Wednesday, 28 February 2024 19:58

Μεγάλη συμμετοχή στη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ για το συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη στην Ομόνοια 3μμ

Written by
Rate this item
(1 Vote)

romantso synelefsiΗ συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ, την Τρίτη 27 Φλεβάρη, στον πολυχώρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ ήταν ένας σημαντικός σταθμός για τη διοργάνωση ενός μαζικού συλλαλητηρίου στις 16 Μάρτη, στην Ομόνοια, 3μμ, ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.

Κεντρικό αίτημα του συλλαλητηρίου στις 16 Μάρτη είναι ο αγώνας για ανοιχτά σύνορα, για να καταργηθεί το νέο ρατσιστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος του ναυαγίου της Πύλου, για να γίνει πραγματική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και όχι δήθεν με την τροπολογία του Καιρίδη-δώρο στους επιχειρηματίες. Για να καταδικαστεί οριστικά η Χρυσή Αυγή και να μείνουν στη φυλακή οι ναζί. Για την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και για να γυρίσει πίσω η φρεγάτα ΥΔΡΑ από την Ερυθρά θάλασσα.

 Η συνέλευση άνοιξε με παρεμβάσεις ομιλητών από το διεθνές κίνημα υπογραμμίζοντας ότι στις 16 Μάρτη συντονίζονται κινήματα από πολλές χώρες στην Ευρώπη. Από την Γερμανία, η Κριστίν Μπούχολτς, από την κίνηση Aufstehen Gegen Rassismus έφερε την εικόνα των μαζικών αντιφασιστικών κινητοποιήσεων κατά του AfD. Ο Ντενί Γκοντάρ, από την κίνηση March de Solidaite της Γαλλίας έδωσε την εικόνα της αντιρατσιστικής έκρηξης ενάντια στον Μακρόν σε συνθήκες ανόδου της Λεπέν στις σφυγμομετρήσεις  των επερχόμενων ευρωεκλογών του Ιούνη. Τόνισαν την σημασία των αγώνων στην Ελλάδα κατά των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και ενάντιας στη συγκάλυψη του εγκλήματος της Πύλου.


Έδωσε το παρών μια μεγάλη ομάδα επιβιωσάντων του ναυαγίου της Πύλου μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν συμμετέχουν μαζικά στις 16 Μάρτη. Μαζί τους ήταν δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς και ομάδα που δραστηριοποιείται για το ναυάγιο της Πύλου. Ενημέρωσαν ότι πλησιάζει ο ορισμός της δίκης των εννέα κατηγορούμενων προσφύγων για δήθεν διακίνηση και κάλεσαν σε στήριξη των πρωτοβουλιών για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα της Πύλου.


Η Ευγενία Κουνιάκη, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ συντόνισε την συνέλευση και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ προσδιόρισε το συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη ως ένα σημαντικό σταθμό για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τις συλλογικότητες, την αριστερά, το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να δώσουμε μαζικά και ενωτικά την μάχη ενάντια στις δολοφονικές ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης που κάνει πλάτη στους φασίστες.


Τα σωματεία εργαζόμενων από την εκπαίδευση και τα νοσοκομεία έκαναν τη σύνδεση «ανοιχτά σύνορα, ανοιχτά νοσοκομεία και σχολεία, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις». Ενώ οι φοιτήτριες από τις καταλήψεις του ΠΑΔΑ και της Φιλοσοφικής ανέδειξαν τη σύνδεση του αγώνα τους ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την Παλαιστίνη.


Κάλεσαν όλους να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη, μέρα αγώνα ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, στον ένα χρόνο από τη συγκλονιστική απεργία οργής των 3 εκατομμυρίων για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και μέρα που η κυβέρνηση στοχεύει να ψηφίσει το νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
 Η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας κάλεσε σε συμμετοχή στις 16 Μάρτη για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα και τη Ράφα.


Η Διεθνής Αμνηστία, με την παρουσία του διευθυντής της Χρήστου Δημόπουλου, τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερα καίρια θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συστράτευση σε κοινή δράση: το έγκλημα στο ναυάγιο της Πύλου, η αντίθεση με το Σύμφωνο μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ που κατεδαφίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, η υπεράσπιση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των προσφύγων, η καταδίκη της γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης. Ενημέρωσε ότι η Διεθνής Αμνηστία θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο με δράση ομάδας ακτιβιστών.

Μήνυμα έστειλε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπου αναφέρει ότι είναι « ένα Δίκτυο 55 φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό κάθε αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης, με στόχο την ενίσχυση του ευρύτερου αντιρατσιστικού κινήματος.» Συνέχισε ότι παραμένει «στη διάθεση της συνέλευσης για περαιτέρω επικοινωνία με το Δίκτυο, εν όψει της 16ης Μαρτίου».

Παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας και μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Ο Κώστας Παπαδάκης, δημοτικός σύμβουλος με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα και πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής είπε ότι πετύχαμε μια μεγάλη αντιφασιστική νίκη στην Αθήνα με τον Κασιδιάρη να οδηγείται σε παραίτηση από το δημοτικό συμβούλιο και να αντιμετωπίζεις την συνέχιση της φυλάκισης του. Η Δέσποινα Αλεβυζάκη, δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη δήλωσε τη στήριξη, λέγοντας ότι παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Η παρουσία εκπροσώπου των δημοσιογράφων του Reporters United  υπογράμμιζε την σημασία να δοθεί μάχη ενάντια στα ψέματα των κυβερνήσεων και τη συγκάλυψη των εγκλημάτων στα σύνορα από την Πύλο μέχρι τον Έβρο.

 Ακόμη παρών στη συνέλευση έδωσαν ο Σύλλογος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-74, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη,  η κίνηση Αλληλεγγύη για όλους, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Ομάδα Απόδρασης στο Λόγο και την Τέχνη, η Κοινότητα μεταναστών του Καμερούν, η Κοινότητα Αφγανών μεταναστών και προσφύγων Ελλάδος, η Ένωση ενωμένων γυναικών Αφρικής, η Κοινότητα Μαρόκου, η Αιγυπτιακή Κοινότητα.  
Η συνέλευση καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη, δράση στις 9 Μάρτη στις γειτονιές, διήμερο δράσης στα πανεπιστήμια, στις 11-12 Μάρτη και εκδηλώσεις στις γειτονιές.


Για το συντονιστικό
Πέτρος Κωνσταντίνου, Ευγενία Κουνιάκη, Δημήτρης Ζώτος, Τάκης Κατσαρός
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Read 367 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ