο φασισμό. Με τέτοιες λογικές φτάσαμε στην διατήρηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, σε ιθαγένεια για τα μισά μόνο παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς και σε καμία νομιμοποίηση των μεταναστών. Ακόμη χειρότερα, φτάσαμε  να υπάρχουν σχέδια ίδρυσης  πολεμικής βάσης στα Δωδεκάνησα για το κυνηγητό των προσφύγων και μεγαλύτερης εμπλοκής στους πολέμους στην Μ.Ανατολή, στο πλευρό μάλιστα του Ισραήλ!

            Είναι ώρα, μαζί με την καταψήφιση της εκβιαστικής συμφωνίας,  που προτείνουν τα γεράκια της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να προχωρήσουμε σε λύσεις εργατικές όπως η διαγραφή του χρέους, η κρατικοποίηση των Τραπεζών, ή έξοδος από ΕΕ και ευρώ. Μαζί με αυτό τον αγώνα κλιμακώνουμε την πάλη κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

            Απομονώνουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς πατριώτες ενώ είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Κανένα βήμα στους φασίστες στην ΕΡΤ και στα ΜΜΕ. Να μην τους επιτρέψουμε να βρωμίζουν τις γειτονιές μας με παρελάσεις τρόμου.

Διεκδικούμε την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Θέλουμε να δικαιωθεί  το κίνημα που δίνει μάχη για να καταδικαστούν οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής και να μπουν για πάντα στη φυλακή. Το κίνημα που αγωνίζεται για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς,  να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να φύγει ο φράχτης στον Έβρο και η FRONTEX από το Αιγαίο. Το κίνημα που συγκρούεται με τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς και τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά, των ομοφυλόφιλων και των αναπήρων. Το κίνημα που διεκδικεί νομιμοποίηση των μεταναστών και άσυλο στους πρόσφυγες.

            Καλούμε όλο αυτό το κίνημα να στηρίξει ολόψυχα το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις υποχωρήσεις στους θεσμούς αλλά και να ξηλώσει όλη την άθλια ρατσιστική κληρονομιά, που μας άφησαν στο πέρασμα τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Άρθρο στο περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα κάτω" τεύχος 110. http://socialismfrombelow.gr/article.php?id=767

 

                           20 Απρίλη, η αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός για την αντιμετώπιση των νεοναζί από τη Δικαιοσύνη. Αυτό υποστηρίζει ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου ανατρέχοντας σε ιστορικά προηγούμενα.

Με μια πετυχημένη μαζική κινητοποίηση-πολιορκία του δικαστηρίου στις φυλακές Κορυδαλλού στις 20 Απρίλη σημαδεύτηκε η έναρξη της δίκης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Aπό το πρωί έφταναν με πούλμαν στην συγκέντρωση στο Γήπεδο της Προοδευτικής, αντιφασίστες διαδηλωτές: απεργοί της ΑΔΕΔΥ, ακτιβιστές από τις γειτονιές, μετανάστες, φοιτητές με τα πανό τους. Όλοι αυτοί αλλά και διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με κατοίκους του Κορυδαλλού με κάλεσμα του Δήμου και τοπικών φορέων πλημμύρισαν την Γρηγόρη Λαμπράκη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 6ΜΜ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΡΑΤΙΝΟΥ 

                 

Θρηνούμε για τα δεκάδες θύματα του σχολείου παιδιών στρατιωτικών στη Πεσαβάρ μετά από επίθεση τρομοκρατών. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές μαθητών στο βωμό ενός παράλογου πολέμου. Καταδικάζουμε αυτή τρομοκρατική εγκληματική ενέργεια.

Πριν από αυτή την επίθεση, εκατοντάδες παιδιά δολοφονήθηκαν από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροπλάνων των αμερικάνων σε ένα πόλεμο που σκορπά το θάνατο, το πόνο, τα δάκρυα και το μίσος.

Σήμερα συγκεντρωνόμαστε στη Πλατεία Κοτζιά, στο πεζόδρομο της Κρατίνου, έξω από τα Γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας, για να θρηνήσουμε και να ζητήσουμε ειρήνη και ελπίδα, να σταματήσει ο πόλεμος και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Κάθε ένας από εμάς σήμερα θα ανάψει ένα κερί στη μνήμη των μαθητών και σας καλούμε να ενωθείτε μαζί μας για να ανάψετε και εσείς ένα κερί για τα δικαιώματα, την ειρήνη και την ελπίδα.

 

Επικοινωνία με: Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής(chairman) Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος  η «ΕΝΟΤΗΤΑ», 6955295322, 6943003600

Ώρα για Γενική Απεργία και καταλήψεις για να σώσουμε τις ζωές των απεργών πείνας, τις ζωές όλων μας!

Αμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών

 Αντί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να λύσει τα αιτήματα των απεργών πείνας, του Νίκου Ρωμανού και των Σύριων προσφύγων στα Σύνταγμα, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές τους. Προτίμησε να κάνει μια επίδειξη αστυνομικού τσαμπουκά, τη μέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο Κικίλιας, έφτασε να στείλει ασφαλίτες ως χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου, για να ανακαταλάβει το κτίριο της ΓΣΕΕ, όταν η ίδια η συνδικαλιστική οργάνωση δήλωσε την άρνηση της σε τέτοιες πρακτικές. Συνέχισαν με βασανισμούς συλληφθέντων, με φύτεμα μολότωφ σε τσάντες διαδηλωτών τους οποίους ξυλοκοπούσαν ΜΑΤατζήδες την ώρα της σύλληψης.

Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθήνας:

«Κύριε Καμίνη, το στρατηγείο των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής δεν δικαιούται θέσεις για παρκινγκ. Να κλείσει τώρα!

Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα όλων η πρωτοβουλία της παράταξης Καμίνη να προωθήσει αυτή τη περίοδο διευκολύνσεις στη δράση του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής με παραχώρηση τριών θέσεων παρκινγκ έξω από τα κεντρικά Γραφεία της «Κεντρικής Διοίκησης» δηλαδή της Κομμαντατούρ της Μεσογείων. Τις θέσεις ζήτησαν οι «υπεύθυνοι Ασφάλειας» των νεοναζί, ο Ι.Λαγός (πανελλαδικά) και ο Χ.Ζέρβας (της Κομμαντατούρ). Πρόκειται για το άλλο όνομα των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας:

Να γίνει η δίκη άμεσα των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, να καταδικαστούν ισόβια

H παραπομπή  σε δίκη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ολόκληρης  της κοινοβουλευτικής ομάδας των νεοναζί της Χρυσής Αυγής  και ενός  αριθμού οργανωτών  των ταγμάτων εφόδου από τον εισαγγελέα Ι.Ντογιάκο  υπογραμμίζει την ανάγκη να κλιμακώσουμε άμεσα τις κινητοποιήσεις μας κατά του φασισμού.

Οι δολοφόνοι του Παύλου  Φύσσα και όσοι τους έδωσαν τις εντολές,  ο φύρερ Μιχαλολιάκος  που χαιρετούσε ναζιστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας μέχρι τους επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου, οι οποίοι  προχώρησαν σε εκατοντάδες ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, συνδικαλιστών, γυναικών, Ρομά, ομοφυλόφιλων,  πρέπει να φτάσουν άμεσα στη δικαστική αίθουσα, χωρίς καμία χρονοτριβή στο προσδιορισμό της ημερομηνίας της δίκης. Η θέση τους είναι βαθειά στη φυλακή με ισόβια καταδίκη για τα εγκλήματα τους.

Αναδημοσίευση από:http://popaganda.gr/jailgoldendawn-afti-ine-dikigori-pou-theloun-na-valoun-filaki-ti-chrisi-avgi/

Ανακινώντας την υπόθεση του πογκρόμ που έγινε το Μάη του 2011. Τους μιλήσαμε και είμαστε στο πλευρό τους.

Lawyers of the #jailgoldendawn initiative / Δικηγόροι της πρωτοβουλίας #jailgoldendawn

Στις 13 Οκτωβρίου 2010, μια μέρα μετά τον δεύτερο γύρο των τότε ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ εκλογών, η Χρυσή Αυγή είχε προειδοποιήσει δια στόματος Παναγιώταρου. «Βγάλαµε σύµβουλο – Ερχεται πογκρόµ!» (Τα Νέα, 13/10/2010). Κανείς δεν τους έδωσε σημασία, ίσως κάποιοι τους θεωρούσαν και γραφικούς. Όμως οι χρυσαυγίτες με την κυριολεκτικά εκ προμελέτης θανάσιμη αφέλεια τους μετά απο την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στην συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Το χιλιοειπωμένο «στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχει πρόβλημα» ήρθε να δέσει με το αίμα του Μανώλη Καντάρη και έτσι το πογκρόμ που στήθηκε τον Μάϊο του 2011 άφησε ακόμα έναν νεκρό 21χρονο Μπαγκλαντεσιανό κι εκατοντάδες τραυματίες μετανάστες εργάτες.  Την στιγμή που στην πλατεία Συντάγματος ξεκινούσαν τις συνελεύσεις και τις μούτζες οι Αγανακτισμένοι, λίγο πιο πέρα οι ακροδεξιοί κυνηγούσαν «σκουρόχρωμους» και επιτίθονταν σε καταλήψεις όπως η Βίλα Αμαλίας. Οι Αγανακτισμένοι δεν αγανάκτισαν και με το πογκρόμ, το  οποίο διεξήχθη με την ανοχή – αν όχι την κάλυψη – της αστυνομίας, λογικό κι επόμενο αποτέλεσμα της ξενοφοβικής τσκτικής επιλεκτικής αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ.
Πριν λίγες μέρες τρείς δικηγόροι οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος, μέλη της πρωτοβουλίας δικηγόρων Jail Golden Dawn (Φυλακίστε τη Χρυσή Αυγή) με αναφορά που κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο και τον αρμόδιο εισαγγελέα για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, επεσήμαναν την απουσία του πογκρόμ απο το ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Με λίγα λόγια θύμισαν στην δικαιοσύνη κάτι πολύ σημαντικό. Κάτι που είχε ξεχάσει ή κάτι που ήθελε να ξεχάσει.
Η πρωτοβουλία #JailGoldenDawn δεν είναι απλά και μόνο ένα χάσταγκ στα σόσιαλ μίντια, παρότι κωδικοποιείται έτσι. Είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων, και δη δικηγόρων, που τρέχουν καθημερινά, για να μη μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα της ναζιστικής συμμορίας. Μιλήσαμε με τον Θανάση Καμπαγιάννη και τον Κώστα Σκαρμέα, δύο από τα μέλη της κίνησης  «Πρωτοβουλία δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος». Έχουν περάσει ακριβώς τρία χρόνια απο εκείνες τις μέρες και νύχτες βαρβαρότητας. Κάποιοι, ευτυχώς, επιλέγουν να μην ξεχνούν, όπως θα δείτε από την κουβέντα που είχαμε μαζί τους…

 

Lawyers of the #jailgoldendawn initiative / Δικηγόροι της πρωτοβουλίας #jailgoldendawn

 

Πήγατε στον Άρειο Πάγο με τα στοιχεία σας και καταθέσατε μια αναφορά για το πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας τον Μάη του 2011.. Γιατί το ξαναθυμηθήκατε τρία χρόνια μετά και μάλιστα μία μέρα μετά την ανακήρυξη της ΧΑ ως νόμιμο κόμμα για τις εκλογές; Δεν το θυμηθήκαμε τώρα. Από την πρώτη στιγμή είχε καταγγελθεί το έγκλημα που συντελούνταν για τρεις μέρες στους δρόμους της Αθήνας, είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις, συνέντευξη τύπου από την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα και λοιπές δράσεις ευαισθητοποίησης. Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch αφιέρωσε πέντε σελίδες της έκθεσής της τον Ιούλιο του 2012 στο πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη (βλ. Μίσος στους δρόμους, η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα, Human Rights Watch, Ιούλιος 2012, σελ. 48-52). Οι ελληνικές αρχές είχαν, λοιπόν, πλήθος επώνυμων μαρτυριών και καταγγελιών, προκειμένου να εξετάσουν έστω τα καταγγελλόμενα. Αλλά ουδέποτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε κάποιο άτομο σε σχέση με τα βίαια επεισόδια του Μαΐου του 2011. Εμείς αφού μαζέψαμε όλο αυτό το υλικό, διαλέξαμε τρία χρόνια μετά το πογκρόμ και μία μέρα μετά την ανακήρυξη της ΧΑ ως νόμιμο κόμμα για τις εκλογές, να καταθέσουμε την αναφορά προκειμένου να υπάρξει επιτέλους διερεύνηση και να συσχετιστεί η υπόθεση με την κύρια δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής που πλησιάζει.

 

Το 2012 ο Άρειος Πάγος επέτρεψε στη Χρυσή Αυγή να συμμετάσχει στις εκλογές, το έκανε και την προηγούμενη βδομάδα ξανά (μετά από όλες τις αποκαλύψεις μετά την δολοφονία Φύσσα). Ήταν αναμενόμενο; Αν ναι, γιατί θεωρείτε πως θα πάρει στα σοβαρά την δική σας μηνυτήρια αναφορά; Δεν φαίνεται σαν να τους σιγοντάρουν; Οι ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές, μαζί με το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, έχουν επί μακρόν ανεχτεί – όταν δεν έχουν ενισχύσει – τη δράση των νεοναζί. Κορωνίδα αυτής της μακροχρόνιας ανοχής ήταν επί δεκαετίες η ανακήρυξη της Χρυσής Αυγής ως «νόμιμου πολιτικού κόμματος» από τον Άρειο Πάγο. Η αναφορά μας προς τον Άρειο Πάγο είναι η υπενθύμιση αυτής της ανοχής και όχι η έκφραση οποιασδήποτε αυταπάτης για την αντιμετώπιση του φασισμού μέσα από τους θεσμούς. Όμως, η δικαιολογημένη δυσπιστία μας απέναντι στους θεσμούς δεν μπορεί να καταλήγει στο να μην αμφισβητούμε έμπρακτα την ασυλία των νεοναζί. Για να το πούμε αλλιώς: ο οποιοσδήποτε θα είχε διαπράξει έστω και το ένα εκατοστό όσων έκαναν οι Χρυσαυγίτες τον Μάη του 2011 θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τον νόμο. Γιατί να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ο Κασιδιάρης και τα τάγματα των μαχαιροβγαλτών, την στιγμή που γνωρίζουμε ότι οργάνωσαν και υλοποίησαν αυτό το πογκρόμ; Η δικαστική εξουσία ας τεθεί προ των ευθυνών της.

 

To #JailGoldenDawn είναι δικιά σας πρωτοβουλία; Για ποιούς λόγους την ξεκινήσατε και με ποιούς στόχους; Τι ακριβώς περιμένετε από την Δικαιοσύνη; Η πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος δημιουργήθηκε μέσα από μια διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στις 5-6 Οκτώβρη του 2013 στην Αθήνα. Ήταν λίγο μετά τη σύλληψη των αρχηγών της Χρυσής Αυγής, κατόπιν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στόχος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, που είναι τελικά το μόνο που μπορεί να βάλει φρένο στους νεοναζί. Θέλουμε όμως να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή με κάθε απαραίτητο μέσο, κι αυτό περιλαμβάνει και την καταδίκη τους στα ποινικά δικαστήρια για όλα τα εγκλήματά τους. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν δικηγόροι που είχαν ήδη εμπλακεί σε υποθέσεις φασιστικής και ρατσιστικής βίας, ζητάμε όμως την ενίσχυση και όσων περισσοτέρων συναδέλφων επιθυμούν να βοηθήσουν. Το μπλογκ της πρωτοβουλίας είναι το JailGoldenDawn.wordpress.com, από όπου μπορεί ο κόσμος να ενημερώνεται για τις δράσεις μας. Συγκεντρώνουμε υλικό από όλες τις σχετικές δίκες, ενισχύουμε τα θύματα που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια και φιλοδοξούμε να είμαστε πολιτική αγωγή και στη μεγάλη δίκη για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

 

Πως είναι να λες χωρίς κουκούλα, δείχνοντας το πρόσωπό σου ακόμα και χωρίς την προστασία της αστυνομίας και των θεσμών, ότι η ακροδεξιά είναι ένα μάτσο μαχαιροβγάλτες και πως πρέπει να μπουν φυλακή; Αντιμετωπίσατε ποτέ δυσκολίες ή απειλές; Για μας είναι το αυτονόητο που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να σταματήσει αυτός ο καρκίνος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ και χρόνια -από διάφορους χώρους- που το κάνουν, αλλά συνήθως αγνοούνταν από τα μέσα και τις αρχές ή αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί.
Κώστας: Προσωπικά, ως τώρα απειλές δεν έχουμε δεχτεί. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για θρασύδειλα άτομα  που χτυπάνε σε ομάδες και μες στη νύχτα και όταν αποκαλυφθεί το έγκλημα, λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση, «πουλάνε» τα μέλη τους ή βάζουν τα κλάματα όταν έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν.
Θανάσης: Οι πακιστανοί μετανάστες που βγαίνουν μπροστά με το πρόσωπό τους και καταγγέλλουν τις φασιστικές επιθέσεις δε φοβούνται, παρότι μπορεί να μην έχουν χαρτιά και δικαιώματα. Το ίδιο και πολλοί ντόπιοι, που έρχονται ως μάρτυρες σε υποθέσεις φασιστικής βίας και που χωρίς τη μαρτυρία τους οι φασίστες θα αθωώνονταν. Οπότε, εμείς έχουμε μια υποχρέωση παραπάνω να «εκτεθούμε». Το φως της δημοσιότητας, η ανοιχτή πολιτική δράση και η συμμετοχή στις μαζικές διαδικασίες του αντιφασιστικού κινήματος είναι η μεγαλύτερη εξασφάλιση απέναντι στους νεοναζί.

 

Lawyers of the #jailgoldendawn initiative / Δικηγόροι της πρωτοβουλίας #jailgoldendawn

 

Το μότο σας είναι «Για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος». Πριν λίγες μέρες έπεσε ξύλο σε Μαρούσι, Άρτα, Γιάννενα, Τύρναβο, Καβάλα, μέχρι και στην Κοπεγχάγη έγιναν επεισόδια. «Ξύλο στους φασίστες»  ή μηνύσεις και φυλακίσεις; Τι πρέπει να κάνει το αντιφασιστικό κίνημα; Όπως είπαμε από την αρχή, πιστεύουμε ότι τον φασισμό θα τον σταματήσει ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί. Το κίνημα αυτό θα αντιπαρατεθεί με τους φασίστες και αν χρειαστεί και με φυσικά μέσα, στον δρόμο. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει η ιστορία. Από την Cable Street στην Αγγλία μέχρι τα αντιφασιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης τη δεκαετία του ‘40. Αλλά για μας η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται στην στρατιωτικοποίηση, όσο στη μαζικότητα και στην ενεργοποίηση της πλειοψηφίας, ειδικά των κατώτερων στρωμάτων που προσπαθεί να στρατολογήσει ο φασισμός. Η αξιοποίηση κάθε μέσου, ανάμεσα σε αυτά και των δικαστηρίων, είναι  συμπληρωματική αυτής της κεντρικής στρατηγικής.

 

Τα social media μπορούν να βοηθήσουν στην άσκηση πολιτικής πίεσης; Προφανώς. Τα social media έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό η αρχαία αγορά της Αθήνας ή το καφενείο του χωριού, όπου άνθρωποι –συχνά άγνωστοι μεταξύ τους- συζητάνε και διαμορφώνουν απόψεις. Αρκεί αυτή η δυναμική που διαμορφώνεται στα social media να μεταμορφώνεται μετά και σε πολιτική πράξη και πίεση.

 

Πριν λίγες μέρες είδαμε τα ΜΜΕ να ανακαλύπτουν λόγω της αναφοράς σας το «άγνωστο» και «συγκλονιστικό» πογκρόμ από τους μαχαιροβγάλτες, ας πούμε το είδαμε στο εξώφυλλο του Έθνους τις 13/5. Τόσα χρόνια δεν το ήξεραν; Τότε γιατί έβλεπαν μόνο μετανάστες που «Όλοι τους μοιάζουν και όλοι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν»; Τα περισσότερα ΜΜΕ πάνε όπου φυσάει ο άνεμος και τα συμφέροντά τους. Τότε ακολουθούσαν την σκληρή ακροδεξιά γραμμή της κυβέρνησης και των συμφερόντων που την στηρίζουν. Ο ρατσισμός των κυρίαρχων ΜΜΕ, κατ’ εντολή των κυβερνήσεων που θέλουν να αποπροσανατολίζουν την οργή του κόσμου για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ήταν κρίσιμος για να θεριέψουν οι νεοναζί. Τώρα, μετά την κατακραυγή για τη δολοφονία Φύσσα, έχει πέσει η γραμμή «χτυπάμε τη Χρυσή Αυγή». Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ίδια και τότε και τώρα: ότι η ΧΑ είναι μια συμμορία αποτελούμενη στον πυρήνα της από εγκληματίες, ναζί και δολοφόνους

 

To ζήσατε εκείνο το πογκρόμ από κοντά ή το είδατε μέσα από τις τηλεοράσεις όπως η πλειοψηφία; Επειδή τα γραφεία μας είναι στο κέντρο της Αθήνας, είχαμε και άμεση εικόνα του τρόμου που επικράτησε εκείνες τις μέρες στο κέντρο. Πάντως, από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή κατόρθωσε να εισβάλλει στο πολιτικό σκηνικό, δεν εκπλαγήκαμε με τη διοργάνωση πογκρόμ, αντίθετα ξέραμε ότι ήταν μέσα στους σκοπούς της οργάνωσης. Θυμηθείτε και παλιότερα: το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου του 2004 μετά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Ελλάδας στα Τίρανα (που έληξε με 2-1 υπέρ της Αλβανίας), ακολούθησε πογκρόμ σε όλη την Ελλάδα με έναν νεκρό Αλβανό στην Ζάκυνθο και  πρωταγωνιστική πάλι τη δράση της Χρυσής Αυγής. Όλοι το θυμούνται και τα είχαμε ξαναζήσει, έτσι; Γιατί κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα;

 

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Συνέντευξη Τύπου για τη δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης δόθηκε την Δευτέρα 28 Απρίλη στην ΕΣΗΕΑ. Ομιλητές ήταν η Κατερίνα Θωίδου, ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος και ο Νίκος Φωτόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Παρέμβαση έκανε και ο Πάνος Γκαργκάνας, ενώ συντονιστής ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος Δήμαρχος με την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας». 

Tην Τετάρτη 30 Απρίλη στο Ε΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στα Δικαστήρια Ευελπίδων δικάζεται η εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη μετά από μήνυση του έμμισθου συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Ανδριόπουλου. Συγκέντρωση συμπαράστασης θα ξεκινήσει στις 9πμ έξω από το χώρο των Δικαστηρίων.

Η μήνυση κατά της Κατερίνας Θωίδου, δημοσιογράφου της Εργατικής Αλληλεγγύης και υποψήφιας Δημάρχου Νίκαιας με την «Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης», του Πάνου Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας και υποψήφιου Ευρωβουλευτή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Τάσου Αναστασιάδη, εκδότη της Εργατικής Αλληλεγγύης και επίσης υποψήφιου Ευρωβουλευτή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι άλλο ένα επεισόδιο στη σειρά των μηνύσεων κατά αγωνιστών της αριστεράς, συνδικαλιστών και αριστερών εντύπων

Ο Τάκης Ζώτος αρχικά εξήγησε ότι η μήνυση προέρχεται από «έναν τυπικό εκπρόσωπο ενός νέου μοντέλου που εφαρμόζει η άκρα δεξιά. Είναι ένας ακροδεξιός νομικός ακτιβισμός. Είναι ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι το δημοσίευμα της Κατερίνας Θωίδου τον έχει συκοφαντήσει επειδή το άρθρο έλεγε ότι καθ’ υπόδειξη όλης της μεγάλης ομάδας των ακροδεξιών έχει υποβάλει την προσφυγή στο ΣτΕ και εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση».

Στη συνέχεια θύμισε ότι παρόμοιο δημοσίευμα υπήρχε και στην εφημερίδα Καθημερινή πριν από το άρθρο της Εργατικής Αλληλεγγύης όπου αναφερόταν ότι ο Ανδριόπουλος είναι συνεργάτης της Χρυσής Αυγής.

Είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ στην Καθημερινή ζήτησε απλά επανόρθωση, μήνυσε «άμεσα την Εργατική Αλληλεγγύη μέσα στο πλαίσιο ενός ακροδεξιού, φασιστικού νομικού εξτρεμισμού». Συνέχισε λέγοντας για τον Ανδριόπουλο ότι «οι δημόσιες πράξεις του προδίδουν την αλήθεια του δημοσιεύματος, αλλά και οι ομολογίες των δικών του συνεργατών και ομοϊδεατών».

Ο Ανδριόπουλος είχε μηνύσει την ΟΛΜΕ, τον Πέτρο Κωνσταντίνου, το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους επειδή οργάνωναν αντιρατσιστικά συλλαλητήρια απέναντι στα ρατσιστικά πογκρόμ που οργάνωνε ο ίδιος μαζί με την Σκορδέλη, τον Παναγιώταρο και άλλους ως «Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα». Επίσης, είχε μηνύσει τους 170 βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο Ραγκούση για «εσχάτη προδοσία», ενώ την ίδια περίοδο κατέθεσε και την προσφυγή.

Σε σχέση με τα λεγόμενα του Ανδριόπουλου ότι κινήθηκε από μόνος του ο Τ. Ζώτος ανέφερε: «Τότε, ο λαλίστατος κύριος Γεωργιάδης ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, δεν ήταν ακόμα στη Νέα Δημοκρατία. Στο προσωπικό του ιστολόγιο, τον εγκαλούσαν διάφοροι για το τι έκανε για το μεταναστευτικό. Ήδη, από τον Νοέμβριο του 2009 δηλαδή πριν ψηφιστεί ο νόμος είχε εξαγγείλει ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί αυτός ο νόμος, εμείς θα οργανώσουμε δημοψήφισμα και δεύτερον θα προσφύγουμε στο ΣτΕ. Το ίδιο επαναλαμβάνει και το Μάρτη του 2010 όταν ψηφίζεται ο νόμος. Η ακριβής διατύπωση είναι «όλο και κάποιος θα βρεθεί να προσφύγει στο ΣτΕ». Το πιο σημαντικό όμως είναι όταν ο Γεωργιάδης εγκαλείται από τους οπαδούς του ΛΑΟΣ «γιατί αφήσατε μόνο του αυτό το παιδί, είναι εκλεκτός νέος, γιατί δεν τον παίρνεται στο κόμμα». Η απάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη τότε ήταν ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή ήμασταν δίπλα του, ο Θάνος (ο Πλεύρης) ήταν δίπλα στον Ανδριόπουλο και κρίναμε τότε ότι δεν ήτανε σκόπιμο να εμφανιστεί το ίδιο το κόμμα του ΛΑΟΣ να κάνει την προσφυγή, αλλά να την κάνει ένας ιδιώτης για να μην επηρεαστεί το δικαστήριο» Η ομολογία αυτή ακυρώνει κάθε προσπάθεια του μηνυτή να εμφανιστεί ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να επηρεαστεί από καμιά πολιτική κίνηση».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κατερίνα Θωίδου που τόνισε ότι «μια εφημερίδα που βρίσκεται στο πλευρό των μεταναστών, μια εφημερίδα που υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων ντόπιων και μεταναστών και προβάλλει την δύναμη του εργατικού και του αντιφασιστικού κινήματος δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει ένα τέτοιο άρθρο στην ύλη της». Τόνισε ότι μιας και είμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές το θέμα της κατάργησης των ψήφων των μεταναστών είναι πολύ επίκαιρο. «Στο σύνολο των 9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, οι μετανάστες που ψηφίζουν είναι μόλις τέσσερις χιλιάδες» είπε ενδεικτικά και πρόσθεσε ότι «είναι μια επίθεση απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα». Έκλεισε λέγοντας ότι αυτός ο νόμος όχι μόνο δεν έπρεπε να είχε καταργηθεί, αλλά χρειαζόταν να διευρυνθεί γιατί έδινε κουτσουρεμένα δικαιώματα ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες».

Ο Νίκος Φωτόπουλος κατήγγειλε την κατάργηση του νόμου Ραγκούση και εξήγησε ότι «δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη του σε κανένα που έχει διαφορετική εθνικότητα». Πρόσθεσε ότι «δεν ανέχεται την κατάργηση των δικαιωμάτων για κανένα πολίτη, την κατάργηση των δικαιωμάτων κανένα μαχόμενου συνδικαλιστή ή δημοσιογράφου» και εξήγησε ότι θεωρεί χρέος του ενώσει τη φωνή του με όσους έχουν υπογράψει το κείμενο συμπαράστασης και να πει στους συντρόφους που διώκονται ότι «είμαστε εδώ, δίπλα σας, δεν είστε μόνοι σας».

Ο Πάνος Γκαργκάνας στη δική του παρέμβαση τόνισε ότι χρειάζεται να διερευνηθεί και η ανάμειξη του μηνυτή της Εργατικής Αλληλεγγύης όσον αφορά τη συνολική δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, άσχετα αν ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος του οποίου επιστημονικός συνεργάτης ήταν ο Ανδριόπουλος αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή για να γλιτώσει την προφυλάκιση του.  

Page 1 of 9