Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
Monday, 07 December 2009 20:30

Aντιρατσιστική εκδήλωση,«Μετανάστες και Εκπαίδευση – Χτίζουμε Γέφυρες, όχι Τείχη». Γαλάτσι 2 Νοέμβρη Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Όσες και όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου το απόγευμα της Τετάρτης 2 Δεκέμβρη είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία φανταστική αντιρατσιστική εκδήλωση με θέμα «Μετανάστες και Εκπαίδευση – Χτίζουμε Γέφυρες, όχι Τείχη».
Πάνω από 60 άτομα της γειτονιάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών για να παρακολουθήσουν την ομιλία της εκπαιδευτικού Στέλλας Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που ηγήθηκε ενός πρωτοποριακού προγράμματος για τους μετανάστες (παιδιά και γονείς) στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας της Γκράβας. Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα ο Ιλάτζ, πρόσφυγας από το Ιράν, ενώ – μετά από ένα σύντομο άνοιγμα της Αθηνάς Στουκάβου και του Θανάση Καμπαγιάννη – χαιρετισμό απεύθυναν ο Μπάμπης Κόχλας, πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, από τον Διδασκαλικό Σύλλογο «Αθηνά», καθώς και η Κατερίνα Αρβανιτάκη και η Νάνσυ Πανταζή, μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γαλατσίου αντίστοιχα.
Η Στέλλα Πρωτονοταρίου περιέγραψε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που επί επτά χρόνια, μόχθησαν για να μετατρέψουν την παρουσία των μεταναστών μαθητών από «πρόβλημα» (όπως συνήθως ακούγεται) σε ευκαιρία.

 

Μέσα από τη συλλογική δουλειά των εκπαιδευτικών, αλλά και τη συνεργασία των γονιών και άλλων φορέων, το 132ο Δημοτικό έγινε ένα σχολείο πρότυπο, σπάζοντας όλα τα ταμπού της εκπαίδευσης του «Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων». Στο πρόγραμμά του, το σχολείο ενέταξε την διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μεταναστών μαθητών, αλλά και των γονιών τους ώστε να βοηθηθούν να συμμετάσχουν ισότιμα στις δραστηριότητες του σχολείου (τα μαθήματα γίνονταν μετά το τέλος του μαθήματος στο χώρο του σχολείου από δασκάλους των παιδιών). Αντί να κρύβεται η εθνική καταγωγή των παιδιών, τονίστηκαν εκείνα τα σημεία της ταυτότητάς τους που προωθούν τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη.

Φυσικά το πρόγραμμα αυτό δεν άργησε να ξεσηκώσει την «κατακραυγή» ακροδεξιών κύκλων που με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και τις πλάτες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στοχοποίησαν τη διευθύντρια του 132ου, με αποτέλεσμα την αποπομπή της και την δικαστική της δίωξη (την πρωτοβουλία πήρε ο νέος διευθυντής του σχολείου). Κόκκινο πανί ήταν η προσευχή που επιλέχτηκε να λένε τα παιδιά πριν το μάθημα αντί για το «Πάτερ Ημών», μιας και πολλά δεν ήταν χριστιανικής πίστης. Οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν έναν στίχο από το «Πρωινό Άστρο» του Ρίτσου: «Καλέ Θεούλη, εμείς είμαστε καλά. Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'χουν όλα τα παιδάκια ένα ποταμάκι γάλα, μπόλικα αστεράκια, μπόλικα τραγούδια. Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'ναι όλοι καλά, έτσι που κι εμείς να μην ντρεπόμαστε για τη χαρά μας». Η Στέλλα Πρωτονοταρίου δικάζεται για τα «εγκλήματά» της στις 22 Ιανουαρίου.

Η κουβέντα που ακολούθησε δεν στάθηκε μονάχα αφορμή για το συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων της περιοχής και της Ένωσης Γονέων, αλλά και ευκαιρία για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Πίττας από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή θύμισε την αντιρατσιστική διαδήλωση που είχε γίνει πέρυσι στη Λαμπρινή ενάντια στη φασιστική επίθεση σε έναν Πακιστανό κάτοικο και τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο του ΛΑΟΣ και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Η Σοφία Μόραλη από τα Πίσω Θρανία παρουσίασε τις δράσεις εθελοντών που διδάσκουν ελληνικά σε μετανάστες, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από σχολεία στο Γκάζι με τον αριθμό των μεταναστών μαθητών να φτάνει στο 75% του σχολικού πληθυσμού.

Σε πολλές άλλες τοποθετήσεις (ειδικά από εκπαιδευτικούς) μπήκε επιτακτικά η ανάγκη για αντιφασιστική δράση στους μαθητές και τα σχολεία. Στο τέλος της εκδήλωσης, πολλοί υπέγραψαν το κάλεσμα της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή για την τιμωρία των δολοφόνων του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν που βασανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας. Η εκδήλωση θα βοηθήσει, κατά γενική ομολογία, στο ξεδίπλωμα της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης στην περιοχή.

Θανάσης Καμπαγιάννης


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248
Read 3940 times