Wednesday, 19 October 2022 12:39

Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και του ΕΚΑ για τη συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 28/9

Written by
Rate this item
(0 votes)

26 Σεπτέμβρη 2022

Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και του ΕΚΑ για τη συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 28/9

https://www.facebook.com/keerfapage/videos/603233681483025
Στο βίντεο μιλάνε από αριστερά προς δεξιά οι:
Ηλίας Γκιουλάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
Ναταλία Λαμπρινιάδη, μέλος ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Ζανέτα Λυσικάτου, γιατρός, μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ριμπουάρ Κομπαντί, Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων στην Ελλάδα


Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ: "Είμαστε δυο μέρες πριν την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη για να τσακίσουμε τον φασισμό και τη φασιστική απειλή. Με αυτό που συνέβη και στην Ιταλία χθες είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για όλους μας. Το ότι κατάφερε η Τζόρτζια Μελόνι, μια ανοιχτή οπαδός του Μουσολίνι, που το έμβλημα του κόμματός της παραπέμπει στον Μουσολίνι, να διεκδικεί την πρωθυπουργία της Ιταλίας είναι ένα ανατριχιαστικό γεγονός. Δεν θα αφήσουμε τους νοσταλγούς του Μουσολίνι και του Χίτλερ -είτε τη Μελόνι, είτε τους χρυσαυγίτες- να σηκώσουν κεφάλι πουθενά. Το ότι φτάσαμε στην Ιταλία σε αυτό το σημείο έχει να κάνει με το ότι πιο πριν είχαμε την κυβέρνηση Ντράγκι: τεχνοκράτες που το μόνο που τους ενδιέφερε είναι πώς οι τραπεζίτες θα εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους. Και ο κόσμος πλήρωνε. Και οι φασίστες της Μελόνι δημαγωγούσαν. Και δεν υπήρχε αντίπαλο δέος απέναντι σε αυτή τη δημαγωγία.
Τώρα ετοιμάζονται να φέρουν τα ρατσιστικά πογκρόμ στην Ιταλία, να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες. Αυτό δίνει αέρα στα πανιά των Κασιδιάρηδων, των Λαγών και των υπόλοιπων ορφανών της Χρυσής Αυγής. Για όλο το εργατικό κίνημα και τη νεολαία είναι πρόκληση το τι θα συμβεί αυτή την Τετάρτη. Δε θα αφήσουμε τους Κασιδιάρηδες και τους Λαγούς να κάνουν την επίδειξη δύναμης που απειλούν ότι θα κάνουν. Έξω από το Εφετείο και μέσα στην αίθουσα θα ακουστεί δυνατά η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος. Θα ακουστεί ο κόσμος που απαιτεί οι ναζί να πάνε ξανά στη φυλακή, ότι δεν θα πέσουν στα μαλακά αλλά θα αυξηθούν οι ποινές τους. Έτσι θα κλείσουμε τον δρόμο στους φασίστες.
Το παράδειγμα του πώς τσακίσαμε στην Ελλάδα τη Χρυσή Αυγή με την κοινή δράση των συνδικάτων, της νεολαίας, των μεταναστών, με τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, με το ότι δεν τους επιτρέψαμε να κανονικοποιηθούν, είναι το παράδειγμα που χρειαζόμαστε σε όλη την Ευρώπη.
Θεωρούμε απαράδεκτο ότι με το καλημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει σε μια κατεύθυνση κανονικοποίησης της Μελόνι. Κι αυτή είναι συνολικά η κατεύθυνση στην Ευρώπη. Να θυμήσω, όταν ο Χάιντερ έγινε πρώτη δύναμη στην Αυστρία το 1999, η ΕΕ είχε κάνει εμπάργκο κατά της κυβέρνησης της Αυστρίας. Προφανώς τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά.
 Εμείς δεν θα αποδεχθούμε αυτά που ακούσαμε το πρωί στον Σκάι από τους Πορτοσάλτε, "η κυρία" και "άλλη μια πολιτική δύναμη" κλπ, μια "σοβαρή Χρυσή Αυγή" όπως έλεγε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Η στοχοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από την κυβέρνηση και την ΕΕ, αυτά ανοίγουν τον δρόμο στους φασίστες και θα μας βρούνε μπροστά τους.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή, το εργατικό κίνημα, τη νεολαία, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, την Τετάρτη το πρωί στις 8:30πμ έξω από το Εφετείο".
Ηλίας Γκιουλάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας: "Το Εργατικό Κέντρο όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατεί ενάντια στον φασισμό. Το μήνυμα που στέλνουμε σαν μέλη του ΔΣ είναι ένα: ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή. Αυτό είναι το μήνυμά μας, θα αγωνιστούμε γι αυτό. Καλούμε τα σωματεία μας, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες να καλέσουν την Τετάρτη έξω από το Εφετείο. Ανησυχούμε με τις διεθνείς εξελίξεις. Αυτή η κυβέρνηση αντί να βάλλει, συνεργάζεται με αυτούς τους ανθρώπους. Για εμάς είναι το αυγό του φιδιού. Στα σωματεία του Εργατικού Κέντρου δεν υπάρχει κανένα σωματείο που να πιστεύει στον φασισμό. Η έκκλησή μας είναι προς όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Έχουμε στείλει το μήνυμά μας με τη συγκέντρωση που είχαμε κάνει με χιλιάδες κόσμο τη μέρα της απόφασης. Πολιτικά μυρίζει εκλογές κι εδώ και πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι για εμάς ο φασισμός έχει πεθάνει. Το ΕΚΑ στηρίζει τους αγώνες ανά πάσα ώρα και στιγμή".
Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός, μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ: "Στις 28 Σεπτέμβρη ξαναξεκινά η δίκη της ΧΑ. Πηγαίνουμε εκεί με μια χτισμένη αντιφασιτική παράδοση. Μια σειρά συνδικάτα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, όπως η Ε' ΕΛΜΕ, ενώ σωματεία όπως του νοσοκομείου Άγιος Σάββας έχουν κηρύξει και δίωρη στάση εργασίας. Καλό θα ήταν να υπάρχει αυτή η στάση και από την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι/ες να είναι στην κινητοποίηση. Στα νοσοκομεία έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και όλη τη βάρβαρη πολιτική της συνολικά. Οι ρατσιστικές "αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες" της Χρυσής Αυγής ακυρώθηκαν από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Καταγγείλαμε ρατσιστικές συμπεριφορές της ΕΛΑΣ σε βάρος ασθενών που έφερνε στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλές φορές επισκεφθεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έχουμε καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί – πρόσφυγες χωρίς ΑΜΚΑ, που δεν έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους που χρειάζονται, που δεν έχουν περίθαλψη. Παλεύουμε όλες και όλοι μαζί γιατί αν δεν υπάρχει περίθαλψη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν υπάρχει για κανέναν. Και αυτή τη στιγμή χτυπάνε τη δημόσια υγεία, προσπαθούν να την ιδιωτικοποιήσουν. Με αυτά τα πανεργατικά χαρακτηριστικά θα διαδηλώσουμε στις 28 του μήνα. Θα συνεχίσουμε στις 20 Οκτώβρη στα νοσοκομεία για να διεκδικήσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας για όλες και όλους. Στις 9 Νοέμβρη κλιμακώνουμε με την πανεργατική απεργία απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι ρατσιστική, σεξιστική, κυβέρνηση των υποκλοπών και της ακρίβειας. Αυτή η μαύρη πολιτική είναι όλη δεμένη, όπως δεμένη είναι, στον αντίποδα, και η δική μας απάντηση: θέλουμε τους πρόσφυγες στις πόλεις, να έχουν όλες και όλοι πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία.
Ναταλία Λαμπρινιάδη, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Μαθηματικού του ΕΚΠΑ: "Ερχόμαστε να μιλήσουμε δυο χρόνια μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Είναι πραγματικά ένα ορόσημο του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και διεθνώς, ενός αγώνα που διήρκεσε πολλά χρόνια. Με το ποτάμι που κατέκλυσε τη μέρα της καταδίκης το Εφετείο κατάφερε το αντιφασιστικό κίνημα να πετάξει τους ναζί στη φυλακή. Όσο και να προσπαθεί η ΝΔ να παρουσιάζει τον εαυτό της ως η κυβέρνηση που καταδίκασε το ναζισμό, η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ευτυχώς υπάρχει ακόμα η συλλογική μνήμη ενός λαού που μαχόταν ενάντια στο τέρας του φασισμού και σε αυτόν τον αγώνα δεν έχει συμβάλει σε καμία περίπτωση αυτή η κυβέρνηση. Η ΝΔ βάζει πλάτη αυτή τη στιγμή στους χρυσαυγίτες κι αυτό αναδεικνύει την πραγματική της στάση απέναντί τους. Έχει τεράστια σημασία να συνεχιστεί ο αγώνας για να επικυρωθεί η απόφαση που έχει παρθεί. Την κινητοποίηση της Τετάρτης θα τη στηρίξουν οι φοιτητικοί σύλλογοι μαζικά ώστε να είναι μια πάρα πολύ μαζική κινητοποίηση που θα το διασφαλίσει αυτό. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση διότι το πόσο η ίδια η κυβέρνηση και το κράτος βάζουν πλάτη στους φασίστες με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα στη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο – η ΝΔ με την ανιστόρητη θεωρία "των δυο άκρων" επιδιώκει και τροφοδοτεί τους ναζί. Η ίδια η πολιτική της είναι που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Η διακυβέρνηση έχει επενδύσει στην καταστολή και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων τόσο πολύ, για παράδειγμα με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Απέναντι σε αυτό απαιτείται μαζικός παλλαϊκός αγώνας. Η νεολαία εξ αρχής από τη δική της θέση έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, πλάι στο εργατικό κίνημα. Αυτό φάνηκε και στη μαζικότητα της πρόσφατης διαδήλωσης στο Κερατσίνι, στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Έχει πρωτοπορήσει στους αγώνες και τα κινήματα. Εχουμε μπροστά μας πολλούς ακόμα αγώνες, με πολύ χαρακτηριστικό το προσφυγικό και το πώς πνίγονται τόσοι άνθρωποι στο Αιγαίο, ή το πώς ζουν στα καμπ και στις δομές. Είναι μια κατάσταση τραγική και έχει να κάνει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις εκλογές στην Ιταλία. Έτσι λοιπόν για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ιστορικό μας χρέος και εφορμώντας από τη μαζική κινητοποίηση για τον Παύλο Φύσσα και το Εφετείο που είναι ακόμα ζωντανό, καλούμε κι εμείς μαζικά την Τετάρτη για να δώσουμε το παρών και να πνίξουμε το φίδι του φασισμού.
Ριμπουάρ Κομπάντι, Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων στην Ελλάδα: "Ήταν να έρθει μια κοπέλα να μιλήσει εδώ σήμερα αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε. Ο αγώνας είναι κοινός, ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και στην Ιταλία και στην Ελλάδα και στο Ιράν είναι κοινός. Ακούω συνέχεια, χρόνια δουλεύοντας ως διερμηνέας, τον πόνο του λαού μου, των παιδιών που σκοτώνονται καθημερινά στο Ιράν. Και πάντα βρισκόμουν απέναντι στην ερώτηση που μου έκαναν: για ποιο λόγο φεύγουν οι Ιρανοί από το Ιραν; Τώρα όλος ο κόσμος έχει μάθει τον λόγο για τον οποίο φεύγουν. Διώκονται και αναγκάζονται να φύγουν παράνομα από τη χώρα τους, όπως κι εγώ και οι άλλοι Ιρανοί πρόσφυγες. Επίσης οι Αφγανοί πρόσφυγες αναγκάζονται να φύγουν από το Ιράν, κάνοντας δηλαδή δεύτερη μετανάστευση. Το Ιράν δεν είναι μόνο σαφράνι, περισκή γάτα, περσικά χαλιά. Έχει δυνατές γυναίκες, έχει μια συνεχή εξέγερση που πρέπει να ακουστεί και εμείς ως Ιρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα θα είμαστε εκεί την Τετάρτη, θα δώσουμε το παρών στη δίκη για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον ρατσισμό, είτε στο Ιράν είτε στην Ελλάδα. Δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ ήμουν ο πρώτος πρόσφυγας στην Ελλάδα που πήρε άσυλο, 14/10/10. Πριν από αυτό δεν υπάρχει καμία άλλη απόφαση για άσυλο".
Πέτρος Κωνσταντίνου κλείσιμο: "Στέλνουμε το μήνυμα: καμιά κανονικοποίηση της φασίστριας Τζόρτζια Μελόνι. Δεν θα επιτρέψουμε να  αξιοποιηθεί αυτό το αποτέλεσμα για να δώσει αέρα στα πανιά των φασιστών εδώ. Η κινητοποίηση στο Κερατσίνι και η κινητοποίηση της 7 Οκτώβρη 2020 έδειξε τη δύναμη και πάνω σε αυτή τη δύναμη θα χτίσουμε. Θα σταματήσουμε κάθε απόπειρά τους. Έτσι στηρίζουμε και το κίνημα στην Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία. Με την εργατική τάξη μπροστά. Χρειάζεται να γίνει σεισμός την Τετάρτη σοπ Εφετείο"

Read 192 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ