Print this page
Saturday, 27 January 2018 11:09

ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ:


ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη διακοπή των απογευματινών μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας σε Γυμνάσιο των Χανίων, έπειτα από κάποιες ρατσιστικές και φασιστικές αντιδράσεις. Οι πανηγυρισμοί για αυτή την εξέλιξη από τη Χρυσή Αυγή αποκαλύπτουν την προέλευση της συγκεκριμένης αντίδρασης.

Δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο. Αποτελεί ρατσιστική επίθεση ενάντια στο σύνολο των μαθητών των σχολείων στα Χανιά αλλά και επίθεση ενάντια σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ακροδεξιοί χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την τοποθέτηση της Ελληνικής σημαίας δίπλα στην Αλβανική προκειμένου να σταματήσουν το μάθημα των Αλβανικών την ίδια στιγμή που σε πολλά σχολεία των Χανίων πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα άλλων γλωσσών (Ολλανδικά, Δανέζικα Πολωνικά, Σερβοκροατικά, Γερμανικά).
Το σχολείο οφείλει να παρέχει σε κάθε παιδί τη δυνατότητα να αποκτήσει την πιο πλέρια πρόσβαση στη γνώση. Οφείλει να βοηθήσει όλα τα παιδιά στην υπερπήδηση των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά στην εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Η κοινωνική τάξη, το φύλο, η φυλή, η εθνική καταγωγή, οι ειδικές διανοητικές ικανότητες, η απόσταση του τόπου κατοικίας από το σχολείο δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδια.
Στην περίοδο της κρίσης, αυτή η αξία αμφισβητείται. Οι περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, η έλλειψη προσωπικού, τα κλεισίματα σχολείων οι συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν οδηγήσει τους γονείς να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο από τη δική τους τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Συνέπεια όλων αυτών είναι και η διάλυση των  αντισταθμιστικών δομών (τάξεις υποδοχής για παιδιά μεταναστών, τάξεις ένταξης για παιδιά με ειδικές ανάγκες- ικανότητες, παράλληλη στήριξη, ειδική αγωγή κλπ) με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα μαθητών να βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα στο ίδιο το σχολείο.

 Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς έχει αποδειχθεί τόσο μέσα από πανεπιστημιακές έρευνες όσο και μέσα από την παρατήρηση ενεργών και μάχιμων εκπαιδευτικών της τάξης ότι βοηθά με αποφασιστικό τρόπο στην μεγαλύτερη ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό περιβάλλον, στην καλύτερη κατανόηση της γλώσσας υποδοχής (των Ελληνικών), στην διαμόρφωση μέσα στο ελληνικό σχολείο ενός κλίματος αποδοχής και σεβασμού της κουλτούρας και των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών αυτών.
Οι μαθητές που διδάσκονται και τη μητρική τους γλώσσα, παράλληλα με την ελληνική, επικοινωνούν καλύτερα με το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς τους, κατανοούν καλύτερα τις απαιτήσεις του σχολείου από αυτούς, εντάσσονται με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στο κοινωνικό σύνολο.
Μαθήματα μητρικής γλώσσας ή δεύτερης μητρικής παραδίδονται σε παιδιά μεταναστών και σε δίγλωσσα παιδιά (με ένα γονέα από διαφορετική χώρα) είτε σε εθελοντική βάση είτε με ευθύνη των πρεσβειών των αντίστοιχων χωρών. Συνήθως για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα σχολικά κτήρια σε απογευματινές ώρες και η παραχώρησή τους εγκρίνεται από το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Η προσπάθεια ματαίωσης των μαθημάτων Αλβανικών από ρατσιστικούς και ναζιστικούς κύκλους στα Χανιά, πέρα από τα ρατσιστικά της κίνητρα αποτελεί και μια πράξη βαθύτατα μνημονιακή που στηρίζει και συμπληρώνει τη συνολικότερη επίθεση σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.
Όπως ακριβώς διεκδικούμε τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών σε άλλες χώρες να μαθαίνουν και τη μητρική τους γλώσσα και για το σκοπό αυτό άλλωστε εκατοντάδες Έλληνες εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε χώρες του εξωτερικού, έτσι θεωρούμε ότι και η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών των εδώ μεταναστών.
Ζητάμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για την επανέναρξη των μαθημάτων στο συγκεκριμένο σχολείο. Μαζί με την ΕΛΜΕ Χανίων καλούμε σε συγκέντρωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 29/1 και ώρα 15:30 για τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου αιτήματος.
                                  Για το Δ.Σ.
O Πρόεδρος                                   Ο  Ειδικός Γραμματέας

Σεραφείμ Ρίζος                                Ζορμπάς Αχιλλέας

Read 4052 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ