Print this page
Monday, 17 January 2022 14:39

Kοινό δελτίο τύπου του Συντονισμού World Against Racism and Fascism κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη 2022

Written by
Rate this item
(0 votes)


KEERFA 19 MAR 2022 poster 1Κοινό δελτίο τύπου του Συντονισμού World Against Racism and Fascism κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη 2022

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, το World Against Racism & Fasism -ένας διεθνής συντονισμός αντιρατσιστικών κινημάτων- απευθύνει κάλεσμα για την Ημέρα κατά του Ρατσισμού του ΟΗΕ για να αντιταχθούμε σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού σε μια παγκόσμια ημέρα δράσης.

Μέχρι στιγμής, 17 χώρες έχουν ήδη υποστηρίξει το κάλεσμα με δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για την ημέρα, με ολοένα και περισσότερα κινήματα να συμμετέχουν. Τα κινήματα καλούν στην Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία, την Ν.Αφρική, την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Δανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Φινλανδία, την Καταλωνία, Στην Ελλάδα, η ΚΕΕΡΦΑ, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα, δημοτικές κινήσεις, συλλογικότητες προχωρούν στην διοργάνωση διαδηλώσεων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Οι πνιγμοί 37 προσφύγων στο Αιγαίο όταν ναυάγησαν οι βάρκες τους, τα νέα στρατόπεδα που επιχειρεί να χτίσει ο Μηταράκης όπως στη Χίο που συνάντησε μαζική αντίσταση, τα pushbacks στην Τουρκία, η αθλιότητα των στρατοπέδων, οι αποφυλακίσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής με την επανεμφάνιση των φασιστών, ξεσηκώνουν την οργή για την κυβερνητική ρατσιστική εκστρατεία.

Την Κυριακή 23/1 στις 5μμ στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την οργάνωση της κινητοποίησης.

Σήμερα, 17 Ιανουαρίου, σε όλο τον κόσμο, τα αντιρατσιστικά κινήματα ξεκινούν το κάλεσμα για την ημέρα δράσης στις 19 Μαρτίου σε μια κοινή διακήρυξη.


Διακήρυξη για τις 19 Μάρτη 2022, μέρα του ΟΗΕ κατα των ρατσιστικών διακρίσεων

Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό! Ενωμένοι ενάντια στην άνοδο του φασισμού!

Το Σάββατο 19 Μάρτη 2022, την ημέρα ενάντια στον ρατσισμό του ΟΗΕ, θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί για μια διεθνή μέρα διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις #WorldAgainstRacism θα πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό, ενάντια στη ρατσιστική στοχοποίηση των προσφύγων, των μεταναστών, των κοινοτήτων των Ρομά, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων και σε αλληλεγγύη με το κίνημα Black LivesMatter.


Κέντρο των φετινών διαδηλώσεων θα είναι το αίτημα “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες” και η αντίθεση στις βίαιες επαναπροωθήσεις, κατά τις οποίες ένοπλες περίπολοι απομακρύνουν πρόσφυγες από τα σύνορα. Οι συνεχιζόμενοι φριχτοί θάνατοι προσφύγων στη θάλασσα και η αποτρόπαια κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι δύο μόνο πρόσφατα επίμαχα σημεία που καθρεφτίζουν μια πολύ πιο πλατιά κρίση. Ο μαζικός ξεριζωμός ανθρώπων που μπορούμε να αναμένουμε ως αποτέλεσμα της αποτυχίας των κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση απέναντι στο κλιματικό χάος, σημαίνει πως θα δούμε ακόμα περισσότερους πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συνοριακές πολιτικές. Αυτό κάνει ακόμα πιο επείγουσα την απάντηση του αντιρατσιστικού κινήματος. Πρέπει να επιμείνουμε πως δεν γίνεται να αφήνουμε ανθρώπους να πνίγονται και πως οι πρόσφυγες πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι. Η πολιτική των επαναπροωθήσεων που εφαρμόζεται σε πολλά σύνορα δεν είναι μόνο απάνθρωπη: αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας σχετικά με τους αιτούντες άσυλο.

Η συνεχιζόμενη πανδημία της Covid-19 -σε συνδυασμό με την αποτυχία των κυβερνήσεων να προστατέψουν τους πληθυσμούς τους και τον κίνδυνο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης να ελλοχεύει- έχει δημιουργήσει μια κατάσταση όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι χειρότερες μορφές ρατσισμού. Από την αρχή της πανδημίας, οι δυσανάλογες επιπτώσεις του ιού στους μαύρους και τις κοινότητες των εθνοτικών μειονοτήτων που αντανακλώνται στον ξεκάθαρα δυσανάλογο αριθμό θανάτων μεταξύ αυτών των κοινοτήτων, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Αυτός ο ρατσισμός εκφράστηκε και με την συγκλονιστική αποτυχία τους στο να παρέχουν εμβόλια στην μεγάλη πλειοψηφία των πληθυσμών του Παγκόσμιου Νότου.

Φασιστική απειλή

Σε πολλές χώρες οι φασίστες, ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις συνεχίζουν να αποτελούν μια σημαντική απειλή. Αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να χτίσουν μέσα από τις κινητοποιήσεις των αρνητών της Covid και του εμβολίου. Οι συνωμοσιολογίες θρέφουν τις αντισημιτικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις.

Η άκρα δεξιά διαλέγει να επιτεθεί στα δικαιώματα των κοινοτήτων LGBT+ και των γυναικών στην προσπάθεια της να προκαλέσει μια γενικότερη υποχώρηση στα δικαιώματα όλων. Πρέπει να δώσουμε μια ενωτική απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις και να μην τους αφήσουμε κανένα περιθώριο να σκορπίζουν το μίσος τους.

Ως αντιρατσιστές χαιρόμαστε που έφυγε ο Τραμπ αλλά αναγνωρίζουμε πως άφησε πίσω του μια φριχτή κληρονομιά. Στις 19 Μάρτη θα αναδείξουμε τη σημασία της ενότητάς μας κόντρα στις διαιρέσεις και θα τονίσουμε πως πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή του ρατσιστικού λαϊκισμού, της άκρας δεξιάς και του φασισμού.

Στον απόηχο του κινήματος Black Lives Matter ο βαθιά θεσμικός ρατσισμός συνεχίζει να αποκαλύπτεται με καμπάνιες που ξεδιπλώνονται σε όλο τον πλανήτη για την αποαποικιοποίηση, τα αιτήματα για να δοθούν αποζημιώσεις από τα άτομα, τις χώρες και τις οργανώσεις που επωφελήθηκαν από το δουλεμπόριο. Ένα μόνο παράδειγμα της απήχησης του BlackLivesMatter ήταν ο αριθμός των ποδοσφαιρικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA που συμμετείχαν στο γονάτισμα (TakeTheKnee) το οποίο ξεκίνησε η αγγλική ομάδα – παρά τις συντονισμένες επιθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που αρνήθηκε να καταδικάσει τα ρατσιστικά γιουχαΐσματα.

Όπως έδειξαν τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα στην Ελλάδα, με την νίκη ενάντια στην Χρυσή Αυγή και τη φυλάκισή της στα τέλη του 2020, αλλά και στην Αυστρία με την τεράστια εκλογική πτώση του FPO, το κλειδί στη μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή και την άκρα δεξιά είναι να χτίσουμε μαζικές, πλατιές και ενωτικές καμπάνιες για να ξεσκεπάσουμε, να παλέψουμε και να νικήσουμε τον φασισμό και την άκρα δεξιά.

Ο κίνδυνος του ρατσισμού και της άκρας δεξιάς είναι τώρα παγκόσμιος. Πολιτικές δυνάμεις που προάγουν και τρέφονται από το μίσος αναπτύσσονται σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, απειλώντας την ευημερία της μεγάλης πλειοψηφίας. Γι' αυτό είναι επείγον να χτίσουμε μια ενωτική απάντηση σε αυτή την απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο: σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση.

Στις 19 Μάρτη 2022 οργανώνουμε σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις με μέτρα προστασίας για την Covid και άλλες δράσεις διαμαρτυρίας, που θα δείξουν την ενότητα μας και θα οικοδομήσουν το αντιρατσιστικό κίνημα που είναι τόσο κρίσιμο για να εξασφαλίσουμε πως θα εναντιωθούμε σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού και θα αντισταθούμε στην άνοδο του φασισμού και της άκρας δεξιάς.


Την διακήρυξη υπογράφουν:


Κίνημα 6.000 Σαρδέλες (6000 Sardine), Ιταλία

Αντισταθείτε στον Ρατσισμό (Aufstehen gegen Rassismus), Γερμανία

Επιτροπή 21 Μάρτη (Comité 21 Maart), Ολλανδία,

Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τις Διακρίσεις (Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination) Δανία

ΚΕΕΡΦΑ, Ελλάδα

Πλατφόρμα 21/3 ενάντια στον ρατσισμό (Platform 21/03 against racism), Βέλγιο

Πλατφόρμα Σταματήστε τον Ρατσισμό (Platform Stop Racisme), Ολλανδία

Πλατφόρμα για μια Ανθρώπινη Πολιτική Ασύλου (Plattform für eine menschliche Asylpolitik),Αυστρία

Stand Up To Racism, Βρετανία

Τουρκού χωρίς Ναζί (Turku Ilman Natseja), Φινλανδία

Ενότητα Ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme), Καταλωνία

Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό (Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi), Πολωνία

Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ιθαγένεια των Μεταναστών (Centro de Direitos Humanos e Cidadania do Imigrante), Βραζιλία

Κραυγή των αποκλεισμένων (Grito dos Excluidos Continental), Βραζιλία

Δίκτυο Χωρίς Σύνορα (Rede Sem Fronteiras), Βραζιλία

Ένωση Διασποράς Χωρίς Σύνορα (Associação Diáspora Sem Fronteiras), Βραζιλία

Δίκτυο Αλληλεγγύης στη Ζιμπάμπουε (Zimbabwe Solidarity Network), Νότια Αφρική

Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού - Νέα Υόρκη (United Against Racism and Fascism – NYC), ΗΠΑ

Ενωμένοι κατά του μίσους και του φασισμού (United Against Hate and Fascism), ΗΠΑ

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (European Network Against Racism), Δανία

Ενωμένοι κατά του ρατσισμού (United Against Racism), Ιρλανδία

Δίκτυο Εργαζομένων Αφρικανικής Διασποράς (African Diaspora Workers Network), Νότια Αφρική


Δηλώσεις:

"Σε όλο τον κόσμο η ανάπτυξη του ρατσιστικού λαϊκισμού και η αλληλεπίδρασή του με την ακροδεξιά και τον φασισμό είναι ένα έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως αντιρατσιστές, στις αντίστοιχες χώρες μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2022. Εν μέσω μιας οικολογικής, οικονομικής και πανδημικής κρίσης, βλέπουμε τις κυβερνήσεις και τις ρατσιστικές, ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τον ρατσισμό για να διχάσουν τους ανθρώπους και να αποσπάσουν το βλέμμα μας από τους υπαίτιους. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να διαδηλώσουμε όλοι μαζί κατά δεκάδες χιλιάδες στις 19 Μάρτη-Black Lives Matter και πρέπει να οικοδομήσουμε μαζικά αντιρατσιστικά κινήματα που βασίζονται στην ενότητα μαύρων και λευκών για να συντρίψουμε την απειλή του ρατσιστικού διχασμού".


Weyman Bennett, συντονιστής του Stand Up To Racism (Βρετανία)


Στις 19 Μάρτη 2022, οι 6000Σαρδέλες θα συμμετάσχουν στην πορεία με την World Against Racism and Fascism. Θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τα λόγια του David Sassoli, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφυγε από κοντά μας στις 11 Ιανουαρίου: "Η μετανάστευση έχει κάνει τις κοινωνίες μας πλουσιότερες. Έχει διαμορφώσει τον πολιτισμό μας, τις γλώσσες μας και έχει οδηγήσει σε εκατομμύρια νέες φιλίες και σχέσεις”.


Κίνημα 6.000 Σαρδέλες, Ιταλία


Στις 19 Μάρτη θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων και θα καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες. Οι ζωές των Σύρων προσφύγων απειλούνται, επειδή όλο και περισσότεροι Σύροι χάνουν το δικαίωμά τους να ζουν στη Δανία. Από τότε που έφτασαν το 2015 έχουν εργαστεί και έχουν σπουδάσει οι ίδιοι και τα παιδιά τους, αλλά τώρα στέλνονται σε στρατόπεδα κράτησης αν δεν επιστρέψουν εθελοντικά.Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις έχουν γίνει μέινστριμ και αυτό ανοίγει την πόρτα για την άκρα δεξιά και τον φασισμό".


Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τις Διακρίσεις, Δανία


Το να αντιστέκεσαι σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Θέλουμε να δείξουμε ότι ακόμη και σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει κοινοβουλευτική αριστερά, όπως η Τσεχία, οι άνθρωποι μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στους δρόμους.


Μάρτιν Σάφεκ, Τσεχία


Θέλουμε να συνδέσουμε τους αγώνες κατά του ρατσισμού με τον αγώνα κατά του φασισμού. Γιατί τα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις αποτελούν σοβαρή απειλή σε πολλές χώρες. Στη Γερμανία, η διαδήλωση μας στις 19 Μάρτη στρέφεται επομένως και κατά του AfD. Πρόκειται για τον κοινοβουλευτικό βραχίονα της δεξιάς και ρατσιστικής τρομοκρατίας. Από την αρχή της πανδημίας, το AfD προσπάθησε να αναπτυχθεί μέσω των κινητοποιήσεων των αρνητών του κορονοϊού και των ακτιβιστών κατά του εμβολιασμού.


Κριστίνε Μπούχολτς, Αντισταθείτε στον Ρατσισμό, Γερμανία


Στις 19 Μάρτη θα κινητοποιηθούμε για να σταματήσουμε το Αιγαίο από το να γίνει νεκροταφείο προσφύγων, μητέρων και βρεφών και να απαιτήσουμε το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Λέμε να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες! Αυτός ο αγώνας μπορεί να σταματήσει τη φασιστική απειλή.


Πέτρος Κωνσταντίνου, ΚΕΕΡΦΑ, Ελλάδα


Η βάναυση μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας έχει ήδη οδηγήσει σε πολλούς θανάτους. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται μεταξύ τους στον πόλεμο κατά των προσφύγων. Οι φασίστες αντιμετωπίζονται ως αξιοσέβαστοι πολιτικοί. Πρέπει να τα σταματήσουμε όλα αυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παγκόσμια αντίθεση στον ρατσισμό είναι τόσο ζωτικής σημασίας. Στην Πολωνία θα οργανώσουμε διαδηλώσεις στις 19 Μάρτη μαζί με τις αδελφές και τους αδελφούς μας σε άλλες χώρες. Η δύναμή μας είναι η αλληλεγγύη μας! Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι-αφήστε τους να μπουν!


Στις 13 Μάρτη η Πλατφόρμα Σταματήστε τον Ρατσισμό θα βγει στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας. Οι δημοτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Το νεοφασιστικό κόμμα Forum voor Democratie θα συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές σε 50 πόλεις. Χτίζουμε αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά δίκτυα σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις. Λέμε όχι στον φασισμό και τον ρατσισμό! Ανοίξτε τα σύνορα!


Πλατφόρμα Σταματήστε τον Ρατσισμό, Ολλανδία


Στο ισπανικό κράτος, μπορούμε να δούμε τους κινδύνους που έφερε η εκλογική ανάπτυξη του ακροδεξιού κόμματος VOX, με την αύξηση της ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας στους δρόμους, καθώς και την αύξηση του θεσμικού ρατσισμού. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό, επιθυμεί να συμμετάσχει για άλλη μια φορά σε αυτή τη ζωτικής σημασίας παγκόσμια ημέρα δράσης. No Passaran!!!"


Ενότητα Ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό, Καταλωνία

Read 341 times Last modified on Monday, 17 January 2022 14:47

Latest from ΚΕΕΡΦΑ