Monday, 13 June 2016 08:53

Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης καλεί: Aνοιχτή εκδήλωση,Τρίτη 14 Ιουνίου, στις 6.30μμ έξω από το στρατόπεδο Προσφύγων στα Διαβατά Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)
Η εφαρμογή της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας δείχνει το ρατσιστικό χαρακτήρα της με το κλείσιμο των συνόρων, τις «επαναπροωθήσεις»-απελάσεις και την κράτηση χιλιάδων κρατουμένων προσφύγων. Συνένοχη στα εγκλήματα αυτά είναι η ελληνική κυβέρνηση η οποία την ίδια στιγμή που κρατάει κλειστά τα σύνορα στο Αιγαίο, στήνει γκέτο και οργανώνει απελάσεις. Μετά τη βίαιη εκκένωση της Ειδομένης, οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε ακατάλληλα κτίρια στα οποία επικρατούν άθλιες συνθήκες. Για να κρύψει αυτό το αίσχος, η κυβέρνηση απαγορεύσει στο κίνημα αλληλεγγύης την είσοδο, μετατρέποντας έτσι τα υποτιθέμενα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας σε φυλακές. Συγκεκριμένα, στο στρατόπεδο των Διαβατών δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στην ΚΕΕΡΦΑ, σε αλληλέγγυους αλλά και σε συγγενείς προσφύγων που διαμένουν σε άλλα σημεία, εδώ και ένα μήνα.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες προσφύγων για εκφοβισμό τους από την αστυνομία, η οποία κρατάει παράνομα τα χαρτιά των προσφύγων που βγαίνουν από το στρατόπεδο για να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα απειλές του τύπου «αν διαμαρτύρεστε θα σας απελάσουμε στην Τουρκία».
 
Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΚΕΕΡΦΑ ζήτησε να πραγματοποιήσει εκδήλωση στο στρατόπεδο των Διαβατών προκειμένου να ενημερώσει τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα με βάση την ισχύουσα Σύμβαση της Γενεύης, αλλά η απάντηση που δόθηκε προφορικά από το γραφείο του Υπουργού ήταν αρνητική. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί. Το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει τους πρόσφυγες μόνους τους, έρμαια στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για να τους φυλακίζουν και να τους απελαύνουν. Παλεύουμε ενάντια στον ρατσισμό όπως παλεύουμε και ενάντια στα μνημόνια, διεκδικούμε ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες με στέγαση, σίτιση, πρόσβαση στην δημόσια παιδεία και υγεία.
 
Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης στην ανοιχτή εκδήλωση που οργανώνει την Τρίτη 14 Ιουνίου, στις 6.30μμ έξω από το στρατόπεδο Προσφύγων στα Διαβατά με θέμα «Ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας». Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός ΑΠΘ, ο Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος, ο Κώστας Τορπουζίδης, δικηγόρος και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Ομάδας Νομικών για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και εκπαιδευτικός από το Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.
Θεσσαλονίκη, 10-6-2016
 
Read 1913 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ