Tuesday, 26 September 2023 06:34

Η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, βήμα μπρος για τον Έβρο της αλληλεγγύης.

Written by
Rate this item
(0 votes)

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η αντιφασιστική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη. Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με εργαζόμενους-ες από όλους τους χώρους και ιδιαίτερα της εκπαίδευσης, νεολαία και φοιτητές που αντιστέκονται στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, τη φασιστική απειλή στην περιοχή του Έβρου και τη βία και το μίσος που καλλιεργεί. Ταυτόχρονα, εξοργίζονται με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε σε αφανισμό το δάσος της Δαδιάς και εκατομμύρια στρέμματα στον Έβρο με την πυρκαγιά και στοχοποίησε ως ενόχους τους πρόσφυγες για να τους φορτώσει τις δικές της ευθύνες, ανοίγοντας την πόρτα στους κεφαλοκυνηγούς να αρπάζουν ανθρώπους.  Συμμετείχαν, επίσης, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, η κατάληψη του Νεκροτομείου και η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση - Ανταρσία στην ΑΜΘ.
Στην αρχή της εκδήλωσης, η ερμηνεία από την Καίτη Μακρή δύο τραγουδιών, «Τζιβαέρι» και «Οι γερανοί» έκφρασε  τον πόνο της προσφυγιάς και έδωσε αντιμιλιταριστικό τόνο.

Ομιλητές ήταν οι: Γιάννης Λασκαράκης, Πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας, Γιάννης Πατζανακίδης και Κατερίνα Γεωργιάδου, Συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων προσφύγων στην υπόθεση αρπαγής του ‘Εβρου, Μαρία Λουκοπούλου, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Μποτσίδης, εργαζόμενος, ο οποίος κάλεσε όλους και όλες να πλαισιώσουν τη δράση της ΚΕΕΡΦΑ.
Ο Γιάννης Λασκαράκης με μια συγκλονιστική ομιλία θύμισε ότι οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας αντιμετώπισαν τον ίδιο «φράχτη ρατσισμού» («τουρκόσποροι» οι άνδρες και «παστρικές» οι γυναίκες…) ενώ ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανοχή της κυβέρνησης στους καταπατητές φασίστες του Δέλτα του Έβρου.
Οι δύο δικηγόροι, Κ.Γεωργιάδου και Γ.Πατζανακίδης έδωσαν αναλυτικά την εικόνα των μεθοδεύσεων κατά των μεταναστών που, ενώ είχαν πέσει θύματα αρπαγής, αντιμετώπισαν την κατηγορία του εμπρησμού, αφήγημα που ξεκινούσε από τον Μητσοτάκη, τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παπαδάκη και έφτανε μέχρι τους κεφαλοκυνηγούς δράστες της αρπαγής. Η νίκη της αθώωσης των θυμάτων, της απελευθέρωσης χωρίς όρους των προσφύγων και της καταδίκης των φασιστών ήταν μια σημαντική επιτυχία της παρέμβασης τους με τη στήριξη του κινήματος αλληλεγγύης.
Η Μαρία Λουκοπούλου, ανέδειξε τις ευθύνες των από τα πάνω, που οδηγούν στην προσφυγιά και θύμισε τους αγώνες των εκπαιδευτικών για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της για τις μεγάλες καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες κάνοντας ανοίγματα στην ακροδεξιά και φορτώνοντας  τις ευθύνες της  στους πρόσφυγες ενώ αντί για δασοπροστασία και αντιπλημμυρικά έργα στήνει φράχτες και σπαταλά λεφτά για Ραφάλ. Από τη Πύλο μέχρι τη Δαδιά είναι ένοχη για μαζικές δολοφονίες προσφύγων. Ο Έβρος, η γη του Σπάρτακου, της αντίστασης στους ναζί το 1944, των απεργιών των μεταξεργατριών το 1936 αλλά και της μεγάλης κινητοποίησης κατά του φράχτη το 2016 είναι γη της αλληλεγγύης στη προσφυγιά και τόνισε ότι με ένα μαζικό ενωτικό κίνημα θα κλείσουμε το δρόμο στους φασίστες,  όπως στείλαμε στην Χρυσή Αυγή στη φυλακή.
Υπήρξε πρόταση από ομάδα φοιτητών για αντιφασιστική κινητοποίηση στις 15 Οκτώβρη. Έγινε συζήτηση και προτάθηκε να οριστεί σε διαφορετική μέρα γιατί υπάρχει ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών και να στηριχθεί από δυνάμεις των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και ποιοτική, με πολλές παρεμβάσεις ενώ πολλοί-ές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για οργανωμένη και συστηματική αντιρατσιστική- αντιφασιστική δράση και πλαισίωσαν την τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ, που συγκροτήθηκε.
Ήταν μόνο η αρχή, για να μπει σε δράση ο κόσμος που θέλει τον Έβρο γη αλληλεγγύης και όχι μίσους!
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Read 1634 times Last modified on Tuesday, 26 September 2023 06:46

Latest from ΚΕΕΡΦΑ