Monday, 21 July 2014 13:59

Ανταπόκριση από την αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Με ιδιαίτερη επιτυχία οργανώθηκε η αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας που αναχώρησε από την Αθήνα το πρωί της Κυριακής 20 Ιούλη για να μεταβεί το μεσημέρι στα καταλύματα όπου οι ίδιοι κατοικούν. Την αποστολή οργάνωσε η «Αλληλεγγύη για όλους» σε συνεργασία με φορείς και κινήσεις.

Στην αποστολή  συμμετείχαν βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, μέλη του συντονιστικού των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Υπουργείου οικονομικών, εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, εθελοντές γιατροί, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ κ.α.

Από τους παρευρισκόμενους  χαιρέτησαν η Μυρτώ Μπολώτα από την "Αλληλεγγύη για όλους",  ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα και την Ένωση Μεταναστών Εργατών, , η Δέσποινα Κωστοπούλου από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου. Λίγο πριν τα μέλη της αποστολής είχαν παραδώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία συγκεντρώθηκαν  για τους εργάτες γης.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικότητας εκφράστηκε από τους ομιλητές η αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, η συνέχιση της οργάνωσης των κινητοποιήσεων μέσα κι έξω από τα δικαστήρια στην Πάτρα όπου δικάζονται ο Βαγγελάτος και οι μπράβοι του, το παραπέρα άπλωμα της συμπαράστασης ώστε οι εργάτες που πυροβολήθηκαν από την εργοδοσία τους να δικαιωθούν και να καταδικαστούν οι ένοχοι. Από την πλευρά της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών τονίστηκε η ανάγκη η αριστερά και τα συνδικάτα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τα αιτήματα των εργατών γης για νομιμοποίηση και άδειες εργασίας, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, αξιοπρεπή εργασία και κατοικία.

Οι εργάτες γης ευχαρίστησαν θερμά τα μέλη της αποστολής και το ραντεβού δόθηκε για την  κινητοποίηση της Παρασκευής 25 Ιούλη, 9πμ, έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας.

Η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την Ένωση Μεταναστών Εργατών Ν.Μανωλάδας στην εκδήλωση έδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση που καταλήγει σε 8 αιτήματα:

ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ Ν.ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ  ΑΠΕΙΛΗ
 
Κοινή ανακοίνωση, Ν.Μανωλάδα

Κυριακή 19 Ιούλη 2014

Ώρα να δικαιωθούν οι εργάτες Γης της Ν.Μανωλάδας, να μπει τέλος στη εργοδοτική ρατσιστική τρομοκρατία.
Νόμιμοι οι μετανάστες και οργανωμένοι στα συνδικάτα με ίσα δικαιώματα.

Η δίκη για τους πυροβολισμούς των μπράβων της Βαγγελάτος ΑΕ σε βάρος δεκάδων εργατών Γής στην Ν.Μανωλάδα που διεκδίκησαν να πληρωθούν τα μεροκάματα τους στις 17 Απρίλη 2013 βρίσκεται στο τελικό στάδιο την επόμενη βδομάδα με πιθανότητα να ολοκληρωθεί.

Παρά τις προκλήσεις και τις βίαιες επιθέσεις των τραμπούκων της Βαγγελάτος ΑΕ κατά βασικών μαρτύρων, η εισαγγελία της Αμαλιάδας δεν παρείχε καμία προστασία στους μάρτυρες. Αντιμετώπισε τους δικηγόρους των εργατών με παραδειγματική μέθοδο παρακώλυσης αρνούμενη να δώσει καν απάντηση στο αίτημα για απόδοση προσωρινών εγγράφων παραμονής τα οποία εδικαιούντο άλλοι 119 εργάτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των όπλων των μπράβων αλλά δεν κατέληξαν σε νοσοκομείο. Είναι σκάνδαλο ότι τέσσερις φυλακίστηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο ένας μάλιστα απελάθηκε ενώ τρεις κρατούνται ακόμη!

Στη δίκη αναδείχθηκε η αξιοπρέπεια , το αγωνιστικό θάρρος των εργατών Γής που αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές και πήγαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Οι μπράβοι μέρες πριν  πυροβολήσουν τους εργάτες εκτέλεσαν δύο σκυλιά κραυγάζοντας «αυτά θα πάθετε αν συνεχίσετε να ζητάτε».

Έχοντας στο πλευρό μας την αριστερά και ιδιαίτερα τα σωματεία εργαζόμενων της Πάτρας, της Ηλείας αλλά και όλης της Ελλάδας που βρέθηκαν στο πλευρό μας καταδικάζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και το ρατσισμό συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Είναι αδιανόητο στη αγροτοβιομηχανία της φράουλας με τζίρο πάνω από εκατό εκατομμύρια να μην περισσεύουν λεφτά για ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τους εργάτες Γης αλλά και για όλους όσους ζούνε από το μισθό τους στη περιοχή.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες Γής που προχώρησαν σε απεργία στη Σκάλα Λακωνίας για να σταματήσει η ρατσιστική πολιτική του Δημάρχου Γ.Γρυπιώτη και της Αστυνομίας.
Είμαστε μαζί με τους εργάτες της COSCO, τις καθαρίστριες, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, της ΒΙΟΜΕ, σε όλους όσους αντιστέκονται στην κυβένρηση της ανεργίας, της φτώχειας και του ρατσισμού. 

Ο μόνος δρόμος για να δικαιωθούμε είναι:

1.Να τιμωρηθούν και να μπουν φυλακή ο Βαγγελάτος και οι πληρωμένοι μπράβοι της εταιρίας του και να καταβληθούν άμεσα τα μεροκάματα της ματοβαμένης σοδειάς της φράουλας.
2. Να νομιμοποιηθούν οι εργάτες μετανάστες και να πάρουν άδειες εργασίας και παραμονής. Δεν θα δουλεύουμε πια σαν σκλάβοι, όπως στις φυτείες στην Αμερική.
3. Να γυρίσει πίσω ο μετανάστης εργάτης που απελάθηκε στο Μπαγκλαντές και να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις που κρατούντα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
4. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με ωράρια, αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με συλλογική σύμβαση εργασίας.
5. Ανθρώπινη κατοικία και διατροφή σε χώρους με κρεβάτια, ζεστό νερό, κουζίνες και πλυντήρια.
6. Να οργανωθούν όλοι, μετανάστες και ντόπιοι, στα εργατικά συνδικάτα τώρα.
7. Να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών.
8. Μέτρα ένταξης των μεταναστών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ηλείας με δράσεις των Δήμων και της περιφέρειας.

 

 

Read 3907 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ