Thursday, 02 April 2015 12:32

Ανακοίνωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά για τη καταδίκη των νεοναζί χρυσαυγιτών Σαλούφα και Αποστόλου Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

dikh_Apostolou.jpg

Για τη χτεσινή δίκη των ναζί Σαλούφα και Αποστόλου στον Πειραιά

Καταδικάστηκαν χτες οι Σαλούφας και Αποστόλου για την επίθεση, μαζί με άλλους δύο μπράβους, σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά το Σεπτέμβρη του '12. Η καταδρομική επίθεση, πρώτα ενάντια στη συντρόφισα Α. και μετά στο μετανάστη σύντροφο Α. πήρε αμέσως την απάντησή της από τα μέλη της Αντιναζιστικής που βρίσκονταν εκεί μετά το τέλος μαζικής εξόρμησης στο κέντρο του Πειραιά, αναγκάζοντας τους ναζί, κάτω από το κράξιμο και τα γιούχα του κόσμου που πέρναγε από τη Σωτήρος εκείνη την ώρα να το βάλουν στα πόδια. Ενώ όλοι τους είναι γνωστά μέλη των ταγμάτων εφόδου των χρυσαυγιτών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, οι δύο μόνο από αυτούς αναγνωρίστηκαν και σε αυτούς έγινε η μήνυση. 'Ηταν η περίοδος της προκλητικής ασυλίας που απολάμβαναν από το κράτος, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, πρίν ο Παύλος Φύσσας αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και το αντιφασιστικό κίνημα επιβάλει τη δίωξή τους.

Δυόμιση χρόνια και μία αναβολή μετά, τον περασμένο Οκτώβρη, η καταδίκη τους είναι ένας θετικός πρόλογος στη δίκη που ξεκινάει στις 20 του μήνα. Η συγκέντρωση των μελών της πρωτοβουλίας και αλληλέγγυων από νωρίς στην είσοδο των δικαστηρίων, καλούσε σε καταδίκη των ναζί. Από τη μεριά τους οι χρυσαυγίτες είχαν τη στήριξη είκοσι ατόμων, θείων και πατεράδων, μαζί μερικούς μπράβους, τους δύο δικηγόρους και μία ναζί βουλεύτρια, και προσπαθούσαν πριν τη δίκη να προκαλέσουν τους αντιφασίστες. Χειρονομίες και βρισιές έπαιρναν απάντηση από αντιφασιστικά συνθήματα, αλλά η μαγκιά τους κράτησε μέχρι να ανέβουν στη δικαστική αίθουσα. Έχει σημασία ότι παρά την κινητοποίηση, οι ναζί ήταν πρακτικά αόρατοι στο δικαστήριο και εμφανώς μαγκωμένοι. Η διαδικασία κράτησε πολύ, μέχρι τις 5.30, αλλά οι χρυσαυγίτες φρόντισαν να μας διασκεδάσουν με τις αντιφάσεις στις οποίες έπεφταν. Οι τέσσερις μπράβοι ήταν στην πραγματικότητα τέσσερις φίλοι που βγήκαν από τα γραφεία των ναζί στον Πειραιά να πάνε για καφέ, χωρίς ο Σαλούφας ή ο Αποστόλου να γνωρίζουν ούτε τα μικρά ονόματα των άλλων δύο, αφού λόγω του περιστατικού δε πρόλαβαν να γνωριστούν καλύτερα. Ο μάρτυρας υπεράσπισης υπήρξε επίσης εξαιρετικός, λέγοντας χοντρικά πως δεν είχε μέχρι εκείνη τη μέρα καμία σχέση με τους ναζί, αλλά όσα είδε εκείνο το μεσημέρι άλλαξαν τη ζωή του, και από απλός φίλος έγινε συναγωνιστής του Σαλούφα. Οι χρυσαυγίτες δικηγόροι υποστήριξαν ότι ήταν προκλητικά τα πλακάτ που έγραφαν “έξω οι νεοναζί από τον Πειραιά”, αναγνωρίζοντας προφανώς σαν νεοναζί τους πελάτες τους, σε μια ακούσια εκδήλωση ειλικρίνειας. Παρά την προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν την επίθεση, ήταν εμφανής στήριξη στους κατηγορούμενους, με την παρουσία δύο δικηγόρων, της ναζί βουλεύτριας Σβερώνη και μελών της χρυσής αυγής, αντίθετα με τη συνηθισμένη εγκατάλειψη των μελών της συμμορίας από την ηγεσία σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι 7 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή για απλή σωματική βλάβη από κοινού. Η τοποθέτηση του ενός από τους τρεις δικαστές αθώωνε τους ναζί και η αρχική απρόκλητη σωματική βλάβη μετατράπηκε σε απλή. Στο στρατολογητή του Ρουπακιά Αποστόλου, κατηγορούμενο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και για εκβίαση μεταξύ άλλων, επιβλήθηκε εξαγορά της ποινής για να ισχύσει η αναστολή.

Είμαστε περήφανοι για τη στάση των συντρόφων στο δικαστήριο, τον τσαμπουκά τους απέναντι στις προβοκατόρικες ερωτήσεις της υπεράσπισης που πιπίλαγε ασύστολα τη θεωρία των δύο άκρων, εκ των οποίων το εξής ένα, καθώς και για τη στάση των συμπαραστατών απέναντι στους τραμπούκους της άλλης μεριάς. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης ήταν ξανά υπέροχος, σαρώνοντας τα επιχειρήματα της υπεράσπισης και δίνοντας καθαρά το πολιτικό υπόβαθρο της επίθεσης σαν φασιστική, χρυσαυγίτικη βία. Η πρώτη καταδίκη των ναζί έγινε επιτόπου το μεσημέρι της επίθεσης, από τον κόσμο του Πειραιά που τους πήρε στο κυνήγι. Έτσι θα μοιάζει και η αποφασιστική καταδίκη τους. Το αντιφασιστικό κίνημα θα τσακίσει τους απογόνους των ταγματασφαλιτών και θα πιέσει την όποια δικαιοσύνη να τους καταδικάσει για τα κοινού ποινικού δικαίου εγκλήματά τους. Χτές ήταν μια πρώτη νίκη, και θα κάνουμε τα πάντα για να την ολοκληρώσουμε μετά τις 20 του Απρίλη.

Δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα

Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά

Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά

Read 9380 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ