Saturday, 21 November 2015 09:52

Όχι στο κλείσιμο του ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι - Ρίξτε τον φράχτη, διώξτε την FRONTEX, ανοιχτά σύνορα Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΤΗΣΙΩΝ-ΚΥΨΕΛΗΣ-ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ο υπουργός Μετανάστευσης Μουζάλας και η Δημοτική Αρχή Γαλατσίου, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που διαχέονται και από τις δύο πλευρές, έχουν αποφασίσει να κλείσουν το Κέντρο Φιλοξενίας στο γήπεδο Παλαί Γαλατσίου. Οι πρόσφυγες λέγεται ότι θα μεταφερθούν στο γήπεδο Τάεκ Βον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, σωματεία και φορείς της περιοχής έχουν τοποθετηθεί ότι σε καμιά περίπτωση οι πρόσφυγες δεν πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο ή να μεταφερθούν σε χώρο ο οποίος δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις ή να γίνουν μπαλάκι ανάμεσα σε κράτος, δήμους και περιφέρεια.

Χρειάστηκαν κοπιώδεις προσπάθειες εκατοντάδων αλληλέγγυων και εθελοντών για ολόκληρες βδομάδες εργασίας, ώστε το γήπεδο του Παλαί να μετατραπεί σε ένα αξιοπρεπή χώρο φιλοξενίας, να αξιοποιηθούν οι χώροι για διαμονή, ιατρείο, σίτιση, αποθήκευση και να γίνει δυνατή η διαχείριση της βοήθειας σε τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης - που συνεχίζει να έρχεται αμείωτα εδώ και δύο μήνες.

Η συμφωνία υπουργείου-δημοτικής αρχής για μεταφορά των προσφύγων στο Τάεκ Βον Ντο, πετάει στα σκουπίδια την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων - και των μετρημένων στα δάχτυλα εργαζομένων υπουργείου, περιφέρειας και δημοτικής αρχής - που κόπιασαν σε ένα χώρο, από τον οποίο έχουν περάσει τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι. Φτύνει κατάμουτρα τον απλό κόσμο που στο Γαλάτσι και τις γύρω συνοικίες αγκάλιασε τους πρόσφυγες. Πρόκειται για απίστευτη σπατάλη εργασίας, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, που γίνεται χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Από την άλλη, το γήπεδο του Τάεκ Βον Ντο δεν είναι πάρα ένα γήπεδο όπως το Παλαί - με τη διαφορά ότι το κέντρο φιλοξενίας θα πρέπει να στηθεί ξανά από την αρχή. Με ποιο ανθρώπινο δυναμικό σκοπεύει να διαμορφώσει το νέο χώρο το υπουργείο Μετανάστευσης; Με τους 3 υπαλλήλους όλους και όλους που διαθέτει στο Παλαί; Και για πόσο καιρό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον χώρο του Ταέκ Βον Ντο; Μήπως για μια βδομάδα, όπως έκανε το Σεπτέμβρη και μετά μετέφερε τους πρόσφυγες στο Ελληνικό; Τι θα κάνει όταν στο γήπεδο του Ταεκ Βον Ντο θα ξαναγίνουν αγώνες; Μήπως θα μεταφέρει τους πρόσφυγες πίσω στο Παλαί θα ζητήσει την αλληλεγγύη του κόσμου και ξανά από την αρχή, σαν τον Σίσυφο;

Θεωρούμε απαράδεκτη από κάθε άποψη τη λογική της «προσωρινής» αλληλεγγύης της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Απαιτούμε να μην κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας στο Παλαί και η κυβέρνηση να διαθέσει επιτέλους τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό στο δήμο αντί να κάνει τους πρόσφυγες μπαλάκι. Η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο Γαλατσίου -αντί να δίνει απαράδεκτες «διορίες» στους πρόσφυγες- οφείλει να τα διεκδικήσει αυτά τώρα.

Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις της ΕΕ υψώνουν φράχτες και στρέφονται κατά των μεταναστών εντείνοντας την ισλαμοφοβία μετά το μακελειό στο Παρίσι είναι αδιανόητο να διαλύονται δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Αντίθετα, χρειάζεται να διεκδικήσουμε μαζί με το δυνάμωμα τους, το άνοιγμα των συνόρων και το γέμισμα του φονικού φράχτη στον Έβρο που ευθύνεται για τους πνιγμούς παιδιών στο Αιγαίο.

Θα μας βρούνε μπροστά τους στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη! Θα βρούνε μπροστά του Στο Πειραιά στις 28 Νοέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο στις 11πμ και στη πορεία στα Γραφεία της FRONTEX!

Read 4663 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ