Sunday, 21 August 2022 11:18

Ξεσηκωμός προσφύγων για να μην κλείσει η δομή στον Ελαιώνα

Written by
Rate this item
(0 votes)


ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ
ΔΡΑΣΗ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΑΙΩΝΑ"

https://www.facebook.com/keerfapage/videos/3171968679687439

Ξεσηκωμός προσφύγων για να μην κλείσει η δομή στον Ελαιώνα
Ξεχείλισε η οργή των προσφύγων και των προσφυγισσών που βγήκαν σήμερα στη πύλη της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα μαζί με τα παιδιά τους για να διαμαρτυρηθούν για το λουκέτο που βάζει ο Μηταράκης με τον Μπακογιάννη στις 30 Ιούνη και την αναγκαστική μεταφορά τους σε άλλες δομές μακριά από την Αθήνα.
Στο δρόμο αναμένεται να μείνουν 1000 περίπου πρόσφυγες και να μετακινηθούν αλλού άλλοι 600, στο Σχιστό, την Μαλακάσα, την Ριτσώνα, την Θήβα, το Κουτσόχερο κλπ. Απολύονται από τις θέσεις εργασίας τους κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διερμηνείς που είχαν προσληφθεί στο Δήμο Αθήνας μέσα της ΕΑΤΑ ΑΕ. Ένας διερμηνέας από αυτούς είναι ο άνθρωπος που έσωσε το αυτιστικό παιδί όταν το κοντέινερ του τυλίχτηκε στις φλόγες την περασμένη βδομάδα.
Προσφύγισσες μαζί με τα παιδιά τους από την Αφρική, το Αφγανιστάν, την Μ.Ανατολή διαδήλωσαν με τραγούδια και χτυπώντας ρυθμικά κατσαρολάκια για δύο ώρες , κλείνοντας για λίγο και την οδό Αγίου Πολυκάρπου καθώς πλήθος βγήκε έξω από τη δομή.
Είναι μια βίαιη και άκαρδη διακοπή της συλλογικής προσπάθειας για ένταξη στη κοινωνία που την βοήθησα με πολύ μόχθο οι εργαζόμενοι του Ελαιώνα.
“Η Αθήνα μετατρέπεται σε πόλη χωρίς ΚΑΜΙΑ δομή φιλοξενίας για τους πρόσφυγες μετά την οριστική διακοπή και του προγράμματος ΕΣΤΙΑ με φιλοξενία σε σπίτια δήλωσε ο  Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Ζήτησε να συνεχίσουν τα προγράμματα φιλοξενίας στον Ελαιών και στα σπίτια, να δοθούν χαρτιά και άσυλο για όλους, να συνεχίσουν να εργάζονται οι κοινωνικοί λειτουργοί και όλο το προσωπικό ώστε να έχουν φροντίδα και πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου, στα νοσοκομεία οι πρόσφυγες.”
Ο Ηλίας Μούρης, πρόεδρος της Ε ΕΛΜΕ τάχθηκε κατά των μετακινήσεων που θα αποκόψουν τα παιδιά απο τα σχολεία.
Ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικού ΑΠΘ αναρωτήθηκε:” Κάποτε διαφημίζονταν αυτό το μέρος παγκοσμίως ως πολιτισμός στην αντιμετώπιση των προσφύγων από το ελληνικό κράτος. Που πήγε ο πολιτισμός; Γιατί αντικαταστάθηκε από την βαρβαρότητα;”
Το λόγο πήραν αρκετοί πρόσφυγες από πολλές χώρες μιλώντας στις γλώσσες τους.
Η Επιτροπή προσφύγων Ελαιώνα με την στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την κινητοποίηση για να μην γίνουν οι μετακινήσεις. Την Τετάρτη 22 Ιούνη το πρωί ανακοινώθηκε μετακίνηση 226 με την οποία η Επιτροπή δήλωσε ότι διαφωνεί.  Καλεί την κυβέρνηση και τον Δήμο Αθήνας να σταματήσουν την εκκένωση της δομής του Ελαιώνα.
Ακολουθούν ανακοινώσεις των προσφύγων και των εργαζομένων του Ελαιώνα:
ΔΡΑΣΗ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΑΙΩΝΑ»
Είμαστε οι εργαζόμενες/οι της Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου στον Ελαιώνα Αττικής, που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν τη σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν οι αιτού(σ)ντες άσυλο και προσφυγ(ισσ)ες στη προσπάθεια τους να «υπάρξουν» στο Ελληνικό πλαίσιο.
Η Δομή που εργαζόμαστε στεγάζει τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις ανθρώπων, όπως επιζώσες/ώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα.
Στις 23/02/22, με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Δομή θα έκλεινε οριστικά στις 30/05/2022, ωστόσο η λειτουργία της ορθά παρατάθηκε για την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου.
Στην παρούσα φάση, κι ενώ η Δομή παραμένει ανοιχτή χωρίς επίσημο επαναπρογραμματισμό του κλεισίματος της, απολύεται, στις 30/06/22, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που αποτελούν το ψυχοκοινωνικό - νομικό προσωπικό και το προσωπικό παιδικής προστασίας που διαχειρίζονται το 95% των υποθέσεων/φακέλων των διαμενόντων.
Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού σε καταυλισμούς που ορίζει αποκλειστικά το Υπουργείο, απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό, συνεχίζονται και δεν είναι εθελοντικές, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενη επιστολή μας. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, «οι διαμένοντες έχουν αναπτύξει δίκτυα υποστήριξης εντός και εκτός της Δομής Φιλοξενίας, τα οποία δρουν ανακουφιστικά και προστατευτικά για τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Στην Αθήνα, πραγματοποιούνται κρίσιμα ιατρικά ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες εκκρεμούσαν λόγω μη πρόσβασης σε δομές υγείας και έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ατόμων, ρυθμίζονται σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα και γίνεται προσπάθεια κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ασφαλισμένων και μη, κατάφερε επίσης να εμβολιαστεί επαρκώς κατά του ιού
Covid-19. Ακόμη, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της δομής, σημαντικά μεγάλος αριθμός ατόμων βρέθηκε σε θέση να κατανοήσει τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα και να «ανοίξει» τις ακυρωμένες υποθέσεις εκ νέου. Άτομα μόνα και οικογένειες ήρθαν σε επαφή με υπηρεσίες απασχολησιμότητας και εκμάθησης της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα παιδιά έχουν εγγραφεί στα ελληνικά δημόσια σχολεία. Το επερχόμενο κλείσιμο της δομής έρχεται να γκρεμίσει κάθε προαναφερθείσα προσπάθεια ένταξης των ατόμων και να τα αποκόψει από κάθε δίκτυο υποστήριξης που έχουν αναπτύξει - τα οποία μετά βίας λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρωτεύουσα, πόσο μάλλον σε απομακρυσμένες περιοχές-.
Καταγγέλλουμε, για άλλη μία φορά, τη στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και του Δήμου Αθηναίων, που συνεχίζει μια αντιμεταναστευτική πολιτική και ρατσιστική διαχείριση του προσφυγικού. Οι επίσημες τοποθετήσεις και των δύο στέκονται υπέρ της άμεσης εκκένωσης του camp με πρόσχημα την ανακούφιση των προσφύγων, καθώς και τη μείωση των προσφυγικών ροών. Επιστολή από μέλη της Αφρικανικής Κοινότητας προσφύγ(ισσ)ών Ελαιώνα, όμως, δεν επιβεβαιώνει την ανακούφισή τους, αλλά
υπογραμμίζει όλα όσα διεκδικούμε μαζί τους: «Είμαστε πρόσφυγες που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο και τη βία στη χώρα μας. Θέλουμε απλώς να συνεχίσουμε να στεγαζόμαστε στη δομή του Ελαιώνα, να έχουμε πρόσβαση στην υγεία και το σχολείο για τα παιδιά μας, να ζούμε αρμονικά με τους ανθρώπους εδώ. Θέλουμε επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στο στρατόπεδο, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι κ.λπ., που τόσο πολύ τους χρειαζόμαστε, να παραμείνουν.
Θέλουμε να ζήσουμε εδώ, ο Ελαιώνας είναι το σπίτι μας!»
Ζητάμε να ΜΗΝ κλείσει ο Ελαιώνας. Είναι από τα ελάχιστα πλαίσια στέγασης προσφυγικού και άστεγου πληθυσμού στην Αθήνα
Χρειαζόμαστε και διεκδικούμε την πρόσληψη περισσότερων επαγγελματιών σε κάθε υπηρεσία εντός της Δομής και να μην επιτραπεί η απόλυση των ήδη εργαζομένων σε αυτή
Ζητάμε να δοθεί στα άτομα που μετακινήθηκαν, η δυνατότητα επιστροφής στη Δομή Ελαιώνα, αν το επιθυμούν
Ζητάμε να ακουστούν οι ανάγκες όλων των προσφύγ(ισσ)ων και ο κρατικός μηχανισμός να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει σε αυτές
Ζητάμε αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελεύθερους ανθρώπους
Συντάχθηκε από τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Ελαιώνα
21-6-22
Διαμαρτυρία προσφύγ(ισσ)ών και εργαζομένων για το κλείσιμο του Camp Ελαιώνα
Κάηκαν κοντέινερ, άνθρωποι έχασαν τα υπάρχοντά τους, ένα παιδί βρίσκεται στο νοσοκομείο. Παράλληλα, ο δήμαρχος και ο υπουργός ανακοινώνουν νέα μεταφορά 226 προσφύγων σε άλλους καταυλισμούς, καταυλισμούς όπου θα είμαστε μακριά από τα πάντα, χωρίς πρόσβαση σε σχολεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες και εργασία, όλα αυτά που μας επιτρέπουν να ζούμε ως άνθρωποι.
Είχαμε ήδη οργανώσει μια μεγάλη κινητοποίηση το φθινόπωρο, με κάρτες που έγραφαν «Αν θέλετε να φύγουμε από τον Ελαιώνα, δώστε μας σπίτια εντός της πόλης». Τώρα όμως αποφάσισαν ότι οι οικογένειες που στεγάζονται στα διαμερίσματα, θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν και αυτά στο τέλος του χρόνου. Να πάμε
πού; Σε στρατόπεδα που είναι σαν φυλακές; Ή στο δρόμο; Θέλουμε χαρτιά και δικαιώματα.
Είμαστε πρόσφυγες που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο και τη βία στη χώρα μας. Θέλουμε απλώς να συνεχίσουμε να στεγαζόμαστε στη δομή του Ελαιώνα, να έχουμε πρόσβαση στην υγεία και το σχολείο για τα παιδιά μας, να ζούμε αρμονικά με τους ανθρώπους εδώ. Θέλουμε επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στο στρατόπεδο, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι κ.λπ., που τόσο πολύ τους χρειαζόμαστε, να παραμείνουν.
Θέλουμε να ζήσουμε εδώ, ο Ελαιώνας είναι το σπίτι μας!
Μέλη της Αφρικανικής Κοινότητας προσφύγ(ισσ)ών Ελαιώνα

Κεερφα-Keerfa-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
Δημοσιεύτηκε 21 Ιουνίου 2022

Read 112 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ