Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
Thursday, 05 July 2018 12:50

Σύνοδος της ΕΕ: Ένα ρατσιστικό αίσχος - Πνιγμοί, στρατόπεδα, απελάσεις Γιώργος Πίττας 04/07/2018 άρθρο στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Σύνοδος της ΕΕ: Ένα ρατσιστικό αίσχος - Πνιγμοί, στρατόπεδα, απελάσεις
Γιώργος Πίττας
04/07/2018 άρθρο στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη

 

Η νέα συμφωνία της ΕΕ είναι ένα ρατσιστικό αίσχος. Ενδεικτικές των αποτελεσμάτων που θα έχει η κλιμάκωση αυτής της πολιτικής εκ μέρους της ΕΕ, είναι οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του Associated Press για το τι συμβαίνει ήδη στην Αλγερία: Πάνω από 13.000 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εγκαταλείφθηκαν από τις αλγερινές αρχές τους τελευταίους 14 μήνες στη μοίρα τους στην έρημο Σαχάρα κάτω από τον καυτό ήλιο με τον υδράργυρο να δείχνει 48 βαθμούς Κελσίου, χωρίς τρόφιμα και νερό, αναγκασμένοι ενίοτε να βαδίζουν υπό την απειλή όπλων. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν να βγουν ζωντανοί.

Οι μαζικές απελάσεις από τις αλγερινές αρχές επιτάθηκαν από τον Οκτώβριο του 2017 μετά από πιέσεις της ΕΕ προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου ή των ισπανικών θυλάκων της Μελούλα και της Μελίγια στο Μαρόκο.

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.Αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τα σχέδια της ΕΕ έχουν πράγματι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες (π.χ μια σειρά από χώρες εκτός ΕΕ των οποίων τα ονόματα αναφέρονται ως υποψήφιες για κέντρα κράτησης έχουν δημόσια εκφράσει αρνητική στάση, ανάμεσά τους, η Αλβανία, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αλγερία, η Αίγυπτος) που η ΕΕ ελπίζει να κάμψει με ανταλλάγματα και χρηματοδότηση προς τις κυβερνήσεις τους. Αλλά οι μεγαλύτερες δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ δεν έρχονται από τα πάνω, αλλά κυρίως από τα κάτω.

Από το αντιρατσιστικό κίνημα και τον κόσμο της αλληλεγγύης, που από την Ισπανία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα συγκρούεται με τις επιλογές των κυβερνήσεων – και αυτήν τη στιγμή παίρνει δύναμη από το μαζικό κίνημα ενάντια στις απελάσεις που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ ενάντια στον Τραμπ.

Απέναντι στην κατάντια του Τσίπρα, που είχε το θράσος να αναφερθεί στη συμφωνία μιλώντας για «κινδύνους που αποφύγαμε» και «κέρδη για τη χώρα μας» (ότι δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ στα πέντε νησιά όπου εγκλωβίζονται πρόσφυγες) μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα του καλοκαιριού του 2015, και όπως τότε αναγκάσαμε τις κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορα, έτσι και σήμερα, να καταργήσουμε στην πράξη την τελευταία και όλες τις συμφωνίες της ΕΕ και να φράξουμε το δρόμο στην φασιστική απειλή, απαιτώντας:

Να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες και χαρτιά στους μετανάστες. Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσουν οι απελάσεις. Να καταργηθεί η Frontex, να σταματήσει το δολοφονικό κυνήγι στα σύνορα. Αντί να σπαταλώνται δις ευρώ σε όλους αυτούς τους κατασταλτικούς δολοφονικούς μηχανισμούς και συμφωνίες, να δοθούν για τους πρόσφυγες.

Οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιούνη κινούνται στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης της ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ. Το επιβεβαιώνουν αυτό οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Κόντε ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι», η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη» ενώ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπάν σε πανηγυρικό τόνο δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη νίκη της ομάδος του Visegrad».

Το επιβεβαιώνει επιπλέον το κύμα επικρίσεων που έρχεται, όχι μόνο από την αριστερά και το αντιρατσιστικό κίνημα, αλλά και από ΜΚΟ και θεσμικούς παράγοντες όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα («συμφώνησαν να μπλοκάρουν τους ανθρώπους στις πύλες της Ευρώπης», «δαιμονοποιούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης»), η Unicef, και η ίδια η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του κειμένου (απαλλαγμένα από τις υποκριτικές «ανθρωπιστικές» σάλτσες περί «σεβασμού δικαιωμάτων» και «κανόνων διεθνούς δικαίου») που συμφώνησαν στην Σύνοδο οι 28 ηγέτες της ΕΕ.

• «Η ΕΕ θα αναβαθμίσει την υποστήριξή της προς την περιοχή του Σαχέλ (σ.σ στη Σαχάρα), την ακτοφυλακή της Λιβύης, τις παράκτιες και νότιες κοινότητες… Όλα τα σκάφη που επιχειρούν στη Μεσόγειο πρέπει να σέβονται τους εφαρμοστέους νόμους και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής».

Το ανελέητο κυνηγητό δηλαδή από τη Σαχάρα ως τις ακτές της Λιβύης και ο εγκλεισμός τους σε στρατόπεδα προσφύγων (μέσα στα οποία, όπως αποκαλύφθηκε πέρσι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν δολοφονηθεί, βιαστεί, βασανιστεί και κρατηθεί σε καθεστώς δουλείας από τις αντιμαχόμενες οπλισμένες συμμορίες που αποκαλούν «λιβυκές αρχές») θα κλιμακωθεί.

• «Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως… Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογηθεί η δεύτερη δόση του Μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία...». Η κυβέρνηση του Ερντογάν θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται αδρά για να κρατάει τους πρόσφυγες, ενώ το «να εφαρμοστούν πλήρως» είναι ένα καμπανάκι που χτυπάει και προς την ελληνική κυβέρνηση, να επιταχύνει τις απελάσεις.Μπλόκα• Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες θα πετυχαίνουν να διασχίσουν τα μπλόκα στη Λιβύη και στην Τουρκία και να φτάσουν στην ανατολική και κεντρική μεσογειακή οδό θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια αναβαθμισμένη Frontex: «Ο υποστηρικτικός ρόλος του FRONTEX, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συνεργασίας με τρίτες χώρες, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω αύξησης των πόρων και ενίσχυσης της εντολής του».

• Και επειδή η Frontex δεν φτάνει, «η Ένωση λαμβάνει συνεπώς μέτρα για την προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων, της ανάπτυξης δυνατοτήτων και της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Οι πρωτοβουλίες αυτές αυξάνουν τη στρατηγική αυτονομία της και ταυτοχρόνως συμπληρώνουν και ενισχύουν τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα». • Όσοι διασώζονται, σχέδιο της ΕΕ είναι να οδηγούνται σε «χώρους υποδοχής» ή «θαλάσσιες πλατφόρμες» σε τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες, όπου θα γίνεται η «διάκριση»: «Απαιτείται νέα προσέγγιση όσον αφορά την αποβίβαση όσων διασώζονται από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να διερευνήσουν αμελλητί την έννοια των περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης σε στενή συνεργασία με σχετικές τρίτες χώρες. Οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να λειτουργούν κάνοντας διάκριση των επιμέρους καταστάσεων (δηλαδή διαχωρισμό προσφύγων από 'παράνομους' μετανάστες)…»

• Στο έδαφος τώρα της ΕΕ, «η μέριμνα αυτών που διασώζονται, θα πρέπει να αναλαμβάνεται βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, εφόσον η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία επιτρέπει, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνεται διάκριση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας». Δηλαδή, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης επεκτείνονται

.• «Όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της ΕΕ, οι δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και του κεκτημένου του Σένγκεν. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία εσωτερικά μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των μετακινήσεων αυτών και να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους προς τον σκοπό αυτόν». Η διμερείς και τριμερείς «συνεργασίες» (προκειμένου να μην καταργηθεί ντε φάκτο η Σένγκεν με ελέγχους στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ) ξεκίνησαν με την συμφωνία Μέρκελ-Τσίπρα μετά το τέλος της Συνόδου, για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα και η τελευταία θα πρέπει να πάρει όλα «τα αναγκαία εσωτερικά μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα», προκειμένου να σταματήσει η ροή στην ουσία προς τις βόρειες χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, περισσότερα στρατόπεδα και μεγαλύτερη αστυνόμευση προσφύγων και μεταναστών.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248
Read 1683 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ