Print this page
Friday, 29 May 2020 12:25

Να σταματήσει η δίωξη του γιατρού Γιάννη Κούτρα που διαμαρτυρήθηκε για τις διακρίσεις στη παροχή περίθαλψης από το ΕΚΑΒ σε βάρος των προσφύγων στο καμπ Διαβατών

Written by
Rate this item
(0 votes)

gkoutras2gkoutras1

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Να σταματήσει η δίωξη του γιατρού Γιάννη Κούτρα που διαμαρτυρήθηκε για τις διακρίσεις στη παροχή περίθαλψης από το ΕΚΑΒ σε βάρος των προσφύγων στο καμπ Διαβατών

Ο Γιάννης Κούτρας, επιμελητής Β του κλάδου ιατρών του ΕΣΥ που υπηρετεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, είναι εκλεγμένος στην θέση του αντιπροέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ διώκεται για την συνδικαλιστική και αντιρατσιστική του δράση αφού καλείται σε έγγραφη απολογία με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου κ. Αντωνάκη Νικόλαου. Τα χειροκροτήματα για “τους ήρωες της υγείας” αντικαταστάθηκαν, με πράσινο φως από την κυβέρνηση, από διώξεις συνδικαλιστών γιατρών στη Θεσσαλονίκη, πρώτα της Δάφνης Κατσίμπα, προέδρου της ΕΝΙΘ και τώρα του Γιάννη Κούτρα, αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ! Ντροπή τους!

Μετά από ανυπόστατη καταγγελία της προϊσταμένης διεύθυνσης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κ.Καραμπελίδου Χριστίνας που διαβιβάστηκε από την 4η ΥΠΕ στο Ιπποκράτειο, ο διοικητής του Ιπποκρατείου έδωσε εντολή να διενεργηθεί ΕΔΕ σε βάρος του Κούτρα Ιωάννη. Μετά από την παρέμβαση της ΕΝΙΘ και την παράσταση του Δ.Σ του σωματείου του Ιπποκράτειου στο γραφείο του διοικητή, ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι είναι υπερβολικό να προχωρήσει η Ε.Δ.Ε. και δεσμεύτηκε ότι θα την ανακαλέσει. Την Τετάρτη 27 Μαΐου όμως, στον συνάδελφο Κούτρα επιδόθηκε κλήση που τον καλεί σε έγγραφη απολογία με την αιτιολογία ότι" η συμπεριφορά σας στοιχειοθετεί το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας....". Στην ίδια κλήση αναφέρεται ότι η προηγούμενη ΕΔΕ ανακαλείται.
Η κ. Καραμπελίδου Χριστίνα ζητά την πειθαρχική δίωξη του συνάδελφου Κούτρα Γιάννη για τη συμπεριφορά του σε τηλεφωνική του παρέμβαση ως αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ (ιδιότητα την οποία της δήλωσε εξαρχής) η οποία έγινε ύστερα από καταγγελία συναδέλφου μέλους της ΕΝΙΘ. Η παρέμβαση αφορούσε την απόφαση της διοικήτριας να συνοδεύεται κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε Καμπ προσφύγων.
Η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΕΝΙΘ έχουν μια μεγάλη παράδοση αντίστασης στο ρατσισμό και τους αποκλεισμούς των μεταναστών από την πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Ο Γιάννης Κούτρας όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και όλων των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη στους στους πρόσφυγες ως στάση αρχής.
Σωστά αντέδρασε, ο Γιάννης Κούτρας, ως εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ αλλά και ως ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, γνωρίζοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες αλλά φτωχοί και κατατρεγμένοι άνθρωποι, ζήτησε το αυτονόητο: την παροχή φροντίδας υγείας σε όλους χωρίς διακρίσεις, αφού σε κανένα Καμπ της χώρας το ΕΚΑΒ δεν συνοδεύεται από αστυνομικούς. Αυτό αποτελεί και την επίσημη θέση της ΟΕΝΓΕ, που τάσσεται υπέρ της παροχής υγείας σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις.
Η Ε.Δ.Ε. και κλήση σε έγγραφη απολογία αποτελούν διώξεις και απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η όλη διαδικασία. Είναι απαράδεκτο να σέρνονται συνδικαλιστές του Ε.Σ.Υ. σε πειθαρχικές διαδικασίες λόγω της συνδικαλιστικής και αντιρατσιστικής τους δράσης.
Η δίωξη του συναδέλφου Κούτρα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Αυτές τις ημέρες αντίστοιχη δίωξη έχει κινηθεί κατά της προέδρου της ΕΝΙΘ Κατσίμπα Δάφνης από τον διοικητή του Νοσοκομείου της, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της έχουν περάσει από τα υποκριτικά χειροκροτήματα σε επιδείξεις αυταρχισμού απέναντι σε όσους και όσες αγωνίζονται για τη δημόσια δωρεάν υγεία.
Στις 16 του Ιούνη οι υγειονομικοί ξεσηκώνονται πανελλαδικά απεργώντας και διαδηλώνοντας στην Αθήνα. Αυτή την δύναμη τρέμουν στην κυβέρνηση και για αυτό τον λόγο βάζουν τους διοικητές να διώκουν τους οργανωτές του κινήματος
Αυτές οι μεθοδεύσεις απέναντι σε συνδικαλιστές γιατρούς της πρώτης γραμμής, που έβαλαν πλάτη να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία τους μέσα στην καραντίνα αποτελούν ευθεία επίθεση στον αγωνιστικό - μαχητικό συνδικαλισμό. Δεν θα περάσουν!

Απαιτούμε από τον διοικητή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου να σταματήσει κάθε δίωξη στο πρόσωπο του Κούτρα Γιάννη
Στηριζουμε την παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3 Ιουνίου 1μμ στο Ιπποκράτειο.

Read 1674 times Last modified on Friday, 29 May 2020 13:32

Latest from ΚΕΕΡΦΑ