Tuesday, 09 January 2024 18:51

Έξι μήνες μετά: κραυγή των επιζώντων για δικαιοσύνη στα θύματα του ναυαγίου της Πύλου και τις οικογένειές τους!

Written by
Rate this item
(0 votes)

Κεερφα-Keerfa-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
Η βροχή δε στάθηκε εμπόδιο στη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα», στους έξι μήνες από το πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στην Πύλο.
Με τις ομπρέλες στάθηκαν μπροστά από ένα συγκλονιστικό  πανό με τις φωτογραφίες δεκάδων νεκρών και των διαβατηρίων τους, υπογραμμίζοντας έτσι το μέγεθος του εγκλήματος που διέπραξαν το ελληνικό Λιμενικό και η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας τις ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων της Ευρώπης- Φρούριο. Τις πολιτικές της μη διάσωσης, της αποτροπής και των επαναπροωθήσεων.
Το παρών έδωσαν επιζώντες του ναυαγίου, συγγενείς των θυμάτων, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αγωνιστές/ριες του αντιρατσιστικού κινήματος. Απαίτησαν δικαιοσύνη για τα 600 θύματα και τις οικογένειές τους, καμία συγκάλυψη των ευθυνών του Λιμενικού και να σταματήσουν οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τις θάλασσες.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι επιζώντες του ναυαγίου Ινζαμάμ Μακμπούλ, Μοχάμεντ Σαννί, Ζάχεντ Ακμπάρ και Μοχάμεντ Χαμζά, ο Αλί Χασάν, συγγενής θύματος. Ακούστηκε η κραυγή αγωνίας των επιβιωσάντων για την καθυστέρηση της απόδοσης ευθυνών στο ναυάγιο της Πύλου, που κόστισε εκατοντάδες ζωές προσφύγων. Απαίτησαν να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες του Λιμενικού που ρυμούλκησε με σχοινί το πλοιάριο τους, ενώ οι ίδιοι βρέθηκαν στη θάλασσα να παλεύουν για να μην πνιγούν. Έβλεπαν το πλοίο του Λιμενικού να φεύγει από το σημείο του ναυαγίου και δεκάδες άνθρωποι να επιχειρούν να το φτάσουν για να σωθούν, επί μία ώρα που απομακρυνόταν. Πολλοί πρόσφυγες δίπλα τους δεν τα κατάφεραν, γιατί δεν ήξεραν κολύμπι.
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος « η Ενότητα», Τζαβέντ Ασλάμ, καθώς και μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, ο Βασίλης Παπαδόπουλος και η Ευγενία Κουνιάκη. Ανέδειξαν τις ευθύνες των αρχών αλλά και την ανάγκη να υπάρξει διαρκής παρέμβαση για να μην υπάρξει συγκάλυψη. Μίλησε, επίσης, η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίγκεμποργκ Μπέγκελ που είχε ξεμπροστιάσει τον Μητσοτάκη για τα ψέματά του ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται επαναπροωθήσεις.
Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου δήλωσε τη στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου και τους επιβιώσαντες και με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία Καιρίδη για νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν συμβόλαια εργασίας αλλά όχι άδειες παραμονής θύμισε ένα τραγικό περιστατικό. Ο Αλί Χασάν, που ήταν παρών, έχασε τον αδελφό του στο ναυάγιο της Πύλου, έναν εργάτη που ζούσε και εργάζονταν στην Ελλάδα για 12 χρόνια αλλά έχασε την άδεια παραμονής αφού έμεινε χωρίς δουλειά και έτσι πήρε την απόφαση για να αποφύγει την κράτηση στην  Αμυγδαλέζα να γυρίσει στο Πακιστάν και να επιχειρήσει το μοιραίο ταξίδι για την Ευρώπη  μέσω Λιβύης! Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά στα χωράφια και τα ξενοδοχεία και έτσι εξαρτά την παραμονή από τα κέφια του κάθε αφεντικού: με την απόλυση χάνει την άδεια παραμονής!
Την κινητοποίηση πλαισίωσαν η Ομάδα ποιητών “Απόδραση στο Λόγο με και την Τέχνη” με απαγγελίες από τον Θεοχάρη Παπαδόπουλο και την Ανδριάννα Μπιρμπίλη.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν συγκλονιστικό, καθώς  η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου με το δρώμενο, το μαύρο σεντόνι-σχοινί έκανε την αναπαράσταση των ευθυνών του Λιμενικού και κάλεσε με το μοναδικό καλλιτεχνικό της τρόπο να σπάσουμε την σιωπή για τα εγκλήματα σε βάρος των προσφύγων.
Όλοι/ες μαζί οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα για «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» και κάλεσαν στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που θα ακολουθούσε στο πάρκο Ελευθερίας.
ΦΩΤΟ Λένα Βερδέ. Εργατική Αλληλεγγύη
16 Δεκεμβρίου 2023

Read 150 times Last modified on Tuesday, 09 January 2024 18:55

Latest from ΚΕΕΡΦΑ