Thursday, 25 January 2018 12:14

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

KEEΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ
ΑΠΕΙΛΗ ΧΑΝΙΩΝ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ  ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η ακύρωση των μαθημάτων Αλβανικών για τα παιδιά των μεταναστών, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης αντίδρασης ρατσιστικών και φασιστικών κύκλων που δρουν στην περιοχή. Ως

γεγονός είναι απαράδεκτο. Στοχεύει στον αποκλεισμό των παιδιών αυτών από την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Αποσκοπεί στην παγίωση ενός σχολείου διακρίσεων, αποκλεισμού και ρατσιστικών διαχωρισμών. Αποτελεί προσβολή τόσο για τους εκατοντάδες μαθητές από την Αλβανία όσο και για το σύνολο των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία των Χανίων, γιατί προσβάλλει τις  αρχές ενός ανοιχτού δημοκρατικού σχολείου για όλα τα παιδιά.

Οι πανηγυρισμοί και η πολιτική κάλυψη που έδωσε η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής στην συγκεκριμένη δράση βεβαιώνει το  ποιος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Είναι άραγε τυχαίο ότι συνέβη σε μια περιοχή που πριν λίγο καιρό η συμμορία είχε ανοίξει γραφεία; Είναι άραγε τυχαία η ψευδεπίγραφη προσπάθεια να εμπλακεί με προβοκατόρικο τρόπο ο Σύλλογος γονέων στην υπόθεση χωρίς αυτός να έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση συμμετοχής στην κατάληψη; Είναι τυχαία άραγε η στοχοποίηση ειδικά της Αλβανική κοινότητας όταν στα σχολικά κτήρια των Χανίων γίνονται απογευματινά μαθήματα μητρικής γλώσσας για παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες (Ολλανδικά, Δανέζικα, Πολωνικά, Σερβικά κλπ). Το ότι οι θρασύδειλοι νεοναζί δεν στοχοποίησαν κάποια άλλη κοινότητα  είναι δεμένο με την αποκρουστική φυλετική θεωρία τους περί ανώτερων και κατώτερων φυλών.

Την στιγμή που καθημερινά στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση αποκαλύπτεται με συντριπτικά στοιχεία, ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, οι νεοναζί επιχειρούν να ξαναστήσουν  τη λειτουργία των ταγμάτων εφόδου. Σε μια πόλη όπου οι φασίστες έχουν μείνει άστεγοι και κανείς δεν τους δίνει στέγη για να ανοίξουν τα γραφεία -ορμητήρια τους, προσπαθούν να βγουν από την απομόνωση τους προσποιούμενοι τους αγανακτισμένους νεολαίους και γονείς. Ενώ οι σκευωρίες που είχαν στήσει, το προηγούμενο διάστημα, ενάντια σε εκπαιδευτικούς των Χανίων καταρρέουν η μία μετά την άλλη, προσπαθούν να δημιουργήσουν καθεστώς Αγ. Παντελεήμονα στα σχολεία της πόλης.

Η στάση του προϊσταμένου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε άλλο παρά βοηθά στην εδραίωση των δικαιωμάτων των μαθητών. Την ώρα που τίθεται ζήτημα ματαίωσης, εξαιτίας της ρατσιστικής και φασιστικής δράσης, μαθημάτων που θα ενισχύσουν τα παιδιά των μεταναστών και που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη ένταξή τους στα σχολεία,  προτιμά να κρύβεται πίσω από την τυπολατρία και αφήνει αστήρικτο το σχολείο και το εγχείρημα. Κάτι τέτοιο δικαιώνει τους φασίστες και αφήνει έκθετους τους μαθητές στο ρατσιστικό δηλητήριο. Δεν πρόκειται για πρόβλημα λαθεμένων διαδικαστικών χειρισμών. Πρόκειται για ρατσιστική και φασιστική πρόκληση και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Τυχόν  αλλαγή σχολείου για να γίνουν τα μαθήματα θα δώσει τη δυνατότητα στους νεοναζί να αποφασίζουν το τι θα γίνεται στα σχολεία της πόλης. Δεν θα εκχωρήσουμε στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα τα δικαιώματα της νεολαίας και το χαρακτήρα του σχολείου.

Τα μαθήματα μητρικών γλωσσών έπρεπε να αποτελούν έτσι κι αλλιώς τμήμα του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου. Σχολεία όπως το 132ο Αθηνών που το εφάρμοσαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν λαμπρά δείγματα του τι αποτελεί σήμερα ένα  πραγματικά δημοκρατικό και αντιρατσιστικό σχολείο ενώ η εμπειρία τους αποτελεί αντικείμενο μελέτης και εγκωμίων παγκοσμίως.

Ζητάμε να ξαναρχίσουν άμεσα τα μαθήματα Αλβανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο Δήμος και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να πάρουν άμεσα την πρωτοβουλία για να λειτουργήσουν τα μαθήματα για την εκμάθηση της συγκεκριμένης γλώσσας όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις άλλες γλώσσες.

Χανιά 24/1/2018

Read 4042 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ