Sunday, 28 August 2016 17:14

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία τώρα! Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
 
Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία τώρα!
 
Ξεκινά η σχολική χρονιά και το Υπουργείο Παιδείας παριστάνει ότι είναι έτοιμο να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Μέσα από διαρροές στον τύπο μιλά για τη σχεδιαζόμενη -ακόμη στα χαρτιά- ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία ενώ το κουδούνι θα χτυπήσει για πρώτη μέρα στις 12 Σεπτέμβρη, με ελάχιστα από αυτά να μπορούν να εμφανιστούν στα σχολειά, όπως όλα τα άλλα παιδιά.
 
Αν είχε βάλει πράγματι στόχο να είναι έτοιμο στην έναρξη των μαθημάτων θα έπρεπε από τον περασμένο Φλεβάρη, με το κλείσιμο των συνόρων, να είχε προχωρήσει σε σειρά μέτρων που θα εξασφάλιζαν την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών, όπως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και η έγκαιρη επιμόρφωση τους για να αναλάβουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και όχι να τα διαχειρίζονται ως πρόβλημα. 
 
Αντίθετα στην Ημερησία και στο ΑΠΕ, το Υπουργείο αναφέρεται σε δυνατότητα διακοσίων πενήντα διορισμών εκπαιδευτικών από τον κατάλογο των ήδη υπαρχόντων αναπληρωτών. Είναι μια επιλογή που πάει χέρι-χέρι με το τσεκούρι στους διορισμούς και την αναζήτηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών που θα επιτείνουν το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων. 
 
Την ίδια ώρα, εξαγγέλλεται η είσοδος των ΜΚΟ στην εκπαίδευση λες και μπορεί να αντικατασταθεί η δημόσια εκπαίδευση με άσχετους από την μορφωτική διαδικασία που απαιτεί επιστημονική κατάρτιση, πείρα και δομές δημόσιες, όπως τα σχολεία. 
 
Το μόνο που θα ανοίξει είναι ξανά ένας χορός σπατάλη χρήματος για χάρη μερικών ΜΚΟ με μηδενικά αποτελέσματα, όπως βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει και στα ζητήματα στέγης και λειτουργίας των καμπ, με αποτέλεσμα τις άθλιες συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες.
 
Σχεδιάζει δομές μέσα στα καμπ και λειτουργία σε απογευματινές ζώνες. Ούτε λόγος δεν γίνεται για την ένταξη παιδιών μέχρι έξι ετών στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Η κατηγοριοποίηση των προσφυγόπουλων στην πρόσβαση στο σχολείο ανάλογα με το τόπο διαμονής είναι ανισότιμη μεταχείριση. Η μεταφορά όλων  των προσφυγόπουλων με ευθύνη του κράτους σε δημόσια σχολεία σημαίνει το σπάσιμο της απομόνωσης των γκέτο-καμπ και η πραγματική ένταξη σε ένα περιβάλλον δεμένο με τη γειτονιά και την κοινωνία.
 
Αναδεικνύεται ταυτόχρονα και το αδιέξοδο της λογικής αποκλεισμού των προσφύγων από τις πόλεις με τη δημιουργία απομονωμένων καμπ από τον ιστό της πόλης. Κινούνται στη λογική του στρατοπέδου συγκέντρωσης αποκλεισμένων και όχι ανθρώπων με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Αντίθετα οι ανοιχτές πόλεις αποτελούν βάση για λύσεις.
 
Είναι  αντιεκπαιδευτικό άλλοθι η αιτιολόγηση ότι οι γονείς θέλουν να τα έχουν κοντά τους ή ότι δεν εργάζονται. Δεν έχουμε απεμπολήσει τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στη δουλειά όλων, ντόπιων και προσφύγων, σε πείσμα της πολιτικής περιορισμού των δικαιωμάτων των δικαιούχων ασύλου.
 
Ταυτόχρονα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα έχουν μεταχείριση τιμωρημένων προς αναμόρφωση με ειδικό πρόγραμμα από το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ. Γιατί άραγε δεν μπορούν να ενταχθούν στα σχολεία;
 
Οι ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι ΠΕ, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ χρειάζεται να βάλουν τέλος σε αυτή την πολιτική, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις για να μπορέσει τα δημόσιο σχολείο της γειτονιάς να μορφώσει όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και δημιουργώντας άμεσα τάξης υποδοχής για τα προσφυγόπουλα.  Δημιουργώντας επίσης οργανωμένο σχέδιο παρέμβασης για την άμεση εγγραφή ΟΛΩΝ είτε βρίσκονται σε καμπ είτε σε καταλήψεις στέγης και σπίτια χωρίς κανένα αποκλεισμό.
 
Οι απεργίες και το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έχουν την δύναμη να επιβάλουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με μαζικές προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης και με μαζική εγγραφή όλων των προσφυγόπουλων. 
Read 5308 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ