Monday, 13 April 2020 18:25

Αυτοψία της ΚΕΕΡΦΑ Βορείων στα camps της Μαλακάσας

Written by
Rate this item
(0 votes)

Malakasa 01

Την Κυριακή 12 Απρίλη, κλιμάκιο της ΚΕΕΡΦΑ Βορείων πραγματοποίησε αυτοψία στα δύο camps της Μαλακάσας, το παλιό και το νέο, κλειστό, και κατέγραψε τις συνθήκες που επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτά, εν μέσω της πανδημίας.

Από τις 27 Μάρτη που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, κανένα εκ των οποίων δεν αφορούσε πραγματικά την ασφάλεια των προσφύγων, και τις 5 Απρίλη που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να ανακόψει την πορεία του, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν απάνθρωπες και στις δύο δομές.

Εκατοντάδες άτομα ζουν ακόμα σε σκηνές (600 στο παλιό καμπ, πάνω από 1000 στο νέο), υπαίθρια ή συνωστισμένα σε κτίρια παλιών αποθηκών χωρίς επαρκή αερισμό, και χωρίς βασικές παροχές, βρύσες, τουαλέτες, ψυγεία, στο έλεος του καιρού και της πανδημίας.

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μέρες από τον υγειονομικό αποκλεισμό της Μαλακάσας, ώστε ο ΔΟΜ να διανείμει, και όχι σε όλους, κάποια τρόφιμα μακράς συντήρησης και χαμηλής διατροφικής αξίας.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία ιατροφαρμακευτική μέριμνα, τόσο για τους ασθενείς του κορονοϊού, όσο και για τους πρόσφυγες με παροδικές ή χρόνιες παθήσεις, με πλήρη απουσία φαρμάκων, από μακροχρόνιες αγωγές, μέχρι απλά αντιπυρετικά και παυσίπονα, ενώ τα κρούσματα του ιού αυξάνονται καθημερινά.

Η υπάρχουσες παροχές, όπως το πενιχρό επίδομα που έπαιρναν κάποιοι πρόσφυγες και η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, έχουν διακοπεί. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση στους πρόσφυγες, σχετικά με την κατάσταση, και ακόμα και η πρόσβαση σε ίντερνετ ή τηλέφωνο είναι πρακτικά αδύνατη.

Το μόνο “μέτρο” που έχει παρθεί τις επτά ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα στη Μαλακάσα είναι περισσότερη αστυνόμευση και καταστολή. Στην είσοδο της παλιάς δομής, μόνιμα βρίσκονται τουλάχιστον τρία περιπολικά και μια κλούβα ΜΑΤ, γίνονται περιπολίες πέριξ του στρατοπέδου για να μην φύγει κανείς, και βγαίνουν ανακοινώσεις από ντουντούκες να μένουν όλοι στα κοντέινερ (σύμφωνα με μαρτυρίες, τις πρώτες ώρες του αποκλεισμού οι ανακοινώσεις συνοδεύονταν από απειλές συλλήψεων).

Η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων θα προχωρήσει σε διοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωσης για την καμπάνια "Εκκενώστε τώρα τα καμπ", για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών, μέσω της φόρμας στη σελίδα: http://www.antiracismfascism.org/index.php/2693-campaign

ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΑ CAMPS!
ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Read 1324 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ