
«Πρόσφυγες 2016 & φράχτης
Περισσότερους από 3.500 νεκρούς μετράει η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., πνιγμένους μέσα στο 2015 ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν τη ζωή τους μέσα από τις θαλάσσιες διαδρομές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς γινόμαστε μάρτυρες ατελείωτων ναυαγίων, που η επιδείνωση του καιρού όλο και τα αυξάνει, όσο ο φράχτης του Έβρου (που βέβαια δεν χτίστηκε για προστασία από τις νάρκες, όπως πρόσφατα ακούσαμε) και η μη δημιουργία νόμιμων και ασφαλών σημείων εισόδου αναγκάζει τους πρόσφυγες να αναζητούν τη θαλάσσια διέλευση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Διεκδικούμε να καταργηθεί εδώ και τώρα ο φράχτης του Έβρου, αυτό το εγκληματικό τερατούργημα, καθώς αποτελείται από 6.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 800 τόνους χάλυβα, 20.700 μέτρα συρματόπλεγμα, 140.000 μέτρα κονσερτίνα (δηλαδή, λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα) και 210.000 μέτρα σύρμα. Ένα τερατούργημα απόρθητο που δημιουργήθηκε για να σκοτώνει, καθώς δεν κόβεται με κανένα εργαλείο, και διότι ο «εισβολέας» αγκυλώνεται στις λεπίδες του και, καθώς αυτές λειτουργούν σαν αγκίστρι, κάθε κίνησή του οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασής του και, στο τέλος, στον θάνατο από αιμορραγία. Για τον λόγο αυτό πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ως εξωτερικός φράχτης, μέχρι την ημέρα που η Ελλάδα αποφάσισε να τον νομιμοποιήσει με την εγκατάστασή του στον Έβρο.
Ο μεγάλος αριθμός των πνιγμένων προσφύγων είναι αποτέλεσμα του φράχτη και της πολιτικής της Ευρώπης - φρούριο και των κλειστών συνόρων της Ε.Ε., του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που αυτός συμβολικά και πραγματικά υπηρετεί.
Η συνευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πολεμικές, ιμπεριαλιστικές και περιβαλλοντικές της πολιτικές, είναι τεράστια για τη διάλυση των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Το ίδιο και οι ευθύνες των ΗΠΑ για τη δημιουργία και γιγάντωση του ISIS, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έφεραν τη διάλυση των κοινωνιών της Μέσης Ανατολής, της ενίσχυσης των θρησκευτικών και εθνικών ανταγωνισμών. Δεν ανεχόμαστε η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία να σκορπάνε το θάνατο, με τους βομβαρδισμούς τους στη Συρία και οι κυβερνήσεις να ταυτίζουν τους μετανάστες με την τρομοκρατία των τζιχαντιστών του ISIS, της αντιδραστικής οργάνωσης που θράφηκε από τους ιμπεριαλιστές και χτύπησε με λύσσα την εξέγερση του λαού της Συρίας κατά του δικτάτορα Άσαντ. Οι βόμβες σκοτώνουν αμάχους και παιδιά. Τον ISIS, μόνο το ξαναζωντάνεμα των κινημάτων αντίστασης μπορούν να τον σταματήσουν.
Υπερασπιζόμαστε χωρίς διακρίσεις τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών για άσυλο και στέγη, αξιοπρεπείς συνθήκες σίτισης και στέγασής τους. Απαιτούμε να καταργηθούν οι Συνθήκες Δουβλίνο Ι και ΙΙ, η Frontex και οι επιχειρήσεις αποτροπής και ενίσχυσης των συνόρων. Να διεκδικηθεί μία άλλη πολιτική που να πάψει να συμβάλει στην πολιτική ευθύνη της Ελλάδας για τους πολέμους στην περιοχή, τη δημιουργία προσφύγων και την εξόντωσή τους.
Συμμετέχουμε, μαζί με εκατοντάδες συλλογικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη στο διήμερο κινητοποιήσεων 23 και 24/1/2016 στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, ενάντια στη λειτουργία του φράχτη, για να ανοίξουν εδώ και τώρα τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. για πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώνουμε τη ταυτόχρονα με τους διαδηλωτές του Καλαί και της Λαμπεντούζας φωνή μας με τους Τούρκους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην άλλη μεριά των συνόρων του Έβρου.
