Thursday, 26 July 2018 07:21

Ξεχείλισε η ανθρωπιά ντόπιων και μεταναστών στο μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Ξεχείλισε η ανθρωπιά ντόπιων και μεταναστών στο μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης  για τους πυρόπληκτους

Μέσα στη θλίψη για τον άδικο χαμό δεκάδων ανθρώπων από τη πυρκαγιά στο Μάτι και το Ν.Βουτζά έρχονται συγκλονιστικές εικόνες αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Χαιρετίζουμε τη μαζική παρουσία μεταναστών και προσφύγων στο κίνημα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους. Οι Αιγύπτιοι ψαράδες βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στα καΐκια για την διάσωση εκατοντάδων πυρόπληκτων από τη θάλασσα. Οι Κούρδοι πρόσφυγες έδωσαν ομαδικά αίμα. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η Ενότητα εξασφάλισε 150 εργάτες για την άμεση αποκατάσταση ζημιών σε σπίτια, σε συνεργασία με τις Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων Ραφήνας και Ν. Μάκρης, όπως είχε κάνει και στη Μάνδρα μετά την καταστροφική πλημμύρα. 

Συμμετοχή σε αυτό δήλωσε και η Αφγανική κοινότητα. Η Αλβανική κοινότητα έχει δηλώσει διαθεσιμότητα για κάθε στήριξη. Οι κοινότητες του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθήνας έχουν αποστείλει στη Ραφήνα δεκάδες μετανάστες εθελοντές για την υποδοχή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αιγύπτιοι ψαράδες στην πρώτη γραμμή διάσωσηςΗ αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους εκδηλώθηκε με την αυτοθυσία ψαράδων στη Ν.Μάκρη και τη Ραφήνα, που βγήκαν για να διασώσουν είτε τον εγκλωβισμένο κόσμο στα βράχια της ακτής είτε τους ανθρώπους που άρχισαν να κολυμπούν στη θάλασσα, αντιμετωπίζοντας μαυρισμένο από τη στάχτη νερό και μανιασμένα κύματα.

Οι Αιγύπτιοι ψαράδες ήταν εκεί. Είναι συγκλονιστικές οι περιγραφές του Αιγυπτίου αλιεργάτη, Μαχμούντ Μεσαρέφ. Ξεκίνησαν με το καΐκι «Ταξιάρχης» του Κώστα Αρβανίτη στις 6.30μμ, μόλις 30 λεπτά μετά την καταστροφική επέλαση της πυρκαγιάς, που άφησε δεκάδες απανθρακωμένους ανθρώπους στο δρόμο προς τη παραλία στο Μάτι. Αποφάσισαν να μπουν σε πυκνό σύννεφο καπνού για να πλησιάσουν την ακτή, αναζητώντας ανθρώπους ενώ ο άνεμος σφύριζε εξαιτίας της τρομακτικής ταχύτητας.

Η περισυλλογή γίνονταν με δύο τρόπους. Όπου οι άνθρωποι κολυμπούσαν, οι ψαράδες έριχναν το σχοινί με το σωσίβιο-κουλούρα στην άκρη και τους έφερναν στο καΐκι. Όταν εντόπιζαν ανθρώπους στην ακτή σε βράχια, όπου κατέφυγαν, έριχναν σχοινί με ένα τεράστιο σωσίβιο από το οποίο πέντε άνθρωποι πιανόντουσαν και τους τραβούσαν όλους μαζί στο καΐκι. «Ανεβάζαμε τα παιδιά και τους ανθρώπους πάνω στο καΐκι όπως τραβάμε τα μεγάλα ψάρια» είπε χαρακτηριστικά. Η ανακούφιση τους ήταν το κάτι άλλο. Μετέφεραν τους πρώτους 40 στη Ραφήνα και συνέχισαν μέχρι τις πρωινές ώρες, όταν τελείωσε το πετρέλαιο του καϊκιού, ενώ μετέφεραν διασωθέντες στο πλοία του Λιμενικού, όταν αυτό έφτασε.


Την ίδια ώρα και άλλα βάρκες διέσωζαν κόσμο. Καθώς τα μεγαλύτερα σκάφη του Λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την ακτή, η παρέμβαση των αλιευτικών ήταν σωτήρια για πάνω από 700 ανθρώπους.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις καταστροφές στις χώρες τους και για αυτό βρέθηκαν εδώ από τους πολέμους μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή.
Κι όμως, αυτόν τον κατατρεγμένο κόσμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, που τρέχει να στηρίξει τώρα τους πυρόπληκτους και προηγούμενα  τους πλημμυροπαθείς, οι ηγέτες της ΕΕ του κλείνουν τα σύνορα, του χτίζουν τείχη και φράχτες σε ξηρά και θάλασσα, ανοίγουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και πλατφόρμες-πλωτές φυλακές στη Μεσόγειο, οδηγώντας στον πνιγμό και στα χέρια δουλεμπόρων.

Αφού πρώτα σπατάλησαν δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, φέρνοντας τη καταστροφή και το ξεριζωμό, τώρα τους καταδιώκουν και ξοδεύουν δισεκατομμύρια για τη FRONTEX και το ανελέητο ρατσιστικό κυνηγητό μεταναστών, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Τραμπ, της ακροδεξιάς και των φασιστών στην Ευρώπη. Είναι ο κόσμος που μαζί έχουμε να δώσουμε τη μάχη για να μην χάνονται ζωές από πυρκαγιές και πλημμύρες, για να μπει τέλος στις φονικές περικοπές των μνημονίων για χάρη της διατήρησης των ματωμένων πλεονασμάτων, που αφήνουν απροστάτευτο τον κόσμο και οδηγούν σε καταστροφές.

Μαζί απαιτούμε χρηματοδότηση για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και κτίσιμο των κατεστραμμένων σπιτιών από το κράτος.

Μας προκαλεί οργή τις ίδιες μέρες του πένθους και της έκρηξη της αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των μεταναστών, φασίστες στη Θεσσαλονίκη να οργανώνουν πογκρόμ στο κέντρο της πόλης και να μαχαιρώνουν μετανάστες. Την ίδια ώρα, οι μισάνθρωποι ρατσιστές της ΔΑΚΕ Χίου διεκδικούν να αποκλειστούν τα προφυγόπουλα απο τα δημόσια σχολεία.

Αυτές τις μέρες του πένθους, ενώ ετοιμάζονται οι οικογένειες να κηδέψουν τους αγαπημένους τους, μοιραζόμαστε τη θλίψη και τον πόνο τους. Δεν δεχόμαστε όμως τις υποκριτικές εκκλήσεις ότι δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Υπάρχουν ένοχοι για το έγκλημα της Ραφήνας, όπως και της Μάνδρας και δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τον πόνο όλων μας για να τις συγκαλύψουνε.

Οι αγώνες που είναι μπροστά μας τον Σεπτέμβρη, από την κινητοποίηση στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη μέχρι τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια, στις 15 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις είναι η απάντηση στις χυδαιότητες των Αμβρόσιων.


Συνεχίζουμε καθημερινά με ένταση την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους ώστε κανένας και καμία να μην βρεθεί μόνος η μόνη χωρίς βοήθεια.

Read 4332 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ