Monday, 30 September 2013 11:48

Declaració i crida al Mitin Antifeixista Internacional del 5 i 6 d’octubre de 2013 a Atenes

Written by
Rate this item
(0 votes)

L'assassinat a sang freda de l'artista de 34 anys Pavlos Fyssas a Keratsini de mans de criminals d’Alba Daurada en una emboscada nazi ha causat commoció en milions de persones, no només a Grècia sinó a tot el món.

Fa vuit mesos va ser el treballador pakistanès Shehzad Lukman qui va perdre la seva vida, apunyalat per membres d’Alba Daurada a Petrálona. Ara les campanes dobleguen per tots: les brigades paramilitars dels neo-nazis, amb camises negres i variants de l’esvàstica, estan duent a terme agressions a integrants de l'Esquerra, anarquistes, comunistes, sindicalistes, homosexuals i antifeixistes. Al mateix temps, el desastre econòmic que subjeu al sorgiment del feixisme s'està aprofundint. Ha quedat demostrat que aquells que creien en una tornada ràpida a la normalitat que desinflaria automàticament a Alba Daurada estaven equivocats. Els majors reptes no queden enrere. Els tenim encara per davant.

La responsabilitat del Govern de Dreta d'Antonis Samarás, amb suport del que queda del partit social-demòcrata PASOK d'Evángelos Venizelos, no podria ser major. Entenem que les analogies històriques sovint poden resultar confuses. Però la crisi que està travessant la societat grega pot comparar-se a la dels anys 30. El propi emmirallament d’Alba Daurada en el moviment nacional-socialista de Hitler. Sota aquesta amenaça, el Govern de Samarás està endurint la seva agenda conservadora en forma de decrets autoritaris mitjançant l'ús del poder executiu. Sembla oscil•lar entre la política d'Engelbert Dollfuss a Àustria en el període entre guerres i la d'Heinrich Brüning en l'Alemanya de l'època de Weimar. Històricament, aquestes polítiques no van posar cap barrera al feixisme, sinó que li van preparar el camí.

El racisme a Grècia s'ha convertit en una política oficial d'Estat. Milers d'immigrants estan detinguts en camps de concentració fins a 18 mesos per estar indocumentats. Accedir al centre d'Atenes, si tens la pell fosca, és perillós, ja sigui pel projecte de “aturar i registrar” de la policia grega (ELAS) amb el nom orwellià de “Xenios Zeus” (Zeus hospitalari) o pels atacs feixistes d’Alba Daurada. Al mateix temps, el Govern de Samarás continua implementant fidelment el memoràndum d'austeritat imposat per la Troica i reprimeix brutalment qualsevol mobilització dels sindicats i de la joventut, això és, de l'única força que pot proporcionar una alternativa col•lectiva a l'abisme de la crisi. D'aquesta manera, el Govern soscava els fonaments de les llibertats i els drets democràtics aconseguits amb sang i sacrifici, amb el derrocament de la Junta dels Coronels i les lluites que van seguir en el període de la transició.

Els signants d'aquesta crida no creiem que la història simplement es repeteixi. Hem vist en la pràctica – de fet hem participat activament a donar-li forma- la força que pot traçar avui un camí diferent contra l'amenaça feixista, no com va ocórrer en els anys 30. Les manifestacions antifeixistes multitudinàries contra l'assassinat de Pavlos Fyssas no han caigut del cel. Darrere d'elles hi ha un persistent i durador activisme antifeixista i anti-racista, en barris, llocs de treball i grans mobilitzacions com la del 19 de gener de 2013. És aquest moviment el que controla els carrers, no les tropes d'assalt d’Alba Daurada. El més prometedor en els últims mesos ha estat el sorgiment d'un anti-racisme militant per part dels immigrants mateixos, des dels recol•lectors de maduixes de Manolada i la rebel•lió dels presos d'Amygdaleza fins als fills de la segona generació d'immigrants que lluiten per obtenir la ciutadania grega.

Aquest moviment ha d'aprofundir-se, estendre's i coordinar-se. Per aconseguir tot això deu, abans de res i sobre tot, ser capaç de discutir la seva estratègia, tàctiques, iniciatives, activitats. Per aquesta raó, creiem que la participació en el míting antifeixista internacional organitzat per KEERFA els dies 5 i 6 d'octubre va més enllà dels límits d'una única organització. Cridem als antifeixistes de tota Grècia a participar en les assemblees a nivell nacional del 5 d'octubre. A més, ens estem preparant per donar la benvinguda a amics i companys de tothom per a la reunió antifeixista de l'endemà. Proposem una coordinació de l'activitat a nivell europeu amb un dia internacional d'acció el 22 de març de 2014 i altres accions contra el feixisme i les polítiques racistes de la Fortalesa Europa.

Vivint a Atenes, Tessalònica i altres ciutats gregues, tenim el “luxe” de sentir més clarament que ningú a Europa els xiscles d'un sistema que en la seva major crisi amenaça amb reviure als monstres del segle XX. Us esperem a Atenes, el 5 i 6 d'octubre per assegurar-nos que en la batalla més important dels nostres temps, no triomfarà la desesperació, sinó l'esperança.

Signants

 1. Petros Constantinou (coordinador de KEERFA, regidor a l'Ajuntament d'Atenes. Portat a judici per la seva activitat anti-racista i antifeixista sota els càrrecs de “difondre notícies falses”).
 2. Javied Aslam (líder de la Comunitat Pakistanesa a Grècia. Perseguit per l'Estat grec en col•laboració amb la dictadura de Musharraf per falsos càrrecs dels quals va ser absolt).
 3. Spyros Marketos (historiador, Universitat Aristòtil de Tessalònica. Acusat de “tràfic de persones” per acompanyar a un refugiat somali a l'aeroport de Tessalònica).
 4. Babis Kouroundis (advocat, membre de la Junta del Col•legi d'Advocats de Tessalònica. Acusat al costat de Spyros Marketos per acompanyar a un refugiat somali a l'aeroport de Tessalònica).
 5. Kostas Papadakis (advocat, membre de KEDDE. Ha exercit la defensa d'immigrants en diversos casos, entre ells el de la immigrant sindicalista Konstantina Kuneva).
 6. Kostas Arvanitis (periodista).
 7. Moses Litsis (periodista, membre del Consell de Sindicats de Periodistes - ESIEA).
 8. Margarita Papamina (mestra de Primària, membre de KEERFA en La Canea, Creta. Demandada per Alba Daurada per llençar al mar presumptament a un dels seus líders).
 9. Eugenia Kouniaki (advocada, activa en el moviment pels drets dels immigrants i refugiats. Ha portat casos d'atacs feixistes homicides, com el perpretat per Skordelli, membre d’Alba Daurada, en Agios Panteleimonas).
 10. Dimitris Livieratos (historiador del moviment dels treballadors, combatent a la Resistència contra els Nazis als anys 40).
 11. Makis Kavouriaris (acadèmic, va participar al moviment contra la dictadura).
 12. Katerina Thoidou (periodista de "Solidaritat Obrera", membre de KEERFA en Nikea. Demandada per "difamació" per iniciativa d'un advocat assalariat que treballa per Alba Daurada).
 13. Takis Zotos (advocat, membre de KEERFA. Advocat de l'acusació en el cas de l'assassinat del treballador pakistanès Shehzad Lukman per part de membres d’Alba Daurada).
 14. Vassilis Kukalani (director de l'obra de teatre anti-racista "Una festa a casa de Nurian").
 15. Thanassis Kampagiannis (advocat, autor del llibre "La lluita contra el racisme avui").
 16. Geòrgia Mavragani (directora de teatre, participa en el Moviment Mavili, "Kinisi Mavili").
 17. Jemali Miliazim (professor, membre de KEERFA en Xánthi. Víctima d'un atac feixista durant una campanya antifeixista, l'autor del qual va escapar).
 18. Irini Fotelli (treballadora al canal de televisió pública ERT).
 19. Nazim Mahmoud (treballador pakistanès, membre de KEERFA en Peristeri. Víctima d'un atac feixista, actualment processat per "danys físics" i "possessió d'armes").
 20. Resa Golami (Associació d'Afganesos Units a Grècia).
 21. George Tsamouris (membre de KEERFA en Zografou. Víctima d'un atac feixista, pel qual els criminals han estat condemnats).
 22. Abdul Shafir (immigrant pakistanès, ha estat pres en el camp de concentració d'Amygdaleza).
 23. Antonis Alfieris (membre de la Iniciativa Anti-Nazi del Pireu).
 24. Costes Katarahias (metge, president dels sindicats de treballadors de l'hospital Agios Savvas. Ha participat en condició de doctor en accions contra els camps de concentració i les "donacions de sang" d’Alba Daurada).
 25. Zaneta Lysikatou (estudiant, membre de KEERFA en Alexandroúpoli. Ha participat en protestes contra FRONTEX i contra la construcció del mur a Evros).
 26. Christina Lada (mestra de Primària. Va participar activament en la campanya antifeixista que va aconseguir la cancel•lació del “festival” nazi programat per Alba Daurada a Kalamata).
 27. Thanassis Diavolakis (professor, regidor a l'Ajuntament del Pireu. Participa al moviment antifeixista al Pireu).
 28. Rania Nenedaki (regidora a l'Ajuntament de Zografou).
 29. Dimitris Polychroniadis (professor de Primària, regidor a l'Ajuntament de Maroussi).
 30. Panos Garganas (editor del diari "Solidaritat Obrera", que duu a terme una cobertura a fons de les mobilitzacions antifeixistes i anti-racistes i ha estat demandat recentment per “difamació”).
 31. Katina Sifakaki (combatent en la Resistència contra els Nazis als anys 40, antifeixista, 97 anys).
 32. Maria Styllou (editora de la revista "Socialisme des de baix").
 33. Yannis Sifakakis (Coalició Stop the War. La seva intervenció va ser important a la campanya duta a terme per demostrar el segrest d'immigrants pakistanesos després de les bombes de Londres el 2005. El seu telèfon va ser intervingut. Aquest cas encara no s'ha resolt en els jutjats).

 

Read 4021 times