Sunday, 21 August 2022 11:25

Οι πρόσφυγες με τα παιδιά τους στο Συνέδριο της ΔΟΕ, Δευτέρα 26/6, 11πμ

Written by
Rate this item
(0 votes)


eleonas lolosΟι πρόσφυγες με τα παιδιά τους στο Συνέδριο της ΔΟΕ, Δευτέρα 26/6, 11πμ
Πρόταση και σχέδιο Ψηφίσματος προς το Συνέδριο της ΔΟΕ
Η συμφωνία του Δήμου της Αθήνας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την εκκένωση της δομής προσφύγων στον Ελαιώνα -με βίαιη μεταφορά σε άλλες δομές έξω από τον αστικό ιστό- είναι μια απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τα βήματα για αξιοπρεπή επιβίωση ανθρώπων κατατρεγμένων από τους πολέμους, τις δικτατορίες, την φτώχεια, την κλιματική καταστροφή. Είναι μέρος της ρατσιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης που κλείνει τα σύνορα με επέκταση του φράχτη, με pushbacks και πνιγμούς αντί για διασώσεις στο Αιγαίο, με ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα που έκλεισαν στην Αμυγδαλέζα πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή μάλιστα που λείπουν εργατικά χέρια στα χωράφια και τα ξενοδοχεία.
Προτεραιότητα για εμάς δεν είναι ο “εξευγενισμός” του Βοτανικού με γήπεδα ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΠΑΟ και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού, αλλά οι ανάγκες των κατοίκων σε πράσινο και ελεύθερους χώρους, οι ανάγκες των φτωχών και των προσφύγων της πόλης, των παιδιών που φοιτούν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία μας!
Καταδικάζουμε την επίσπευση της διακοπής της λειτουργίας της δομής προσφύγων στον Ελαιώνα στις 30/6/2022. Εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν άσυλο δεν θα έχουν την απαραίτητη στήριξη από διερμηνείς για να έχουν πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου, στα νοσοκομεία, να γράφουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι απολύονται με αποτέλεσμα να χάνουν την δουλειά τους και να τσακίζονται πολύτιμες υπηρεσίες νομικής, ψυχικής και κοινωνικής στήριξης.
Ο συνεχής εκτοπισμός των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους έχει ως αποτέλεσμα να διαλύονται τα βήματα ένταξης στις τοπικές κοινωνικές κοινωνίες, να χάνουν τις δουλειές τους οι ενήλικες αλλά και οι μαθητές/τριές μας να ξεκόβονται από τα σχολεία στα οποία άρχισαν το ταξίδι στη γνώση, στη σχέση με εκπαιδευτικούς και στην γνωριμία με φίλους.
Ως σύλλογοι εκπαιδευτικών δώσαμε τη μάχη -μαζί με άλλους φορείς και κινήματα αλληλεγγύης- και σταματήσαμε την εκκένωση του Ελαιώνα μέσα στη μέση της σχολικής χρονιάς. Συνεχίζουμε για να έχουν τα σχολεία μας τους μαθητές και τις μαθήτριες τους, για να έχουν και τους εκπαιδευτικούς τους, για να μην συρρικνωθούν τα σχολεία μας από τις μετακινήσεις.
Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς δεν θέλουμε να μετράμε κενά θρανία.
Διεκδικούμε προγράμματα στέγασης μέσα στις πόλεις, σε σπίτια μέσα στις γειτονιές. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εκκένωση της δομής του Ελαιώνα χωρίς την άμεση μετακίνηση σε σπίτια μέσα στις γειτονιές.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής του Ελαιώνα, μέχρις ότου να χωρέσουν όλες οι οικογένειες, οι μοναχικοί άνθρωποι, γυναίκες μόνες με πολύτεκνες οικογένειες, γυναίκες σεξουαλικά κακοποιημένες, ασθενείς που έχουν ανάγκη την πρόσβαση στα νοσοκομεία, και κυρίως ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μας σε σπίτια της πόλης. Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι αλλά να μονιμοποιηθούν στις πολύ σημαντικές υπηρεσίες της ψυχικής υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, στέγασης κά. Να συνεχίσουν τα προσφυγόπουλα την ομαλή φοίτηση στα σχολεία που βρίσκονται τώρα και να μην επιτρέψουμε να γίνουν νομάδες μαθητές!
Εκπαιδευτικοί της ΚΕΕΡΦΑ
Φωτο Μάριος Λώλος

Κεερφα-Keerfa-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
Δημοσιεύτηκε 24 Ιουνίου 2022

Read 39 times Last modified on Tuesday, 30 August 2022 13:36

Latest from ΚΕΕΡΦΑ