Monday, 21 June 2010 14:22

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΒΟΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

ΠΟΡΙΣΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ  ΑΘΗΝΑΣ
Αθήνα, Απρίλιος 2010

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Είναι κοινός τόπος ότι το ζήτημα της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού και εμπορικού κέντρου Αθηνών και της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασής του χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η ευρύτερη περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας με τα πολυσύνθετα προβλήματα παραβατικότητας, οικονομικής και πολεοδομικής υποβάθμισης και γκετοποίησης, οριοθετείται από τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου – Κολωνού – Πειραιώς – Αγίων Ασωμάτων – Ερμού – Αιόλου έως και την πλατεία Ομονοίας, καθώς και την πλατεία Βάθης. Έντονα προβλήματα παρατηρούνται επίσης στην περιοχή της πλατείας Καραϊσκάκη, της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα, της πλατείας Βικτωρίας, της πλατείας Αμερικής, του Εθνικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου. 

Στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας καταγράφεται ένα κρίσιμο και πολυδιάστατο πρόβλημα με ποικίλες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και διεθνείς επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κύρια συναρμόδια Υπουργεία: Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Πολιτισμού, Οικονομίας & Οικονομικών (Ειδική Γραμματεία ΥΠΕΕ), Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΓΓ Εμπορίου). Για το σκοπό αυτό συστάθηκε άτυπη ομάδα εργασίας για «Δράση στην Αθήνα» υπό τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρο Βούγια και μέλη εκπροσώπους αρμόδιων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμπλεκόμενων φορέων. Η ομάδα εργασίας συνεδρίαζε κάθε δεύτερη μέρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη 8η Μαρτίου έως και την 30η Μαρτίου ώστε να καταρτιστεί πόρισμα εν είδει Στρατηγικού Σχεδίου τριών σταδίων για το Ιστορικό Κέντρο Αθηνών - άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης δράσης. Το πόρισμα αυτό θα κατατεθεί στα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς ώστε να συστηθεί νομική ομάδα εργασίας για την κατάρτιση πολυνομοσχεδίου, καθώς και Εκτελεστική Επιτροπή που θα επιβλέπει το ευρύτερο ιστορικό και εμπορικό κέντρο.   
Στην άτυπη ομάδα εργασίας για «Δράση στην Αθήνα» συμμετείχαν οι:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ    ΙΔΙΟΤΗΤΑ
ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΑΦΡΟΔΙΤΗ    ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΛΙΟΝΑΡΑΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ    ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΡΙΒΑ ΛΑΒΒΑ    ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΛΑΜΨΑ ΜΑΝΤΩ    ΓΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΜΩΡΑΙΤΗ    ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
BΟΓΛΗ ΛΙΛΑ    ΓΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΕΤΜΕΖΑ ΕΛΕΝΗ    ΓΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΣΓΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ    ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΡΔΟΜΑΤΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ    Ν.Α
ΗΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ    Ν.Α.
ΠΑΣΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ    Ν.Α.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ    Ν.Α.
ΚΟΡΠΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ    Ν.Α.
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ    Δ/Σ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ν.Α.
ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ     ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΜΠΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ    Δ/Σ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ν.Α.
ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΑΡΙΑΝΔΗ    Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΝΘΡ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΝΑ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΆΝΝΑ    ΠΡΟΙΣΤ. Δ/ΝΣΕΩΣ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΝΑ

Κ. ΣΚΙΑΔΑΣ    ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΦΗ ΜΑΡΚΟΥ    Δ/Σ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΣΟΥΦΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ    Δ/Σ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΟΙΚΩΝ ΑΝΟΧΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΓΕΩΡΓΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ    ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΔΑΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ    ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΑΣ
ΝΤΖΟΥΦΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΑΣΚΑΝΗΣ    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΚΗΣ     ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΒΑΛΑΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ    ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ-Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    Δ/Σ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ (ΚΑ. ΓΙΑΒΗ) ΥΠΕΣ

ΔΡΕΤΤΑ ΑΘΗΝΑ    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚAΣΚΑΒΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ    ΓΡ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ- ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ    ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ    ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ     ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΔΟΕ
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ    EΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΣΔΟΕ - ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΣΟΛΚΑΣ     EΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΣΔΟΕ - ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΦΛΩΡΑΤΟΣ     EΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΣΔΟΕ - ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ     ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΦ. ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ    ΚΕΛΠΝΟ

ΠΟΛΥΖΟΣ     ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΥΠΕΚΑ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΥΠΕΚΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΝΤΩΓΙΩΡΓΗΣ    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΕΘΕΑ MOSAIC
ΤΕΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ     ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΕΘΕΑ MOSAIC & ΚΕΘΕΑ - ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
ΣΑΙΒΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝ.    ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ STREETWORK ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ- ΕΞΕΛΙΞΙΣ
ΠΕΡΠΕΤΣΟΓΛΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗΣ    ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ STREETWORK ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ- ΕΞΕΛΙΞΙΣ
ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ STREETWORK & ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΟΚΑΝΑ

ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΠΟΤΣΗ ΧΡΥΣΑ     ACT UP

ΔΙΜΤΣΑΣ Κ.     ΜΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΉ

ΌΛΓΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ    ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ
Κ. ΚΑΤΣΑΔΩΡΟΣ     ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ

Β. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Παρακάτω καταγράφονται τα προβλήματα που οδηγούν στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου και  εγκληματογόνου περιβάλλοντος που τείνει να λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης ενώ ευνοεί ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, καθώς και οι προτάσεις για λήψη πρωτοβουλιών, στις οποίες κατέληξε η άτυπη ομάδα εργασίας για «Δράση στην Αθήνα». Οι προτάσεις που αναπτύσσονται στη συνέχεια, βασίζονται στο μοντέλο της ελαχιστοποίησης του κόστους (οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού) και αύξησης του οφέλους . Συγκεκριμένα:

1.    ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ

Το παραεμπόριο είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου των Αθηνών (Ερμού, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Ομονοίας, Πατρ. Γρηγορίου Ε΄, Αγ. Κων/νου κ.λπ.), καθώς και πέριξ της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και της Πλ. Βικτωρίας, πλησίον Σταθμών ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ και γενικά σε χώρους συγκέντρωσης κοινού.

Στις περιοχές αυτές σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δραστηριοποιείται στο παραεμπόριο ενώ δρουν κυκλώματα προμήθειας / εφοδιασμού παράνομων προϊόντων παραεμπορίου, τα οποία προϊόντα ανήκουν σε δύο κατηγορίες: α) προϊόντα δίχως ταυτότητα , β) προϊόντα απομίμησης.  Ως εκ τούτου, αφενός τα νόμιμα εμποροκαταστήματα πλήττονται οικονομικά λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και αφετέρου η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας δεν είναι η πρέπουσα. Τέλος, η εισφοροδιαφυγή είναι υψηλή και ανεξέλεγκτη.

Το ζήτημα βέβαια του παραεμπορίου δεν είναι μόνο ζήτημα καταστολής καθώς το παραεμπόριο αποτελεί μέσον επιβίωσης πολλών αλλοδαπών, οι οποίοι στην περίπτωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του, θα στραφούν προς άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον ΣΔΟΕ, η αύξηση των τελωνιακών ελέγχων δεν είναι εφικτή καθώς η πλειονότητα των προϊόντων αυτών εισέρχεται μέσω Ιταλίας και άρα ο έλεγχος υπακούει σε κοινοτικούς κανονισμούς.

Προτάσεις

Α) Άμεσες δράσεις

•    Καταγραφή από την ΕΛΑΣ ή τη Δημοτική Αστυνομία του αριθμού των μικροπωλητών και του νομικού καθεστώτος στο οποίο υπάγονται, καθώς και εκτίμηση της ταυτότητας των προϊόντων (είναι παράνομα; είναι απομιμήσεις; είναι δίχως ταυτότητα;)  (Υπ. Προστασίας του Πολίτη)

•    Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ν.3377/2005 αρθρ.11 με σκοπό την επαναλειτουργία των Μικτών Συνεργείων (1)Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριων Αγορών,  (2) Δημοτική Αστυνομία (3) ΥΠΕΕ, πάντα με τη συνεργασία του οικείου Δήμου και της ΕΛΑΣ και ενίσχυση των ελέγχων με τροποποίηση της (Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -ΓΓ Εμπορίου)

•    Δυνατότητα χρήσης των scanner  της Frontex σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα ώστε να ανιχνεύονται τα λάθρα προϊόντα (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -ΓΓ Εμπορίου)  

•    Ενίσχυση ελέγχων στα κινεζικά καταστήματα καθώς έχει εντοπιστεί ότι συνιστούν την πηγή των προϊόντων δίχως ταυτότητα, τα οποία μεταπωλούνται στη συνέχεια στους μη νόμιμους μικροπωλητές, δίχως να στοιχειοθετείται η φορολογική μεταχείριση τους (Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -ΓΓ Εμπορίου)  

•    Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ν. 3377/2005 αρθρ. 11, με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας των κατασχέσεων, τη διαφανή διαχείριση των κατασχεθέντων προϊόντων από τους οικείους Δήμους (καταστροφή, κ.α.) ώστε να μην εγκαταλείπονται απλώς στις χωματερές ή να διοχετεύονται σε ευαγή ιδρύματα. (Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -ΓΓ Εμπορίου)
o    Εναλλακτικά, προτείνεται η μη καταστροφή των λάθρων προϊόντων και άρα η παρεπόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά η θέσπιση ενός συστήματος δήμευσης αυτών και επεξεργασία τους ώστε να είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόντα κατάσχεσης και στην συνέχεια να δίδονται σε καταγεγραμμένους απόρους προς πώληση εν είδει προνοιακής πολιτικής. Για την εφαρμογή του μοντέλου πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο για τα προϊόντα απομίμησης, καθώς προϋπόθεση εφαρμογής αυτού του μοντέλου είναι ο έλεγχος επικινδυνότητας των προϊόντων, η συναίνεση των ενδιαφερόμενων εμπορικών οίκων καθώς και ο σεβασμός των κοινοτικών κανονισμών 1383/2003 και 1891/2004. (Υπ. Εργασίας- ΓΓ   Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- ΓΓ Εμπορίου, Υπουργείο Οικονομικών - Δ/Σ Φορολογίας Εισοδήματος και Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ,, Υπ. ΠτΠ, Δήμος Αθηναίων)

•    Ενίσχυση του αριθμού των ελεγκτών του ΣΔΟΕ (Υπ. Οικονομικών- Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ)

Β) Μεσοπρόθεσμες/ Μακροπρόθεσμες δράσεις

•    Καθορισμός και χωροθέτηση «πολυπολιτισμικών αγορών» στην Αττική. Στις αγορές αυτές δεν θα πωλούνται παράνομα προϊόντα αλλά νόμιμα καθώς και προϊόντα που κατασκευάζουν συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών τους φαγητών. Επίσης, αδειοδότηση μικρών σημείων πώλησης (πάγκοι) σε καθορισμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας με την εμπλοκή του Δήμου Αθηναίων.(Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας, και Οργανισμός Αθηνών, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης – ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- ΓΓ Εμπορίου, Υπ. Εσωτερικών- ΓΓ Μετανάστευσης, Δήμος Αθηναίων)

•    Προτείνεται να μελετηθεί η προσαρμογή του μοντέλου ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικού Συνεταιρισμού στην Ελλάδα) του Υπουργείου Υγείας για την εργασία μικροπωλητών στις πολυπολιτισμικές αγορές (Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης)      

•    Εναλλακτική πρόταση για φορολόγηση κατά αποκοπή αλλοδαπών που εντάσσονται στις «πολυπολιτισμικές αγορές» ως προσωρινό και μεταβατικό μέτρο. Στην κατηγορία αυτή δεν θα εντάσσονται οι αλλοδαποί με κάρτα παραμονής αλλά αιτούντες άσυλο και οι προσωρινά διαμένοντες για λόγους ανθρωπιστικούς, οι οποίοι βάσει του ΠΔ 189/1999 δύνανται να εργαστούν μόνο ως μισθωτοί.  (Υπουργείο Εσωτερικών- Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης, Υπ. Εργασίας- ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Οικονομικών- Δ/Σ Φορολογίας Εισοδήματος,  Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- ΓΓ Εμπορίου)


ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ο κίνδυνος η ευκαιριακή  αντιμετώπιση του παραεμπορίου στο Ιστορικό και Εμπορικό κέντρο να επιφέρει μετακύλιση του προβλήματος σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής.  

2.    ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΔΙΧΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού και ιστορικού κέντρου Αθηνών, που οριοθετείται από τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου – Κολωνού – Πειραιώς – Αγίων Ασωμάτων – Ερμού – Αιόλου έως και την πλατεία Ομονοίας, πλατεία Βάθη, πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, πλατεία Βικτωρία, πλατεία Αμερικής, και περιοχή του Εθνικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών άρτι αφιχθέντων δίχως νομιμοποιητικά έγγραφα ή με κάρτες του αιτούντα άσυλο.
Η συγκέντρωση αυτή άρχισε να αυξάνει αισθητά μετά το 2004 λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς το μοντέλο που εφάρμοσε η χώρα περιορίστηκε στην κράτηση των άρτι αφιχθέντων σε κέντρα παραμονής ή σε κρατητήρια στην περιφέρεια για ένα διάστημα που κυμαίνεται από λίγες εβδομάδες έως και 6 μήνες και κατόπι και στην προώθηση αυτών στο κέντρο της Αθήνας έχοντας στην κατοχή τους ένα έγγραφο διοικητικής απέλασης βάσει του οποίου καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός ενός μηνός.
Η πλειονότητα του πληθυσμού αυτού παραμένει στη χώρα μας επειδή η επιστροφή του στη χώρα προέλευσης είναι πρακτικά ή νομικά ανέφικτη. Προέρχονται από χώρες που είτε αρνούνται να τους δεχθούν πίσω (Πακιστάν, Νιγηρία, κ.α) είτε δεν μπορούν να τους δεχθούν λόγω εσωτερικών προβλημάτων (Αφγανιστάν, Ιρακ, Σομαλία) και οι ίδιοι προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε όριο στην προσπάθεια μετάβασής τους προς άλλα κράτη-μέλη, η οποία βέβαια είναι ανέφικτη λόγω του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ.
Ο πληθυσμός αυτός αναζητά φτηνή στέγη είτε σε εγκαταλελειμμένα κτήρια του ιστορικού κέντρου είτε σε κτήρια που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και ενοικιάζονται από Έλληνες ιδιοκτήτες δίχως τις νόμιμες διαδικασίες. Τα κτήρια αυτά συνιστούν απειλή κατά της δημόσιας υγείας καθώς αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επιπροσθέτως, η εγκατάσταση πλήθους αλλοδαπών στα κτήρια αυτά επιφέρει απαξίωση της περιουσίας των λοιπών ιδιοκτητών διαμερισμάτων αλλά και της περιοχής γενικότερα. Η εισφοροδιαφυγή επίσης αποτελεί μείζον πρόβλημα καθώς οι ιδιοκτήτες των σπιτιών νοικιάζουν τα κτήρια δίχως τις νόμιμες διαδικασίες.  
Συχνά τα κτήρια αυτά εκκενώνονται με εισαγγελική παρέμβαση. Όμως, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η απλή εκκένωση των χώρων αυτών δίχως την ταυτόχρονη δημιουργία χώρων φιλοξενίας για τις ευπαθείς ομάδες, οδηγεί σε περαιτέρω σε όξυνση του προβλήματος.
Οι αλλοδαποί αυτοί, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στις λεγόμενες «ευάλωτες ομάδες», καταφεύγουν σε παραβατικές δραστηριότητες και στο μικρο- έγκλημα είτε ως ορθολογική συμπεριφορά είτε γιατί έχουν κοινωνικοποιηθεί στο πλέγμα της παραβατικότητας.

Προτάσεις

•    Καταγραφή αλλοδαπών της περιοχής (πόσοι είναι αλλά και ποιας εθνικότητας, σε ποιο νομικό καθεστώς ανήκουν, τι επάγγελμα ασκούν - νόμιμο ή παράνομο – και εν γένει ποιες οι δεξιότητές τους). Η καταγραφή αυτή προτείνεται να γίνει σε συνεργασία με τις κοινότητες. (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

•    Ενίσχυση του μηχανισμού απέλασης με σύναψη διμερών συμφωνιών ή memorandum of understanding με χώρες κατά προτεραιότητα το Μαρόκο και την Αλγερία (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

•    Νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΣ και Υπ. Εργασίας για σχεδιασμό ενός συστήματος για την παροχή καθεστώτος ορισμένων βασικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, υπό ανοχή, στους αλλοδαπούς οι οποίοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη Χώρα. βλ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.) Επέκταση της ρύθμισης σε άδειες εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους  (Υπ. Εργασίας- ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπ. Εσωτερικών- ΓΓ Μετανάστευσης, Υπ. ΠτΠ)


•    Τροποποίηση του Π.Δ. 189/ 1999 έτσι ώστε οι κάτοχοι της κάρτας του αιτούντα άσυλο και οι προσωρινά διαμένοντες για λόγους ανθρωπιστικούς, να μπορούν να εργάζονται νόμιμα ως αυτοαπασχολούμενοι (Υπ. Εσωτερικών- ΓΓ Μετανάστευσης, Υπ. Εργασίας- ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  )

•    Εξέταση του θέματος των οικιακών βοηθών δίχως νομιμοποιητικά έγγραφα (πχ Γεωργιανές, Φιλιππινέζες). Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει σύστημα μετάκλησης αλλοδαπών οικιακών βοηθών ύστερα από πρόσκληση είτε Ελλήνων είτε αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα που διενεργείται επί τη βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Αυτό το σύστημα εντούτοις δεν αναφέρεται σε οικιακές βοηθούς που βρίσκονται ήδη στη Χώρα μας χωρίς χαρτιά. Ενδεχόμενο εξέτασης από τα συναρμόδια Υπουργεία της δυνατότητας σύναψης διμερών συμφωνιών με χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειοψηφία των αλλοδαπών οικιακών βοηθών καθώς και η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου του συγκεκριμένου είδους εργασίας. (Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εξωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

•    Εξέταση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση διαχείρισης των διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών με την τοποθέτησή τους σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας -για τις οποίες σήμερα μετακαλούνται περί τους 50.000 αλλοδαπούς από τρίτες χώρες- σε αντικείμενα που γνωρίζουν (π.χ. αγροτικές). (Εσωτερικών, Αποκέντρωσης& Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - ΓΓ Μετανάστευσης)   

•    Δημιουργίας χώρων φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες με αξιοποίηση διαθέσιμων κτιρίων ή φιλοξενίας μέσω μίσθωσης ξενοδοχείων. Ανάληψη ενεργειών για την καταγραφή της δυναμικότητας υποδοχής και πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των ιδρυμάτων και νομικών προσώπων που μπορούν να φιλοξενήσουν άτομα των υπόψη ευπαθών ομάδων (π.χ. ασυνόδευτα ανήλικα, θύματα εμπορίας ανθρώπων κλπ) είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά είτε εκκλησιαστικά ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου μονάδων με διαθεσιμότητα υποδοχής και την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών. (Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δήμος Αθηναίων)

•    Δημιουργία χώρων κράτησης απελάσιμων αλλοδαπών,  οι οποίοι να τηρούνε τους κανόνες αξιοπρεπούς διαμονής. (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΚΥΕ)

Προβλήματα καταγράφονται κατά τη διαδικασία
αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε όλη την περιοχή της Α’ Αθήνας λειτουργούν 18.500 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από αυτά τα 2.500 βρίσκονται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου,  εκ των οποίων τα 200-250 δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

Σημαντικό είναι να καθοριστούν άμεσα από το ΥΠΕΚΑ οι χρήσεις γης για κάθε περιοχή, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του μη καθορισμού των επιτρεπόμενων χρήσεων για ολόκληρες περιοχές. Πχ οι περιοχές του Κολωνακίου και το Γκάζι δεν καλύπτονται από σχετικές διατάξεις με τον προβλεπόμενο καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης.

Ζήτημα τίθεται και με τις αλλαγές χρήσης γης, δηλ. κατάστημα άδειας Α που λειτουργεί ως κατάστημα άδειας Β’ κατηγορία.

Η νομοθεσία σχετικά με τη σφράγιση των καταστημάτων έχει αρκετά «παράθυρα» τα οποία χρησιμοποιούνται δίχως φειδώ για πελατειακές σχέσεις.

3.1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΕΛΑΣ

Με το Ν 3731/2008 του Υπουργείου Εσωτερικών περιήλθε στη Δημοτική Αστυνομία ένας αριθμός αρμοδιοτήτων, μία εκ των οποίων είναι ο έλεγχος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίχως όμως να διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τις φέρει εις πέρας, ούτε και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεισφέρει η ΕΛΑΣ.

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει αποστείλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να διευκρινίσει εάν η ΕΛΑΣ θα εξακολουθεί αν ασκεί την εν λόγω αρμοδιότητα. Καθίσταται αναγκαίο να αποσταλεί άμεσα νέα επιστολή το Νομικό Συμβούλιο του κράτους ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αστυνομία προκύπτουν ουσιαστικές δυσλειτουργίες καθώς οι πλημεληματικές παραβιάσεις επισύρουν εκτός από τη μήνυση προς τον παραβάτη , η οποία συντάσσεται και αποστέλλεται απευθείας στον εισαγγελέα, την αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης και προσαγωγής σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Ωστόσο η Δημοτική Αστυνομία δεν διαθέτει ούτε τον εξοπλισμό ούτε την υποδομή ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση για την πραγματοποίηση σύλληψης και επομένως προκύπτει ανάγκη συνδρομής της ΕΛ.ΑΣ κατά τη διάρκεια ελέγχων των ΚΥΕ από τη Δημοτική Αστυνομία. Αυτό οδηγεί σε μία μόνιμη σύγχυση αρμοδιοτήτων που εκτός όλων των υπολοίπων προβλημάτων, επιβαρύνει την ορθή λειτουργία της ΕΛΑΣ και δεν την αποφορτίζει από γραφειοκρατικού χαρακτήρα διοικητικές διεκπεραιωτές εργασίες.     

Επίσης η ΕΛΑΣ δεν ενημερώνεται επίσημα πλέον για τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλει η Δημοτική Αστυνομία στις περιοχές ενδιαφέροντός της ώστε να ελέγχει τις παραβιάσεις.

Προτείνεται από την ΕΛΑΣ η τροποποίηση του Ν. 3721/2008 ή με ΠΔ εξειδίκευσης των αρμοδιοτήτων ή με ΚΥΑ ώστε να οριστούν σαφώς οι αρμοδιότητες της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας. Η ΕΛΑΣ προτείνει η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛΑΣ να έχουν αποκλειστικές αρμοδιότητες ώστε να αναλαμβάνει καθείς τις ευθύνες του.

Προτείνεται από την Δημοτική Αστυνομία:

•    η επαναφορά της συναρμοδιότητας ελέγχου των ΚΥΕ με την ΕΛΑΣ,
•    η αφαίρεση του ποινικού μέρους από τις σχετικές παραβάσεις αυστηροποιώντας παράλληλα τις διοικητικές κυρώσεις με αύξηση προστίμων και ταχύτερες διαδικασίες εφαρμογής των ποινών όπως άμεση σφράγιση του καταστήματος και σε περιπτώσεις προσφυγής σε διοικητικά δικαστήρια οι καταδικαστικές αποφάσεις αυτών αν μην έχουν σε καμία περίπτωση ανασταλτικό χαρακτήρα

Επίσης, εν αντιθέσει με το προσωπικό της ΕΛΑΣ που θα βοηθήσει τον πολίτη ακόμα κι αν δεν είναι εν ώρα υπηρεσίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, καταγγέλλεται συχνά, δεν θα εμπλακεί ακόμα κι αν ενώπιον του ο πολίτης πέφτει θύμα εγκληματικής συμπεριφοράς.
3.2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΕΚΑ

Το Γρ. Ι.ΚΕ.Α  επισκέπτεται ο μισθωτής ενός ακινήτου για να πάρει έγκριση ώστε να την συμπεριλάβει στα απαραίτητα δικαιολογητικά που καταθέτει στη συνέχεια στην Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων και Θεαμάτων του Δήμου Αθηναίων.

Οι εγκρίσεις δίνονται αποκλειστικά και μόνο για τις περιοχές όπου υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα ειδικών χρήσεων γης και αυτά είναι η Πλάκα, το Θησείο, το Μεταξουργείο, του Ψυρρή, το Εμπορικό Τρίγωνο, τα Εξάρχεια και η περιοχή περιμετρικά του Μετς.

Το γραφείο Ιστορικού Κέντρου γνωμοδοτεί εάν η αίτηση του ενδιαφερόμενου εμπίπτει στα Προεδρικά αυτά Διατάγματα για τις χρήσεις γης.

Ο μισθωτής πρώτα καταθέτει αίτηση για άδεια λειτουργίας και αφού την πάρει στη συνέχεια καταθέτει συμπληρωματικά αιτήσεις για άδεια μουσικής, τραπεζοκαθισμάτων κλπ.

Σημαίνον πρόβλημα είναι ο έλεγχος. Συχνά το Γραφείο Ι.ΚΕ.Α.  δίνει έγκριση υπό όρους αλλά στη συνέχεια δεν διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος. Την περίοδο 1982-1991 είχε το Γραφείο Ι.ΚΕ.Α το δικαίωμα ελέγχου και σφράγισης. Όταν στη συνέχεια ανέλαβε την αρμοδιότητα ο Δήμος περιόρισε τις πολιτικές αντιμετώπισης σε αποκλειστικές εισπρακτικές. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, θα πρέπει να εφαρμόζονται και πρακτικά μέτρα (σφράγιση, διακοπή παροχής ρεύματος κλπ) ώστε να εξασφαλίζεται ότι το κατάστημα κλείνει ουσιαστικά.

Τους κανονισμούς των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις γης τις εισηγείται το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Όμως όπου δεν υπάρχουν προεδρικά διατάγματα αποφασίζει μόνος του και αυθαίρετα ο εκάστοτε Δήμος.

Τέλος, η ΕΛΑΣ δεν ενημερώνει το Γραφείο Ι. ΚΕ.Α. για τις μηνύσεις εναντίον καταστημάτων και έτσι δεν μπορούν να γνωρίζουν το ιστορικό όταν κάποιος καταθέτει μία αίτηση για έγκριση. Υπάρχουν πχ περιπτώσεις όπου ένα κατάστημα παράνομα παίζει δυνατά μουσική, του κάνουν μήνυση, το γραφείο δεν το ξέρει και όταν καταθέτει αίτηση του δίνει. Ζητάνε μόνιμη και πάγια κοινοποίηση των μηνύσεων που αφορούν τις περιοχές ενδιαφέροντός της. Από την πρακτική τις μέχρι τώρα τις ενημέρωσαν ότι μόνο το ΑΤ Ακροπόλεως τις κοινοποιεί τις μηνύσεις.

Προτάσεις

•    Καθορισμός από το ΥΠΕΚΑ οι χρήσεις γης για κάθε περιοχή (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και Οργανισμός Αθηνών)

•    Άμεση αποστολή νέας επιστολής στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους σχετικά με την ανάγκη εξειδίκευσης του Ν. 3731/2008 που μεταφέρει τις σχετικές αρμοδιότητες στην Δημοτική Αστυνομία (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

•    Τροποποίηση του Ν. 3721/2008 ή με ΠΔ εξειδίκευσης των αρμοδιοτήτων ή με ΚΥΑ ώστε να οριστούν σαφώς οι αρμοδιότητες της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας(Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

•    Ανάθεση στην Δημοτική Αστυνομία αποκλειστικών  αρμοδιοτήτων ώστε να απεγκλωβιστεί η ΕΛΑΣ (Υπουργείο Εσωτερικών - Δ/Σ Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ)

•    Η ΕΛΑΣ να ενημερώνει για τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλει η Δημοτική Αστυνομία στις περιοχές ενδιαφέροντός της ώστε να ελέγχει τις παραβιάσεις (Δήμος Αθηναίων)

•    Εξέταση του αιτήματος του Γραφείου Ιστορικού Κέντρου για την επιστροφή της αρμοδιότητας ελέγχου και σφράγισης των ΚΥΕ και η ενίσχυση της εφαρμογής πρακτικών μέτρων (σφράγιση, διακοπή παροχής ρεύματος κλπ) (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας)

•    Η ΕΛΑΣ να ενημερώνει το Γραφείο Ιστορικού Κέντρου για τις μηνύσεις εναντίον καταστημάτων (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

4.    ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών εντοπίζεται στις περιοχές: Καποδιστρίου, πλ. Εξαρχείων, Ξούθου, πλ. Αγ. Κωνσταντίνου, πλ. Ομονοίας, Σωκράτους & Πειραίως, Σοφοκλέους & Μενάνδρου &Γερανίου, Ευριπίδου, Αγησιλάου, πλ. Βάθης, Πειραιώς & Σοφοκλέους.

Στις περιοχές αυτές ο αριθμός των χρηστών/ μικρό-διακινητών αγγίζει τον αριθμό των 2.500 ημερησίως.

Στην περιοχή αυτή λειτουργεί Μονάδα Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ  στην Καποδιστρίου 46. Στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν επίσης: Η Μονάδα Άμεσης   Βοήθειας και Υποστήριξης (ΜΑΒΥ) η οποία παρέχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους χρήστες ( 3ης Σεπτεμβρίου 21) και ο  Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (3ης Σεπτεμβρίου 19α) που υλοποιεί τη δουλειά στο Δρόμο με τους χρήστες και παρέχει Ψυχοκοινωνική φροντίδα στο χώρο του.

Η παρουσία της Μονάδας Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ εκτιμάται ότι αυξάνει τον αριθμό των χρηστών στην περιοχή, αλλά και διευκολύνει την διακίνηση των ναρκωτικών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις δύο Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης που προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη στους χρήστες- του ΚΕΘΕΑ στην Εμ. Μπενάκη και του ΟΚΑΝΑ στην 3ης Σεπτεμβρίου.

Προτάσεις

•    Μεταφορά όλων των Μονάδων Συντήρησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία. (Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

•    Δημιουργία κατάλληλου χώρου στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη ώστε να μπορεί η ομάδα ΚΕΘΕΑ MOSAIC που ασχολείται με τους μετανάστες και τα ναρκωτικά, να εργαστεί σε καλύτερες συνθήκες και άρα με περισσότερη επιτυχία. (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

•    Να παραχωρηθούν τρεις ισόγειοι χώροι 50 τ.μ. ο καθένας, εκτός της προβληματικής περιοχής (Γερανίου, κλπ), ώστε να λειτουργήσουν Σταθμοί Άμεσης Πρόσβασης (ενηλίκων, εφήβων, αλλοδαπών) οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, καθώς επίσης και άμεσες παραπομπές στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι σταθμοί θα συμβάλλουν άμεσα στη μείωση του προβλήματος της περιοχής, εφόσον οι χρήστες θα απομακρύνονται από τους δρόμους και θα βρίσκονται σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς επίσης πολλοί από τους εξαρτημένους θα παραπέμπονται σε προγράμματα διαμονής για θεραπεία απεξάρτησης σε προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. (Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δήμος Αθηναίων)

•    Να συνεργαστεί ΚΕΘΕΑ & ΟΚΑΝΑ με την Αστυνομία σε δύο επίπεδα:
o    Α) Να καταρτισθεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ΚΕΘΕΑ & ΟΚΑΝΑ, προκειμένου:
ι) Να υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα στην Υποδιεύθυνση, στο τμήμα άμεσης παρέμβασης της Δίωξης Ναρκωτικών, έτσι ώστε όσοι χρήστες/μικροδιακινητές συλλαμβάνονται, να τους παρέχεται ψυχο-κοινωνική υποστήριξη.
ιι) Να αναπτυχθεί (παραχώρηση  χώρου και χρόνου) το πρόγραμμα υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ MOSAIC, προς τους μετανάστες που κρατούνται στα κρατητήρια της Π. Ράλλη.
o    Β) Δημιουργία ομάδας εργασίας που θα συναντιέται κάθε μήνα από μέλη των ΚΕΘΕΑ/ΟΚΑΝΑ και των σωμάτων της δίωξης ναρκωτικών ώστε να συντονίζουν τις δράσεις τους. (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

•    Αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας  από το Δήμο Αθηναίων (πεζόδρομοι, φωταγώγηση, καθαριότητα, εκκένωση κτιρίων, κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων / εγκαταλελειμμένων ανάπτυξη άλλων δράσεων κ.λ.π). Στήριξη της δράσης αυτής και από άλλους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Αττικής που διαθέτουν ιδιόκτητα κτίρια στο Ιστορικό Κέντρο. (Δήμος Αθηναίων, Υπ. Πολιτισμού, Υπ. Περιβάλλοντος)

•    Σεμινάρια στα Σώματα της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με την αντιμετώπιση των χρηστών (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

5. ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα βασικότερα προβλήματα στο ζήτημα των εκδιδόμενων προσώπων προέρχονται από το N. 2734/1999. Συγκεκριμένα:

-    Βάσει του άρθρου 4 παρ. 4  «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές.» Ο νόμος αυτός αντικατέστησε το Ν. 1193/1981, με τον οποίο είχαν αδειοδοτηθεί οι χώροι εγκατάστασης εκδιδομένων προσώπων (οίκοι). Με το Ν. 2734/1999 οι περισσότεροι «οίκοι» απώλεσαν την άδεια λειτουργίας τους με αποτέλεσμα σήμερα μόνο στο Δήμο Αθηναίων να λειτουργούν 230 «οίκοι» εκ των οποίων μόνο οι 3 έχουν άδεια εγκατάστασης και χρήσης, και άλλοι δύο βρίσκονται υπό έγκριση.

-    To πιστοποιητικό ασκήσεως επαγγέλματος χορηγείται από τη Νομαρχία – βάσει του άρθ. 1 παρ. 3 – και είναι τριετούς διάρκειας. Η άδεια εγκατάστασης και χρήσης του οικήματος χορηγείται από τον οικείο Δήμο, βάσει του άρθρου 3 παρ. 2 και είναι διετούς διάρκειας. Αυτή η δυαρχία προκαλεί προβλήματα ενώ η περιορισμένη διάρκεια των αδειών επιβαρύνει τη δημόσια διοίκηση.

-    Επιπλέον οι όροι για την χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι στα όρια της αντι-συνταγματικότητας καθώς το άτομο θα πρέπει να «είναι άγαμο ή τελεί σε χηρεία ή είναι διαζευγμένο.» (άρθ1, παρ. 1Β) και για τη χορήγηση άδεια λειτουργίας θα πρέπει να είναι μόνο «γυναίκες πάνω από 50 ετών» (άρθ. 4 παρ.4)

-    Βάσει αρθρ. 2 παρ. 1, «υποχρεούνται κάθε δέκα πέντε μέρες να υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση με μέριμνα των υγειονομικών υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων». Τα εκδιδόμενα πρόσωπα είναι η μόνη επαγγελματική κατηγορία που υποχρεώνεται σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις και οι ιατρικοί έλεγχοι παρέχονται από το κράτος δωρεάν.  Το μέτρο αυτό έχει υψηλότατο κόστος και είναι και αλυσιτελές. Σύμφωνα με την έκθεση του καθηγητή κ. Κατσάμπα, Δ/σ Ν. Συγγρός, ο έλεγχος των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και η προφύλαξη της δημόσιας υγείας από αυτά, επιτυγχάνεται καλύτερα με τη συνεχή ενημέρωση των εκδιδομένων προσώπων ώστε να προφυλάσσονται και να προσέρχονται στα αρμόδια νοσοκομεία όταν παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα. Το διάστημα των 15 ημερών δεν προφυλάσσει κανέναν καθώς αρκεί και ένα λεπτό για να κολλήσει κάποιος ένα σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα.  
Το δημόσιο χρεώνεται 380.000 ευρώ για τις ιατρικές εξετάσεις 2.000 ατόμων με άδεια. Παράλληλα τα 2.000 αυτά άτομα πληρώνουν κανονικά εισφορές στο ΙΚΑ. Φόρο όμως το κράτος λαμβάνει από έξι μόνο νόμιμους οίκους ανοχής που κόβουν αποδείξεις και λειτουργούν με άδεια. Και αυτοί οι αριθμοί αφορούν μόνο την Αθήνα.

Επιπλέον προβλήματα:

-  Το άρθρο 75 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με το οποίο ο κάθε Δήμος μπορεί να τροποποιήσει τον νόμο με κανονιστική απόφαση τοπικής ισχύος κάνοντας τα μέτρα περισσότερο αυστηρά ή παύοντας εντελώς την παροχή άδειας.

- Όσον αφορά τους χρήστες ναρκωτικών και παράνομα εκδιδόμενους δεν υπάρχει καμία μέριμνα ελέγχου υγείας και απειλούν την δημόσια υγεία.

- Trafficking: Το  Υπουργείο  Προστασίας  του  Πολίτη  θα εισηγηθεί  τροποποιήσεις  στο  νόμο:Ν.3064/2002 Καταπολέμηση της  Εμπορίας Ανθρώπων και Αρωγή στα Θύματα.
Οι  προτάσεις  που θα τεθούν αφορούν :
•    Τα  κριτήρια που αφορούν τον χαρακτηρισμό των θυμάτων καθώς και το χρόνο περίσκεψης
•    Το  ύψος  των  ποινών για τους  σωματέμπορους
•    Θέματα  που  άπτονται  της προστασίας  θυμάτων  και μαρτύρων , ιδίως  σε  ότι  αφορά την  φιλοξενία  των  θυμάτων
•    Το θέμα της δωρεάν  ιατροφαρμακευτική  κάλυψη και της  δωρεάν  νομική  κάλυψης, τα οποία προβλέπονται  μεν  στο νόμο  αλλά  δεν  εφαρμόζονται.

Προτάσεις

-    Τροποποίηση του N. 2734/1999. Το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών (Γ.Γ. Ανάπτυξης, κ. Στεφάνου) και συζητείται η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Ο Δήμος Αθηναίων συμφωνεί στην μείωση της απαγορευτικής ακτίνας από τα 200 στα 100 μέτρα και το έχει ζητήσει από το 2004. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Νομαρχία. Στο παρελθόν η Αστυνομία που εκπροσωπούσε τότε και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε αρχικώς εισηγηθεί θετικά. (Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπ. Προστασίας του Πολίτη)

-    Διασφάλισης της τήρησης των ρυθμίσεων της Οδηγίας 2004/81/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό μας δίκαιο στα άρθρα 46-52 του ν.3386/2005. Περιθώριο επέκτασης της παροχής προστασίας και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τις ρυθμίσεις της ανωτέρω κοινοτικής οδηγίες, (π.χ. άτομα που δεν συνεργάζονται με τις αρχές για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων, αλλά παρά ταύτα βεβαιώνεται με ασφάλεια ότι πρόκειται για θύματα εμπορίας ανθρώπων από δημόσια έγγραφα, όπως δικαστικές αποφάσεις), καταλείπεται όχι στα πλαίσια των ανωτέρω ρυθμίσεων, αλλά μόνο ως εσωτερικός κανόνας δικαίου υπό διαφορετικό πρίσμα, π.χ. στα πλαίσια χορήγησης αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Εξέταση της πρότασης για νομοθετική πρωτοβουλία από το Υπ. Εσωτερικών ώστε να δίδονται άδειες εργασίας στα εκδιδόμενα πρόσωπα εκτός σπιτιών, ως αυτοαπασχολούμενοι.  Αυτή η προσέγγιση βέλτιστα θα προαπαιτούσε προηγούμενη μελέτη για τον ορισμό συγκεκριμένων τομέων της πόλης όπου η άδεια αυτή να έχει ισχύ, με στόχο και τον χωρικό έλεγχο αυτών των ατόμων. Αναμένεται μια εκτίμηση από το Υπ. Εργασίας σχετικά με την οικονομική εισφορά αυτού του μέτρου. (Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης)

5.    ΑΣΤΕΓΟΙ

Στο ζήτημα των αστέγων συμποσούνται όλα τα ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής καθώς και τα προβλήματα του ευρύτερου ιστορικού κέντρου.

Συγκεκριμένα,

1.    Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των αστέγων. Ανάγκη καταγραφής του αριθμού αλλά και του ψυχοκοινωνικού προφίλ του αστέγου του ιστορικού κέντρου.

2.    Εντοπίζεται νομοθετικό κενό. Συγκεκριμένα δεν υφίσταται κανένα νομικός προσδιορισμός του «άστεγου». Για να ενταχθεί κάποιος σε προγράμματα πρόνοιας προσκομίζει έγγραφο από υγειονομική υπηρεσία που να πιστοποιεί ότι έχει τουλάχιστον 67% αναπηρία. Ανάγκη από το Υπ. Εργασίας για νομοθετική ρύθμιση ώστε να οριστεί νομικά το προφίλ του «άστεγου».

3.    Οι άστεγοι μπορεί να είναι άστεγοι +  χρήστες, άστεγοι + μετανάστες ή άστεγοι + χρήστες + μετανάστες, άστεγοι + ψυχικά προβλήματα. Κάθε ομάδα χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.    

4.    Ανάγκη αποκέντρωσης των χώρων παροχής συσσιτίου. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο χώρος στη Σοφοκλέους 68 του Δήμου Αθηναίων στον οποίο καθημερινά σιτίζονται 4.000 άνθρωποι. Ανάγκη ύπαρξης επιπλέον δομών σίτισης και σε άλλες περιοχές του Δήμου σε συνεργασία με τη Νομαρχία και την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπάρχουν πολλά κτήρια του Δημοσίου που θα μπορούσαν να διατεθούν για συσσίτια.

5.    Ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί δύο ξενώνες αστέγων (Καρέα και Επικούρου), οι οποίοι όμως δεν επαρκούν. Υπάρχουν κτήρια του Δημοσίου που θα μπορούσανε να διατεθούν για ξενώνες. Παράδειγμα το κτήριο του Ειρηνοδικείου θα εκκενωθεί σύντομα και δεν έχει ληφθεί κάποια μέριμνα για πως τι θα γίνει.

6.    Σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων υπάρχουν 250 σημεία στο Δήμο που συγκεντρώνονται άστεγοι.   

7.    Το ζήτημα των αστέγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά: όχι μόνο παροχή τροφής αλλά και εύρεση στέγης και ταυτόχρονη συμβουλευτική από αρμόδιους φορείς ώστε να μπορέσουν να από-στιγματιστούν και να «επανενταχτούν» στην κοινωνία.  
8.    Η συμμετοχή της Εκκλησία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς, μεταξύ άλλων, μπορεί  να συγκρατήσει αντιδράσεις πολιτών που δεν επιθυμούν τη σίτιση αστέγων στη γειτονιά τους

9.    Ειδική περίπτωση αποτελούν οι αποφυλακισμένοι άστεγοι. Το Υπ. Δικαιοσύνης θα μπορούσε να προβεί σε σχετική ρύθμιση.  

Προτάσεις

•    Καταγραφή του αριθμού αλλά και του ψυχοκοινωνικού προφίλ του αστέγου του ιστορικού κέντρου. (ΕΛΑΣ ή Δ.Α, σε συνεργασία με ειδικούς επιστημονικούς φορείς)
•    Νομοθετική ρύθμιση ώστε να οριστεί νομικά το προφίλ του «άστεγου» (Υπ. Εργασίας)

•    Ανάγκη οργάνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων στο πλαίσιο του Καλλικράτης (Υπ. Εσωτερικών)

•    Ενσωμάτωση των αστέγων σε πρόγραμμα ΚΟΙΣΠΕ. Το ΚΟΙΣΠΕ εφαρμόζεται τώρα μόνο για ψυχικά ασθενείς αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άστεγους. (Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

•    Δημιουργία κρατικής μονάδας για ηλικιωμένους άστεγους (Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

•    Ενίσχυση των δομών για επανένταξη αποφυλακισθέντων ώστε να μην καταλήγουν άστεγοι (Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

•    Παροχή χώρων για ξενώνες αστέγων εντός των οποίων θα εφαρμόζονται μοντέλα αυτό-οργάνωσης και επανένταξης αστέγων (Υπ. Πολιτισμού, ΥΠΕΚΑ, Δήμος Αθηναίων)

•    Πρόταση: εφαρμογή του μοντέλου one-euro job της Γερμανίας.  Το one-euro job είναι ένα εργασιακό μοντέλο για τους άνεργους και άπορους. Συγκεκριμένα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη πρόνοια τους δίδεται η δυνατότητα εργασίας σε Δήμους (πχ οδοκαθαριστές) για την οποία κερδίζουν ένα ή δύο ευρώ την ώρα, δίχως όμως να απώλεσουν το επίδομα πρόνοιας. Με τον τρόπο αυτό ο επωφελούμενος επανεντάσσεται κοινωνικά.

7. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΝ ΕΙΔΕΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ, ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  

Στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο αρκετά νεοκλασικά κτήρια αλλά και δημόσια κτήρια είναι εγκαταλελειμμένα και ενίοτε τελούν υπό κατάληψη από χρήστες ναρκωτικών, αστέγους και αλλοδαπούς δίχως νομιμοποιητικά έγγραφα.  

Επίσης πολλά κτήρια /διαμερίσματα ιδιοκτησίας Ελλήνων ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς με μη νόμιμες διαδικασίες και στη συνέχεια «ονομάζονται» εγκαταλελειμμένα. Οι δε ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν την κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων των κτηρίων με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Επίσης στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται προβλήματα φωτισμού, έλλειψη παρεμβάσεων εξωραϊσμού κ.λπ. της περιοχής του ιστορικού κέντρου και σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής πράγμα που έχει οδηγήσει στην υποβάθμισή του.

Προτάσεις

•    Με ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα καταγραφούν τα στοιχεία ιδιοκτησίας των εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών κτιρίων του κέντρου της Αθήνας, με επίσκεψη στο Εθνικό Κτηματολόγιο και το Υποθηκοφυλακείο, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ψηφιακά η βάση δεδομένων  της μελέτης που έχει εκπονήσει η Νομαρχία Αθηνών.

•    Καταγραφή των κτηρίων/διαμερισμάτων που ενοικιάζονται δίχως τις νόμιμες διαδικασίες σε αλλοδαπούς, καθώς και ο εντοπισμός των ιδιοκτητών οι οποίοι και φοροδιαφεύγουν. Η καταγραφή αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα από την ΕΛΑΣ σε συνεργασία ίσως με κοινότητες μεταναστών. Ενώ προτείνεται η συνεργασία της ΣΔΟΕ με αλλοδαπούς ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους δίχως τις νόμιμες διαδικασίες και άρα φοροδιαφεύγουν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται η εναλλακτική διαμονή των αλλοδαπών που συνεργάζονται με τη ΣΔΟΕ. ( Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Οικονομικών- Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ)

•    Άμεση θεσμοθέτηση μεικτών χρήσεων γης για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με προτεραιότητα στην προστασία της κατοικίας (ΥΠΠΟΤ/ΥΠΕΚΑ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ)

•    Πολιτικές αξίας γης που να ευνοούν τις νέες οικογένειες και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα (ΥΠΠΟΤ/ΥΠΕΚΑ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ)

•    Πολιτικές με ερείσματα που να ευνοούν την επισκευή και επανακατοίκηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, διατηρητέων και μη. (ΥΠΠΟΤ/ΥΠΕΚΑ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Αναφορικά με τα κίνητρα για διατηρητέα, όπως ορίζονται από το ΥΠΠΟΤ, είναι δύο κατηγοριών: τα οικονομικής φύσεως και τα αντίστοιχα διοικητικής φύσεως.

Ως κίνητρα οικονομικής φύσεως χαρακτηρίζονται οι δανειοδοτήσεις διατηρητέων κτιρίων, η μεταφορά του ενδεχομένως εναπομείναντος Συντελεστή δόμησης, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι χρηματοδοτήσεις μέσω διαφόρων ταμείων και ειδικές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα:

1.Χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια για επισκευή - αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων καθώς και παραδοσιακών κτιρίων που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα αυτών και προορίζονται για κατοικία, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 1656/10.10.95 ΚΥΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα με την υπ' αριθμ. 23886/31.5.2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 964 Β΄/2007). Επιδοτείται κατά 50% το επιτόκιο δανεισμού για δάνεια μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.
Η ανωτέρω επιδότηση δίδεται σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 515 /17.6.85 Πράξη Δκτου Τ.τ.Ε. όπως ισχύει σήμερα και εφαρμόζεται στο σύνολο της Επικράτειας.
Σχετικές πληροφορίες δίδονται αποκλειστικά από τις Τράπεζες στις οποίες και θα πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.

2. Μεταφορά του ενδεχομένως εναπομείναντος συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με τον Ν. 880/79 (Ν. 2300/95).

3. Φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιπτώσεις μεταβίβασης, κληρονομιάς και δωρεάς διατηρητέων κτιρίων με μείωση κατά 20% επί της φορολογητέας αξίας αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι έχει συντελεστεί η πράξη χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου.

4. Χρηματοδότηση μέσω ΥΠΕΘΟ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) μελετών επισκευής - αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων. Η ανάθεση των μελετών μετά από διαγωνισμό γίνεται στις κατά τόπους Νομαρχίες

5. Χρηματοδότηση μέσω ΕΤΠΑ (Ειδικό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης) εργασιών επισκευής - αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων βάσει του Ν. 2508/97

6. Χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης διατηρητέων - παραδοσιακών κτιρίων και διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές - συνοικίες μέσω ΕΠΤΑ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης) και Μ.Ο.Π. (Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων).


7. Ένα βασικό κίνητρο για την διατήρηση των κτιρίων, ταυτόχρονα διοικητικής και οικονομικής φύσεως, είναι η ειδική ρύθμιση (που είναι δυνητική για την Δημόσια Διοίκηση).
•    Υπό τον όρο "ειδική ρύθμιση" νοείται η δυνατότητα προσθήκης κατ' έκτασιν ή καθ' ύψος σε διατηρητέο κτίριο, όπως και η δυνατότητα ανέγερσης νέας οικοδομής στο οικόπεδο (γήπεδο) του διατηρητέου κτιρίου, με την προϋπόθεση ότι η επιτυγχανόμενη συνολική εκμετάλλευση δεν υπερβαίνει τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής.
•    Η ειδική ρύθμιση συντελείται με Υπουργική Απόφαση και μπορεί να γίνεται ανεξάρτητα ή μαζί με την Υπουργική Απόφαση χαρακτηρισμού. Η εκπόνηση πλήρους μελέτης, από την οποία καταδεικνύεται ο εναρμονισμός της προσθήκης ή της νέας οικοδομής με το διατηρητέο κτίριο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ειδική ρύθμιση. Γι' αυτό το λόγο πριν την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης απαιτείται η γνώμη της Ε.Π.Α.Ε.

Διοικητικής φύσεως κίνητρα είναι η μη ρυμοτόμηση των διατηρητέων κτιρίων όταν ρυμοτομούνται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και για τους οικισμούς η εκπόνηση πολεοδομικών μελετών με ειδικούς όρους δόμησης που συμβάλλουν στην διατήρηση και ανάπτυξη αυτών των οικισμών.

Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι ρόλος των κατοίκων μπορεί να γίνει καταλυτικός στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την περιοχή τους. Σε αυτό το πλαίσιο κατά θέτουμε τις εξής προτάσεις
•    Θέσπιση του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ, όπου θα μπορεί να καταφεύγει ο κάτοικος
•    Υποστήριξη εθελοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών από την ΕΛΑΣ ή Δ.Α. για την ασφάλεια των κατοίκων και των οικογενειών τους
•    Κατανομή κυλιόμενων ωραρίων χρήσεων ορισμένων καταστημάτων, όχι ηχορρυπαντικών, έτσι ώστε να μένει σε 24ωρη βάση φωτισμένο και ενεργό το κέντρο, ιδιαίτερα  δίπλα σε σταθμούς τραίνου, πάρκα και πεζόδρομους.

Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η πολυπλοκότητα του προβλήματος του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας χρήζει και επικοινωνιακής υποστήριξης. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία υποβαθμισμένων αστικών κέντρων, βασικός συντελεστής αλλαγής είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινότητας, ενώσεων πολιτών - μεταναστών, επιχειρηματιών, κοινωνικών φορέων και φυσικά των Αρχών σε ένα μόνιμο σχήμα συνεργασίας και κοινών δράσεων.
Οι συνθήκες είναι ώριμες στο κέντρο της Αθήνας για κοινές δράσεις, καθώς δεκάδες συλλογικότητες έχουν και τη βούληση και τη δυνατότητα να συνδράμουν έμπρακτα. Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους τομείς δράσης, ο Τομέας Επικοινωνίας του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα καταθέσει τις προτάσεις του για την επικοινωνιακή διαχείριση της προσπάθειας, καθώς και για τις επιμέρους ενέργειες δημοσιότητας στις οποίες δύναται να προχωρήσει και η ΕΛΑΣ απέναντι στα κοινά-στόχους (θύματα-δράστες) όσο και στο ευρύτερο κοινό (πολίτες, ΜΜΕ, opinion-makers).

________________________________________  

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Εισήγηση προς την άτυπη ομάδα εργασίας για «Δράση στην Αθήνα».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπλέκεται στα υπό εξέταση ζητήματα που αφορούν τους αλλοδαπούς που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπό διάφορα καθεστώτα και πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις με ελλείψεις ή παντελή απουσία νομιμοποιητικών εγγράφων κάθε μορφής. Πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου αποτελεί η συμβολή στην αντιμετώπιση του ζητήματος με συγκεκριμένες πολιτικές από την πλευρά μας αλλά και με την επισήμανση –κάτι που επιδιώκεται με τη σύσταση της παρούσας επιτροπής-της ανάγκης για συνολική θεώρηση και αντιμετώπισή του στα πλαίσια μιας εθνικής (ακόμα και ευρωπαϊκής) μεταναστευτικής πολιτικής. Στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε τα ακόλουθα:
1) Αρχικός μας προβληματισμός και στόχος είναι ο ενδεχόμενος διαχωρισμός του δικαιώματος στην εργασία (ουσιαστικά της παροχής ασφάλισης) από την κατοχή άδειας παραμονής. Αυτή η δυνατότητα  και ύστερα και από τις επισημάνσεις των συναρμόδιων Υπουργείων για ενδεχόμενες αντιθέσεις με το κοινοτικό δίκαιο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις που διαφαίνονται στην επισυναπτόμενη τροπολογία («Ένταξη μεταναστών τρίτων χωρών στην απασχόληση και στο ασφαλιστικό σύστημα») και οι οποίες συνιστούν ένα εξαιρετικό καθεστώς που δεν συνεπάγεται τα συνολικά οφέλη της πλήρους και νόμιμης παραμονής..
Ο ακριβής τρόπος ασφάλισης μελετάται, με βασικό άξονα το σύστημα ασφάλισης με «κουπόνια» (επιταγές ασφάλισης στις οποίες ενσωματώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου μαζί με την αμοιβή που προβλέπεται ανάλογα με την κατηγορία της που θα προκύπτει ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης) που προτάθηκε και για τις οικιακές βοηθούς και για τους εργάτες γης. Με το καθεστώς αυτό και την παρεχόμενη δυνατότητα ασφάλισης (κυρίως Ι.Κ.Α. και Ο.Γ.Α.), δίνεται το αναγκαίο εφόδιο-κίνητρο προς τους μετανάστες που κατευθύνονται μαζικά προς τα αστικά κέντρα για λόγους επιβίωσης, να επιλέξουν άλλους προορισμούς, διευκολύνοντας συνολικά την κατάσταση τόσο των περιοχών που εμπλέκονται όσο και των ιδίων.
2)Με τη χορηγούμενη δυνατότητα ασφάλισης στους αλλοδαπούς τρίτων χωρών θα συνδεθούν και παροχές συνταξιοδοτικής φύσεως αλλά και παροχών υγείας (ως επιπλέον κίνητρο για τη σχετική καταβολή των ασφαλίστρων) με τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που θα τεθούν καθώς και λοιπών παροχών (πχ επίδομα ανεργίας). Για την παροχή κινήτρου και προς τους εργοδότες, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί η συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προτείνεται είτε η έκπτωση των καταβαλλόμενων εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα είτε η απαλλαγή τους από το τεκμήριο.
3) Σε ενδεχόμενη συνεργασία με τις προνοιακές δομές άλλων φορέων θα μπορούσε να υπάρξει και η συνδρομή του ΙΚΑ με κινητή μονάδα που θα συνέδραμε στην πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων κατά τόπους.
4) Για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού οφέλους της δραστηριοποίησης των αλλοδαπών που θα αποκτήσουν το εξαιρετικό και ιδιότυπο αυτό καθεστώς, το Υπουργείο Εργασίας (μέσω του ΟΑΕΔ) θα μπορούσε να τους κατευθύνει προς δραστηριότητες και περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη (με παράλληλη εξέταση του ισχύοντος καθεστώτος μετακλήσεων υπό το γνώμονα της πιθανής ικανοποίησης των αναγκών από το υπάρχον δυναμικό) και γύρω από τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν σχετικές γνώσεις και δεξιότητες.
Θα μπορούσε ακόμα να ισχύσει και κάποιο σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης-κατάρτισης των ανθρώπων αυτών ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κονδύλια από εθνικούς πόρους τα οποία δεν διαθέτει σε αυτή τη συγκυρία ο αρμόδιος ΟΑΕΔ.(ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που στοχεύει σε άλλες κατηγορίες).
5) Στα πλαίσια του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, προωθείται διάταξη η οποία ενισχύει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Σ.ΕΠ.Ε. παραχωρώντας του την αρμοδιότητα επιβολής διοικητικών κυρώσεων, κάτι που σήμερα πραγματοποιεί (με ελλιπή τρόπο, λόγω έλλειψης προσωπικού) η Περιφέρεια (άρθρο 86 παρ 3 Ν 3386/05, πρόστιμο 3000-15000 ευρώ ανά παρανόμως απασχολούμενο υπήκοο τρίτης χώρας).

 

Read 3924 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ