Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
Tuesday, 25 January 2011 18:51

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Γενάρη,12 πμ τη δολοφονία του Ασίζ Εμάντ

Written by
Rate this item
(0 votes)

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Γενάρη και ώρα 12 πμ

Πρωτοβουλία για την τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας του Ασίζ Εμάντ
και ενάντια στο δουλεμπόριο στις εταιρίες καθαρισμού.

Στις 19 Δεκέμβρη ο μετανάστης εργάτης Ασίζ Εμάντ, από την Αίγυπτο, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε, ενώ καθάριζε τα τζάμια του υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4. Ο νεκρός εργάτης εργαζόταν αδήλωτος στην εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει  την καθαριότητα του συγκεκριμένου κτιρίου

•        Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ατύχημα, αλλά με μια δολοφονία, αποτέλεσμα του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων, που είναι καθεστώς δουλεμπορίας, υπερεκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει  βάψει τα χέρια της με το αίμα του νεκρού μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ.

 

 

•        Είναι εξοργιστικό μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, που υποτίθεται ότι έχει αρμοδιότητα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να επικρατούν συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και καταπάτησης κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
•        Υπήρξε πλήρης συγκάλυψη και αποσιώπηση του γεγονότος, όπως τεκμηριώνεται από την απουσία οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης για το γεγονός για δέκα μέρες. Δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική διερεύνηση των συνθηκών που έγινε η εργατική δολοφονία, δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις απέναντι στους υπευθύνους της εταιρείας που τον απασχολούσε, το Υπουργείο Εργασίας αρνείται προκλητικά κάθε ευθύνη.
•        Δεν έχει υπάρξει καμιά μέριμνα για την οικογένεια του νεκρού εργάτη, καμιά κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και κηδείας (έξω από την αλληλεγγύη του συλλόγου των εργαζομένων στη ΜΟΔ, που θα ανοίξει σχετικό λογαριασμό) και καμιά πρόβλεψη για την καταβολή ούτε καν της αποζημίωσης που προβλέπεται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
•        Με τις περικοπές που έχει κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «Μνημονίου» έχει υπάρξει ριζική επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στις εταιρείες καθαριότητας: απλήρωτοι εργαζόμενοι, μαζικές απολύσεις, εκτεταμένες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Η εργατική αυτή δολοφονία έφερε στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα του σύγχρονου δουλεμπόριου με τις εργολαβίες και την ενοικίαση εργαζομένων. 2 χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το άθλιο καθεστώς που επιτρέπει την ενοικίαση εργαζομένων και υποχρεώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ να αναθέτουν σε εργολάβους τη φύλαξη και την καθαριότητα και να μην κάνουν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, ακόμη και εάν η ανάθεση σε ιδιώτες είναι ασύμφορη και συνιστά διασπάθιση δημόσιου χρήματος, την  ώρα που, δια στόματος Πάγκαλου, βρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους ως «κοπρίτες». Και βέβαια η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει την καθαριότητα σε εταιρείες της «κοινωνικής οικονομίας» αποσκοπεί στο να μετατρέψει τους μισθωτούς της καθαριότητας σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς δικαιώματα και τελικά σε νέες συγκαλυμμένες μορφές δουλεμπορίου.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται το βάρβαρο πρόσωπο των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και του τρόπου που εργοδότες και πολιτική εξουσία αντιμετωπίζουν τους μετανάστες συναδέλφους ως εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να υψώσει «τείχος του αίσχους» στον Έβρο και να ανοίξει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες. Οι μετανάστες συνάδελφοι μας μπορεί να μην δικαιούνται να προσληφθούν σε μια ΔΕΚΟ με αξιοπρέπεια, αλλά επιτρέπεται να απασχολούνται στους δουλεμπόρους ακόμη και με τίμημα τη ζωή τους.

Από τη μεριά μας δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε το γεγονός αυτό να περάσει. Θα αγωνιστούμε για να διελευκανθούν πλήρως οι συνθήκες της εργατικής δολοφονίας, για να αποδοθούν πλήρεις ευθύνες τόσο στους άμεσους εργοδότες - εργολάβους όσο και στον έμμεσο εργοδότη το Υπουργείο Εργασίας. Θα παλέψουμε για να κατοχυρωθούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στις εταιρείες καθαριότητας. Θα δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη για να μπει τέλος στο σύγχρονο δουλεμπόριο και για μόνιμη και σταθερή εργασία στο όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών.


Να απαιτήσουμε:
-Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του Ασίζ Εμάντ, να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ, να πάρει η οικογένειά του όλη του τη στήριξη που χρειάζεται και την αποζημίωση που δικαιούται.
-Να μπει φραγμός στο καθεστώς υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών συναδέλφων μας. Πλήρη δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες εργαζομένους και τους πρόσφυγες
-Να τηρούνται όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα.
-Να τελειώσουμε μια για πάντα με το δουλεμπόριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με προσλήψεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248
Read 2537 times Last modified on Tuesday, 04 September 2018 07:05