Print this page
Monday, 25 January 2016 12:14

Από τον Έβρο μέχρι το Καλαί, βγήκαμε στους δρόμους ενάντια στους φράχτες. Ήταν μόνο η αρχή! Συνεχίζουμε με νέα διεθνή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη! Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Από τον Έβρο μέχρι το Καλαί, βγήκαμε στους δρόμους ενάντια στους φράχτες

Ήταν μόνο η αρχή! Συνεχίζουμε με νέα διεθνή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη!

Το διεθνές διήμερο δράσης που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στις 23 και 24 Γενάρη με αίτημα «ρίξτε τους φράχτες, ανοίξτε τα σύνορα της ρατσιστικής Ευρώπης- φρούριο» ήταν επιτυχημένο, με μαζική ανταπόκριση από τον Έβρο μέχρι το Καλαί. Πάνω από δύο χιλιάδες στον Έβρο και τρείς χιλιάδες στο Καλαί, ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στους δρόμους και τις εκδηλώσεις. Ήταν η άμεση απάντηση στη φρίκη των σαράντα τριών πνιγμένων στο Αιγαίο την Παρασκευή, ανάμεσα τους δεκαεπτά παιδιά.

Η διαδήλωση στις Καστανιές προς το φράχτη έστειλε αντιπροσωπεία που πέρασε πέρα από το μπλόκο των ΜΑΤ και έβαλε πανό με σύνθημα «Μέσα οι πρόσφυγες». Ήταν η πρώτη φορά που το μήνυμά μας μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη. Το πετύχαμε στηριγμένοι στη δύναμη του κινήματος, στα συνδικάτα που βρίσκονταν στο πλευρό μας, από το Εργατικό Κέντρο Έβρου και τα τοπικά σωματεία όπως οι δυο ΕΛΜΕ του Έβρου μέχρι την ΠΕΝΕΝ και την ΑΔΕΔΥ μαζί με κόσμο του κινήματος από την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και τις Καστανιές. Ήταν συγκινητική η εικόνα κόσμου που βγήκε από τα σπίτια του για να συνοδέψει τους διαδηλωτές στην πορεία.

Στο Καλαί της Γαλλίας, τρείς χιλιάδες διαδηλωτές από την Γαλλία και τη Βρετανία βάδισαν με μαζική συμμετοχή των προσφύγων που είναι αποκλεισμένοι στη «ζούγκλα», την περιοχή όπου ζουν μέσα σε παράγκες και λάσπες περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα. Τσάκισαν την φασιστική πρόκληση ματαιώνοντας την απόπειρα των φασιστών για «αντισυγκέντρωση».

Ο φράχτης του Έβρου και τα κλειστά σύνορα βρέθηκαν πολιορκημένα από διαδηλωτές, με πανελλαδική συμμετοχή, από την Μυτιλήνη μέχρι τη Κρήτη και από την Πάτρα και τα Γιάννενα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την ίδια τη Θράκη.

Στην Αλεξανδρούπολη οι διαδηλωτές βάδισαν στους δρόμους το Σάββατο 23 Γενάρη. Αμέσως μετά σε ένα ξεχειλισμένο Δημοτικό Θέατρο, στην Κεντρική εκδήλωση ένωσαν τις φωνές τους με τα κινήματα από την Τουρκία και τη Βρετανία, με συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς, ακτιβιστές του κινήματος αλληλεγγύης και των αναπήρων, καλλιτέχνες.

Στους Κήπους του Έβρου, όπου οι αγρότες είχαν παραταγμένα τα τρακτέρ τους, δώσαμε το μήνυμα της αλληλεγγύης των εργαζόμενων της Ελλάδας και της Τουρκίας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές. Κλείσαμε συμβολικά το Τελωνείο για 14 λεπτά.

Η συναδέλφωση αντιπροσωπειών στις δύο μεριές των συνόρων, στους Κήπους και τα Ύψαλα, η κινητοποίηση στη Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν την κοινή δράση των κινημάτων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η αστυνομία της Τουρκίας δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστών να περάσει έγκαιρα για μια συνάντηση στη Κεσσάνη, κρατώντας τους σε αναμονή για τρείς ώρες!

Οι κινητοποιήσεις ήταν μόνο η αρχή! Άφησαν παρακαταθήκη για συνέχιση μιας μεγάλης καμπάνιας για να ρίξουμε τους φράχτες, για να ανατρέψουμε τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μαζί με τα μνημόνια, την επίθεση στο ασφαλιστικό και τους αγρότες στηρίζει τους φράχτες που πνίγουν γυναίκες και παιδιά.

Μπροστά στο φράχτη του Έβρου απευθύναμε το κάλεσμα για άμεση συνέχιση της δράσης με διεθνή μέρα δράσης στις 19 Μάρτη. Τότε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της θα επικυρώνει την στρατικοποίηση της FRONTEX ανοίγοντας το δρόμο στην ακροδεξιά της Λεπέν και τους φασίστες. Καλούμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα που στήριξαν την κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη να οργανώσουμε μαζί την διεθνή μέρα στις 19 Μάρτη.

Read 8095 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ