Tuesday, 15 November 2022 13:46

Όχι στη κοινή δήλωση Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας, υποταγής στο ρατσισμό και νομιμοποίησης του φασισμού της Μελόνι

Written by
Rate this item
(0 votes)

prosfyges limaniΗ συνυπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κείμενο συμφωνίας για τις διασώσεις προσφύγων στην Μεσόγειο με την Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργό της Ιταλίας και νοσταλγό του Μουσολίνι, είναι ένα σκάνδαλο που κανονικοποιεί το φασισμό και φέρνει στο φως την βάρβαρη μεταχείριση των προσφύγων στα σύνορα της ΕΕ-φρούριο.

Η κοινή δήλωση Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας είναι μια διακήρυξη μίσους κατά των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ένα ντοκουμέντο απανθρωπιάς και εχθρότητας κατά των ανθρώπων του κινήματος αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους των πολέμων, των δικτατοριών, της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης. Αυτό εξ άλλου υπογραμμίζει η κοινή δήλωση: «Κάθε κράτος θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματικά τη δικαιοδοσία και τον έλεγχό του στα πλοία που φέρουν τη σημαία του.» Τι εννοεί; Απλά οι διασωθέντες δεν αποβιβάζονται στο πιο κοντινό λιμάνι αλλά στη χώρα της οποία η σημαία ανεμίζει στο καράβι διάσωσης!

Ο Μητσοτάκης κάνει πλάτες στους φασίστες της Ιταλίας που ζητάνε την απαγόρευση να δένουν τα καράβια των οργανώσεων αλληλέγγυων για την διάσωση προσφύγων από τους πνιγμούς στη Μεσόγειο σε λιμάνια των χωρών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Και αυτό την ώρα που το κίνημα αλληλεγγύης ξεσήκωσε θύελλα στην Ιταλία, με μαζικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Κατάνια, καταλήψεις σχολών, σχολείων ακόμη και υπουργείων που ανάγκασαν την Μελόνι σε υποχώρηση επιτρέποντας να αποβιβαστεί ένας πρώτος μεγάλος αριθμός διασωθέντων.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά μέρος της εχθρικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΕΕ και της Βρετανίας που κλείνουν ασφυκτικά τα σύνορα ρίχνοντας τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών που επιλέγουν διαδρομές με αυξημένο κίνδυνο και αποτέλεσμα τα ναυάγια με εκατοντάδες πνιγμένους πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Δεν είναι ατυχήματα αλλά δολοφονίες των κυβερνήσεων της ΕΕ που προωθούν τις πολιτικές του ρατσισμού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τις επαναπροωθήσεις επίσημη πολιτική που βάζει στο στόχαστρο ακόμη και πρόσφυγες και μετανάστες με χαρτιά όπως έδειξε η απαγωγή και η επαναπροώθιση του Αφγανού πρόσφυγας Εζρά απο την Θεσσαλονίκη στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα προχωρά στο εκτοπισμό των προσφύγων από τις πόλεις, με την ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα, αλλά και με την κατάργηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, αναγκάζοντας δέκα χιλιάδες πρόσφυγες σε μάντρωμα σε στρατόπεδα-γκέτο έξω απ τον αστικό ιστό και τα παιδιά τους να διακόψουν την φοίτηση από τα σχολεία. Η οριστική διακοπή του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στις 31 Δεκέμβρη 2022 αφήνει τις πόλεις χωρίς προγράμματα στέγασης των προσφύγων και τους Δήμους να καταργούν σχετικά προγράμματα, να κλείνουν δομές, να απολύουν προσωπικό όπως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διερμηνείς.

Αυτές οι ρατσιστικές επιλογές της κυβέρνησης, η άνοδος των φασιστών ως κεντρική δύναμη στην κυβέρνηση της Ιταλίας όπως και η είσοδος της Λεπέν στην γαλλική Βουλή δίνουν τα περιθώρια στους φασίστες του Κασιδιάρη και άλλων μορφωμάτων να επιχειρήσουν την παρουσία τους στις γειτονιές αξιοποιώντας την προεκλογική περίοδο και την κρίση της ΝΔ. Ο K.Πλεύρης χρησιμοποιεί τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως βήμα για την νομιμοποίηση των ναζιστών.
Το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα στηριγμένο στη δύναμη που βγήκε στους δρόμους με την Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη έχουν να δώσουν μάχες απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα, άσυλο, χαρτιά και στέγη για όλους, όχι στις επαναπροωθήσεις, όχι στην κατάργηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, καμιά νομιμοποίηση της Μελόνι, στη φυλακή οι φασίστες, να μην πέσουν στα μαλακά στη δίκη στο Εφετείο.

Καλούμε σε κοινή δράση τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες στις γειτονιές, τις κινήσεις αλληλεγγύης, τους ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών, τις δημοτικές κινήσεις, τις οργανώσεις της αριστεράς για να οργανώσουμε την αντίσταση με κορύφωση μεγάλο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη 2023 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, μέρα διεθνούς δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.
Καλούμε σε συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου τις 17 του Νοέμβρη, με συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος 3μμ.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Read 96 times Last modified on Wednesday, 16 November 2022 10:59

Latest from ΚΕΕΡΦΑ