Thursday, 07 June 2018 13:25

Από τύχη δεν είχαμε νεκρούς εργάτες στην πυρκαγιά στις παράγκες των φραουλοχώραφων της Ν.Μανωλάδας Αμεση στέγαση των πυρόπληκτων, άμεση απόδοση εγγράφων σε όλους τους εργάτες τώρα! Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)


ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ


Από τύχη δεν είχαμε νεκρούς εργάτες στην πυρκαγιά στις παράγκες των φραουλοχώραφων της Ν.Μανωλάδας

Αμεση στέγαση των πυρόπληκτων, άμεση απόδοση εγγράφων σε όλους τους εργάτες τώρα!

manolada 5

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωϊ σε παράγκες όπου διέμεναν εκατοντάδες εργάτες γης κατέστρεψε τα πάντα. Την ώρα εκείνη έλειπαν όλοι οι εργάτες στα χωράφια και για αυτό δεν υπήρξαν θύματα.
Έχασαν τα πάντα:χαρτιά, χρήματα από τα μεροκάματα τους, ρούχα.


Η έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάζεται να ρίξει άπλετο φως στα αίτια της πυρκαγιάς.
Υπάρχει ζήτημα άμεσης στέγασης των πυρόπληκτων εργατών.


Όμως, η εικόνα της άγριας εκμετάλλευσης των εργατών στα φραουλοχώραφα της Ν.Μανωλάδας με τις πανάθλιες συνθήκες “στέγασης” παραμένει έστω και αν οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν πολλά. Μετά το 2012 όπου είχαμε το ρατσιστικό έγκλημα των αφεντικών με τους πυροβολισμούς και τον βαρύ τραυματισμό  από σκάγια 38 εργατών,  οι κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός υποσχεθήκαν ότι θα μπει τέλος σε αυτή τη θηριωδία. Το Δικαστήριο  της Πάτρας λειτούργησε σαν παράρτημα των συμφερόντων των επιχειρηματιών αθωώνοντας επί της ουσίας τους δράστες και μόνο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαίωσε τα θύματα.


Τα κέρδη της βιομηχανίας φράουλας είναι πάνω από τις ζωές και τις ανάγκες των εργατών. Το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης σε χώρους ανθρώπινους ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά. Ούτε προφανώς το ζήτημα της μαύρης εργασίας χωρίς δικαιώματα.


Η επιμονή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην νομιμοποιεί εργάτες γης δίνει το πράσινο φως για την συνέχιση του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης, εργοδοτικής αυθαιρεσίας και διατήρησής του καθεστώτος της “παράγκας” για την στέγαση των εργατών. Αντί λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας και η υπουργός  κ. Αχτσιόγλου να τρέχουν για εθιμοτυπικές επισκέψεις μετά από κάθε τραγωδία, ας προχωρήσουν στην νομιμοποίηση των μεταναστών και στην εξασφάλιση χώρων στέγασης των εργατών.


Τα συνδικάτα που τώρα ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν ενάντια στα νέα προαπαιτούμενα-σφαγείο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών χρειάζεται να στηρίξουν τους εργάτες γης ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας.


Τα συνδικάτα της Ηλείας και της Πάτρας που στήριξαν τον ηρωϊκό αγώνα για δικαιοσύνη στους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα χρειάζεται να παρέμβουν άμεσα για να μπει τέλος στο καθεστώς που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών. Με την μαζική κινητοποίηση μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καπιταλιστική κτηνωδία σε βάρος των εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα.

Read 3499 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ